Slovenija
Janez Drnovšek
Življenje Janeza Drnovška je zaznamovala tudi ljubezen do štirinožcev. Foto: BoBo
Spomin Janez Drnovšek
Vrsta državljanov, ki so pred predsedniško palačo čakali na vpis v žalno knjigo, se je vila več dni. Foto: MMC RTV SLO
Janez Drnovšek
Manj znano je, da se je Drnovšek rad znašel tudi v družbi deklet. Na fotografiji z nekdanjo miss Janjo Zupan. Foto:BoBo

Deset let od slovesa nasmeška, ki je presegal slovenske delitve

Deseta obletnica smrti Janeza Drnovška
22. februar 2018 ob 13:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dolge vrste čakajočih na vpis v žalno knjigo pred desetimi leti so o Janezu Drnovšku povedale več, kot lahko zapiše kateri koli življenjepisec.

Dva meseca po predaji poslov v predsedniški palači je Janez Drnovšek 23. februarja leta 2008 umrl na svojem domu na Zaplani. Maja tistega leta bi dopolnil 58 let. “Konec njegovega življenja je tako praktično sovpadel z iztekom večdesetletnega opravljanja najzahtevnejših funkcij,” je zapisal Gregor Golobič.

Drugačen od večine politikov
Državnik in svetovljan je s svojo molčečo karizmo, vztrajnostjo, preprostostjo in pogumom zaznamoval Slovenijo in svet. “Bil je drugačen od večine politikov, trdno je verjel v tisto, kar je prav, in to tudi živel. V družbi je pustil neizbrisen pečat, saj je stremel k preseganju strankarskih nasprotij in zagovarjal zavzemanje za pravičnejši svet,” so pred odprtjem razstave zapisali v Narodnem muzeju Slovenije.

Potrpežljiv poslušalec, ki preglasi glasne govorce
Dediščina, ki jo pušča za seboj, kaže na možnost preseganja ideoloških delitev, ki še danes hromijo Slovenije. V svojem desetletnem mandatu je sestavljal vlade strank vseh barv in smeri. Kot potrpežljiv poslušalec je dosegel več kot najglasnejši govorci. Čeprav ne bo nikoli zamrl pogovor o pravilnosti smeri, v katero je vodil Slovenijo, je država smer imela. Politika je vsaj navzven enotno strmela v evropsko prihodnost.

O ključnih odločitvah, ki so zaznamovale njegovo vladavino ter o njegovem sporočilu v današnji oddaji Tarča ob 20. uri z Eriko Žnidaršič. V Odmevih o Drnovšku kot človeku, prijatelju in šefu. Z njegovimi sopotniki bomo odstirali njegovo molčečnost ter ugotavljali, kako pogosto se nam preprosto zgodi ali je na funkcije potisnjena takšna osebnost. Feljton z njegovimi političnimi zavezniki, tekmeci in vplivnimi posamezniki tistega časa je za Prvi program Radia Slovenija pripravila Jolanda Lebar.

Pozabljena umetnost vladanja
Televizija je na predvečer njegovega rojstnega dne 16. maja objavila tukaj dostopen portret Pozabljena umetnost vladanja o desetletnem obdobju slovenskih vlad, ki jih je vodil prvak takrat najmočnejše stranke LDS. Avtorica Mojca Pašek pripravlja še oris razvoja zagonetnega mladega ekonomista, ki je svojo politično pot začel kot delegat v Zvezni skupščini in pri zgolj 39 letih premagal izbranca slovenske partijske elite.

Politik, ki je segel prek meja Slovenije
Ob njegovi smrti so sožalje pred desetimi leti izrazili številni tuji državniki. "Zelo sem žalosten, ker je po dolgotrajni bolezni umrl moj dober prijatelj Janez. Zdaj, ko nas je zapustil, se spominjam številnih trenutkov, v katerih so bili njegovi nasveti in izkušnje ključni. Njegovo prijateljstvo in njegovo evropsko prepričanje bosta za vedno ostala v mojem spominu," je zapisal nekdanji Visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je Drnovška ocenjeval kot človeka, ki je vodil svoj narod v najpomembnejših trenutkih njegove zgodovine.

VIDEO
Drnovšek zadnji leti življenja preživel na Zaplani


J. B.
Prijavi napako
Komentarji
SpookyDonk
# 22.02.2018 ob 13:37
Daleč najboljši slovenski politik. Njegova umirjenost, treznost, intelekt in splošna razgledanost je pravo nasprotje današnji histeriji, kričavosti, ozkosti. Ni bil perfekten, to ni nihče. Ampak, dlje ga ni, bolj ga pogrešam.
SamoRes
# 22.02.2018 ob 13:37
Zadnji pravi politik, to kar danes gledamo so uradniki.
Tine Maza
# 22.02.2018 ob 13:37
Letališče Janeza Drnovška.
crime_dog
# 22.02.2018 ob 14:02
naša žlahta ga je imela na zaplani za soseda. vsi so ga imeli radi, so pa zaradi njega bolj težko spali ker je rad začel sredi noči razbijati po nekih orientalskih gongih.
Alcarin
# 22.02.2018 ob 13:58
Kot predsednik je bil ok, definitivno boljši od marsikoga... AMPAK ne pozabimo... V času drnovška so nam ukinli SDK... in zaradi ukinitve SDKja je prišlo do mnogih stečajev in sleparij.

Tega mu ne gre odpustiti. Žal...
grenadir
# 22.02.2018 ob 13:58
Vse čemur v Sloverniji lahko danes rečemo tajkunizacija, kraja premoženja, Vsi ti krediti in posledično sanacije bank so v osnovi pomankanje pravne države... In pomankanje pravne države se je v tej banana-državi začelo z afero prodaje orožja in pometanjem pod preprogo... In to pometanje je odobril Drnovšek.... To jenajvečja in temeljna napaka tedanjega vodstva z Drnovškom na čelu....Če bi se tedaj ugotgovilo krivce in se jih procesuiralo, bo bilo danes stanje v Sloveniji morda drugačno... Tako, pa ....
ajvard
# 22.02.2018 ob 13:57
Letališče Janeza Drnovška

saj ima svoj letalski spomenik - falcona.
Janezski
# 22.02.2018 ob 13:55
Med drugim je imel prav, ko je izjavil, da se še bodo politiki "pobili" med sabo za njegovo nasledstvo.
Micesar
# 22.02.2018 ob 13:56
Sploh ne razumem taga članka! J. D. Je bil vredu a tudi pod njegovo vlado so se dogajale kraje. V Slovenski politiki so lobiji premočni
ps11
# 22.02.2018 ob 14:09
grenadir
Zakaj pa Janša, ki je bil gor svoj mandat, ni popucal pod preprogo in naredil reda? ker bi popucal zraven še sebe. Še več, uzakonil je tajkune.
borut-blas
# 22.02.2018 ob 17:01
ne vem kdo ima slab spomin
se točno spomnem dneva ko je bil ukinjen sdk in ko so bankirji prevzeli nadzor nad tokom denarja
in od takrat naprej je družbeno premoženje poletelo v davčne oaze
če dr. drnovšek nebi bil doktor ampak navaden neumen kmet tega nebi dopustil
niko kavčič , ustanovitelj ljubljanske banke je točno opredlil - intelektualna lenoba
to je tudi vse
volilci v sloveniji ljubijo intelektualne lenobe - simpl je nartaboljši
socrates
# 22.02.2018 ob 15:57
Pa še to: da je prispevek pripravila Mojca Pašek ni nič čudnega - žena Mileta Šetinca, enega od velikih prisklednikov in teoretiikov, ki se vseskozi pase pri državnih jaslih. Koliko dobrih novinarjev ne dobi službe zato ker taki pridejo do korita?
K_ris
# 22.02.2018 ob 13:50
Še vedno daleč najboljši politik v samostojni Sloveniji. Tudi to, da smo z njim za politike postavili dokaj visoke standarde, je zdaj razlog, da zdaj stalno menjamo premiere in vedno znova iščemo nove obraze.
manrose.
# 22.02.2018 ob 13:50
Najboljsi slovenski premier po letu 1991. Vsi ostali mu ne sezejo do kolen. Se najbolj podoben mu je Cerar, a kaj, ko ljudje tega ne vidijo in so zaljubljeni bodisi v dosmrtnega bodisi v Serpentinska.
ps11
# 22.02.2018 ob 13:48
Brez dvoma edini pravi državnik, ki je znal držat ravnotežje med vsemi. Nikoli v nobeni situaciji ni provociral, bil konflikten ali primitiven (kot je to danes že normalno). Edini, ki me trenutno spominja na Drnovška, je Cerar, vendar so šle stvari predaleč v tej državi in ne bo mogel doseči nivoja takšnega zaupanja kot Drnovšek.
grenadir
# 22.02.2018 ob 14:27
Hja megan.... Pri vseh tistih podatkih, se mi zdi, da manjka ravno najbolj pomemben... Podatek o zadolženosti, namreč....
Janx
# 22.02.2018 ob 13:52
Še kolcalo se nam bo po Drnovšku. Še posebej se ga spomnim zadnja leta, ko je pokazal še drug obraz obenem pa ne izgubil državotvornosti in razuma.

To kar je z njim zadnja leta počel Janša ga je pa vekomaj postavilo v vlogo bad guya. Tolk ene podlosti, natolcevanj in žaljivk kolikor jih je moral poslušat. Medtem pa je v 90 naredil državo, ko se je omenjeni še valjal v denarju od orožja.
socrates
# 22.02.2018 ob 15:47
Drnovškova "umetnost vladanja" je krivec za to, da je bil na oblasti neoliberalni LDS in da se nam je zgodila tajkunizacija: za njim so bili Rop, Kopač, Petan, Bavčar, Lah, Bohorič, ... vsa velika imena, ki so omogočila, da se je zgodila kraja družbenega premoženja oz. elitizacija. Kako je že rekel Rop Jankoviču: "Kdo te je postavil? Mi smo te postavili!". Z nostalgijo se ga spominjajo tisti, ki so imeli od njega največ koristi.
biberkopf
# 22.02.2018 ob 15:06
ostal je v spominu kot prvi predsednik predsedstva SFRJ ki je premagal na volitvah protikandidata,ostal je v spominu kot predsednik vlade Slovenije v času ko se je največ pokradlo družbenega premoženja in ostal je v spominu da se je zavzel za Strojane proti domačinom ki so imeli dosti težav s Strojani
pobrisan
# 22.02.2018 ob 14:37
Ramus

Človek ki je dal temelje ropu slovensnkega naroda
-----------------

Točno. Z ukinitvijo SDK se je vse začelo.
KLIPAN
# 22.02.2018 ob 14:06
Janša je bil 1850 dni na vladi, se pravi več kot ostali še živeči politiki in v teh 1850-ih dneh ni mogel urediti zdravstva, sodstva, znižati davkov, napisati zakonodaje prijazne investitorjem itd., itd. urediti stvari, ki jih očita drugim in jih spet veselo obljublja??
Pa ta tip je še 3x bolj nesposoben, kot sem mislil do sedaj.
borut-blas
# 22.02.2018 ob 13:50
o pokojnikih sicer naj bi se pisalo vse lepo ampak niko kavčič ga ni zastonj imenoval intelektualna lenoba - ni stvar v tem kaj je naredil, ampak kaj ni naredil
to kar ni naredil pa bi moral potem ko se je ukinil sdk je pripeljalo do tajkunizacije slovenije
preprečil je raziskavo prodaje orožja na balkan
ni ga zanimalo kakšne bodo posledice pogajanj za vstop v evropo, je pristal na vse
in navdušenje volicev zanje je pač znak da ima slovenski volilec rad intelektualne lenobe in vsake sorte bleferje
taki pač smo
simnov
# 22.02.2018 ob 15:44
pa ta je samo škodo delal sloveniji in slovencem
Ramus
# 22.02.2018 ob 15:42
" Z ukinitvijo SDK se je vse začelo"

G. Janez Drnovšek bo v zgodovini ostal zapisan kot sinonim za "divjo privatizacijo" in ne kot playboy.
divacvlade
# 22.02.2018 ob 15:11
Dal je temelj revščine mladih v letu 2018
grenadir
# 22.02.2018 ob 14:25
"grenadir
Zakaj pa Janša, ki je bil gor svoj mandat, ni popucal pod preprogo in naredil reda? ker bi popucal zraven še sebe. Še več, uzakonil je tajkune.".... Mah, puklasti Ivan iz Lobčka je sploh svoja posebna zgodba...Lahko bi postal državnik, pa se je raje odločil, da bo majhen politikantek, ki bevska vsevprek....In, še enkrat.... S pometanjem pod preprogo afere z orožjem, se je pričela razprodaja Slovenije, ki poteka še danes....
dude
# 22.02.2018 ob 14:20
Soliden politik. Zalostno, da v 90-ih v Sloveniji se ni bilo pluralizma in da so mediji iz njega naredili se enega "oceta naroda", podobno kot iz Kucana. V resnici je Drnovsek eden glavnih krivcev za nizke pokojnine. Ce ne bi takrat LDS umetno znizeval brezposelnost s prezgodnjim upokojevanjem, bi danes lahko imeli namesto 500 - 600e pokojnine, morda kaksnih 100 evrov vec.
Bono
# 22.02.2018 ob 14:02
Nekako sem v obdobju njegovega vodenja bil premlad, da bi ga razumel.

Ko pa vidim to, kar se dogaja danes, šele vidim, kako velik politik in državnik je bil.
Ples
# 22.02.2018 ob 14:38
Zanimivo pomislit, da je imel Nedolžni drugi najdaljši mandat, pa toliko enega jokcanja ...
Enakost za vse
# 22.02.2018 ob 14:33
Zanimivo, da je za vse, kar je narobe, kriv Janša v mandatu 2004-2008. In v tem času je bil 3/4 časa predsednik države Drnovšek. A on ni pa kriv za nič? In NLB je takrat vodil MArjan Kramar, takorekoč "zasavski sosed" Drnovška. Kaj pa če bo Logarjeva komisija zahtevala izpis, kolikokrat je ta direktor obiskal Drnovška na predsedstvu? V mojih očeh bo ostal vedno zapisan kot človek, ki je romsko skupnost še bolj oddaljil od integracije, namesto, da bi zahteval, da se ti integrirajo, saj živijo v Sloveniji. Pa še po cvetličnem vencu okoli glave.
WyattEarp
# 22.02.2018 ob 14:24
Meni se ni nikoli dopadel. ko je govoril je gledal v tla, izogibal se očesnemu stiku, nakladal kot vsi ostali politiki. Noben presežek ni bil.
Anduril
# 22.02.2018 ob 13:56
Slava mu!
pravapot
# 23.02.2018 ob 11:03
Ali je res ta nasmeh presegal delitve? Ali ste novinarji res vse pozabili? Ali res več ne veste kaj je LDS počenjala pod njegovim vodstvom.
Arso
# 22.02.2018 ob 23:51
Ha,ha, tule nekaj ljudi hvali Broza, oziroma njegovega naslednika. Dejansko sta bila oba iz komunistične šole. Drnovšek je obljubljal razbremenitev gospodarstva, a je ostalo le pri besedah. Minister Gaber v njegovi ekipi je spravil šolstvo v razsulo. Standard se je počasi dvigal, lustracije ni bilo. Drnovšek je enkrat izjavil, da se bodo politiki pobili, za njegovo nasledstvo. LDS je ob njem postala skorumpirana stranka in je uničevala Slovenijo. Podpiral je Strojane, ni pa videl malega slovenskega človeka..., itd.
alcatraz
# 22.02.2018 ob 21:35
Hvala, Dr. Drnovšek - Državnik, ki je izmaknil Slovenijo izpred krempljev tujega kapitala.

ga je pa podaril domačim mrhovinarjem.
a je to kaj bolje?
Kenzu
# 22.02.2018 ob 17:36
@Amfora

Pa ti to resno al se samo hecas? Kajti upam da se hecas, ker tajkuni od leta 2005 ampak se je pa zacelo ze zdavnaj prej v 90 letih oz. takoj po osamosvojitvi. So pa ratali ravzpiti takrat ja.
Mercator zdaj v casu lidla in hoferja ni pogojev da bi bil evropski velikan, nvem kake blodne mas ti to
alcatraz
# 22.02.2018 ob 17:18
Samo eno napako v karieri je naredil.
in to njegovo napako plačujemo še danes...
megan
# 22.02.2018 ob 14:21
@urednik01
Z njim se ja začelo nazadovanje slo.

Zanimiva izjava, glede na to, da so v članku objavljeni uradni podatki o spreminjanju življenskega standarda v Sloveniji od 1992 naprej ...
BDP na prebivalca se je močno povečal, brezposelnost se je zmanjšala, za povprečno plačo je mogoče kupit več, zgradilo se je veliko avtocest ... Meni se to ne zdi ravno nazadovanje.
stewie
# 22.02.2018 ob 18:34
urednik01
# 22.02.2018 ob 13:43
On ja nastavil temelje za današnje stanje. Z njim se ja začelo nazadovanje slo.


Hočeš s tem povedati, da je šlo Sloveniji, preden se je on pojavil v politiki, torej v 80ih, bolje, kot ji gre dandanes, ko je formalno samostojna, dejansko pa z manjšo stopnjo avtonomije, kot jo je uživala kot del SFRJ? Da ne omenjamo manjše socialne varnosti, manjše pluralnosti družbe, večje tajkunizacije? Pa ja, s tem bi se dalo celo strinjati.
dude
# 22.02.2018 ob 16:24
@K_ris
Velika razlika je, ce vplacujes 30 let in crpas 30 let, kot ce vplacujes 40 let in crpas 20 let...
Slovenija ima danes 10 odstotkov visjo zaposlenost kot v 90ih. Takrat je bila ekonomska situacija katastrofalna, LDS pa je nekaj nabijal o "gradualizmu", "rezimski" mediji pa so prakticno trobili kako lahko Slovenijo vodi samo levica in kako gremo v svetlo prihodnost. Ironija je, da je bilo takrat ljudstvo tako nepouceno o trznem gospodarstvu, da sploh niso vedeli v kako slabem stanju je ekonomija.
Sele Jansa (ki je potem vodil katastrofalno ekonomsko politiko in zasel v nacionalisticne vode) je s prihodom na oblast razbil enoumje.
janez139
# 22.02.2018 ob 15:25
Drnovšek je eden izmed krivcev da imamo danes to kar imamo...on je najbolj za služen za tajkunizacijo...vse ostalo je nakladanje naših levih medijev
rabelj
# 22.02.2018 ob 14:39
O tem kakšen državnik je dejansko bil Drnovšek nam pove kar on sam- ko je ugotovil da bo umrl zaradi raka se je obrnil v popolnoma drugo smer, postal človek popolnoma drugih prepričanj. S tem pa je dokazal, da je prej živel in delal močno narobe. Ampak ljudem, ki so jim pred tem 70 let prali možgane tega pač ne moreš dopovedat, zato bo Drnovšek imel sloves kakršnega ima še naslednjih 50 let, ko pa bodo čez 100 let v zgodovinskih učbenikih opisovali njegovo zapuščino ne bo nikakršne debate oz. polemike kakšen politik je bil.
ffffff
# 23.02.2018 ob 11:39
Ma, bil je kakršen je bil. Ne moremo uspehe in neuspehe nekega obdobja pripisovati niti premieru. Zagotovo pa drži, da je imel okoli sebe zveri, ki so se mesarile za zgodovinski plen. Kakorkoli, ni mu bilo lahko in plačal je davek s prekratkim življenjem.
samogledam
# 23.02.2018 ob 11:30
verjamem da se je trudil kot politik, toda ukinitev SDK, hlastanje managerjev po družbeni lastnini, razprodaje in uvoz vsega kriminala iz juga v Slovenijo, med tem ko so posamezniki kradli kot srake...ne, jaz mu tega ne morem spregledat...med tem ko se je trudil na tujem za Slovenijo, je doma cvetel strankarski kriminal.Šele bolezen mu je odprla obzorje, a žal prepozno. Slovenci rabijo diktaturo sicer gre vse v franže.
pravapot
# 23.02.2018 ob 11:05
Kot premier slab, kot predsednik dober.
enix
# 23.02.2018 ob 10:15
po osamosvojitvi se je v fazi lastninjenja v času Drnovška sprejela strategija, da je bolje da umetno ustvarimo Slo elit- kapitaliste, bodoče lastnike firm, kot da razprodamo vse tujcem! Namenoma so ukinili SDK, banke so dajale posameznikom nerazumne kredite brez pokritja pri tem so bili udeleženi tako levi kot desni.
Sledilo je politično lobiranje in gneča okoli korita, kriminala ni preganjal nihče, dokler niso banke vprašale kje je njihov denar?
Arso
# 23.02.2018 ob 00:00
Palpatine
Slovenija že zaostaja za Češko. Včasih so tuje investicije boljše od domačih. Videl na lastne oči v tovarni Škoda. Češka ima minimalno brezposelnost, bili so za nami, a so z lustracije začeli novo vizijo razvoja in blaginje.
Pims
# 22.02.2018 ob 15:44
Gospod Janez Drnovšek seveda ni bil brez napak. Toda kdor resnično dela, tudi greši.Je pa po moji oceni svetlobna leta pred vsemi današnjimi politiki. On resnično ni razdruževal, on je resnično želel dobro Sloveniji in Slovencem, ukrotil je inflacijo, držav na vajetih Janšo in podobne kljujce in bil cenjen med državniki širom po svetu. Re nikoli ampak nikoli ni delal na škodo naše države oziroma državljanov le zato da bi nabiral politične točke ali pa da bi osebno obogatel.

To kar počno politiki danes pa je po eni strani namerno oškodovanje državljank, državljanov in Slovenije (janša) vrtec v peskovniku, kjer nekdo priteče zatoži pred očmi vseh, da mu je nekdo podrl potičko v peskovniku in zraven napove povračilne ukrepe, ko bi vendarle moral biti tiho (Rjavec). Imamo tudi levico, ki ne ve kaj bi sama počela s seboj,kar pa se dogaja na desnici pa je kod da bi se kdo podelal v golaž in ga serviral zbrani množici.
johnsmith
# 22.02.2018 ob 14:28
Človek, ki je legaliziral krajo družbenega premoženja je za vas najboljši politik. On je ustvaril Jankoviča, Šrota, Zidarja, Bavčarja...Ljudje, pa z vami je res nekaj narobe.
ffrancelj
# 23.02.2018 ob 08:23
"Pozabljena umetnost vladanja"? Nikakor. Umetnost vladanja obvladuje tudi gospod Janez Janša, in to dosti bolje kot Drnovšek. Upokojenci, ne pozabimo, da je Drnovšek z zmanjšanjem pokojninskih prispevkov delodajalcev iz upokojencev, ki so do takrat imeli lasten in od države neodvisen pokojninski sklad, naredil talce državnega budžeta, ki jim država jemlje, kolikor hoče. In ne pozabimo, da je bil doslej edini premier, ki je bistveno zvišal pokojnine in ki pokojnin ni razumel kot socialne transferje, ampak kot nekaj zasluženega, gospod Janez Janša. Nasprotno pa Rjavec upokojencem samo laže in jih nateguje s pokojninami po 1000 evrov!
Kazalo