Erjavec ni predlagal zamenjave Jasniča. Foto: BoBo
Erjavec ni predlagal zamenjave Jasniča. Foto: BoBo
Jasnič ostaja v vrhu DeSUS-a

Ljubo Jasnič ostaja na položaju. Erjavec namreč ni predlagal njegove zamenjave, saj so se člani sveta dogovorili, da se bo odpovedal funkciji državnega sekretarja v kabinetu premierja.

Po besedah predsednika stranke Karla Erjavca tudi ni bilo pobude za sklic izrednega kongresa.

Erjavec je po seji izvršnega odbora stranke napovedal, da bo svetu predlagal zamenjavo Ljuba Jasniča, ki naj bi ga kot generalni sekretar stranke nasledil Niko Abrahamsberg. Jasnič namreč opravlja tudi funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, zato naj bi na organizacijski ravni v stranki nastale vrzeli.

A na seji sveta Erjavec ni predlagal Jasničeve razrešitve, ampak so člani sveta le razpravljali, kako zagotoviti nemoteno delo stranke. Na koncu so sklenili, da Jasnič ostane na svojem položaju, najverjetneje pa se bo odpovedal funkciji državnega sekretarja v kabinetu premierja. "Zadrege", ki so se pojavljale, so s tem po Erjavčevih besedah odpravljene, predsednik DeSUS-a pa pričakuje, da bo podpora stranki začela naraščati.

Zapušča Janšev kabinet
Del članstva je nasprotoval zamenjavi Jasniča in že pred sejo napovedoval, da bo zahteval izredni kongres, na katerem bi se stranka izrekla o zaupnici Erjavcu. Z zamenjavo naj bi sicer zagotovili, da bi delo v stranki na organizacijski ravni potekalo nemoteno, potem ko je Jasnič postal sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše in ne bi mogel opravljati obeh funkcij hkrati. Zdaj bo zapustil mesto državnega sekretarja.

Jasnič je razpleta seje sveta vesel in pravi, da je "razum premagal zamere", ki pa so bile po njegovih besedah bolj nesporazum. Napovedal je, da bo sodelovanje med njim in Erjavcem takšno, kot je bilo v preteklosti. Tudi po Erjavčevih besedah je pri njegovi pobudi za razrešitev Jasniča nastal nesporazum. Kot je dejal, sta se z Jasničem strinjala, da ne more opravljati obeh funkcij, a je Erjavec njun dogovor razumel, kot da želi Jasnič ostati v kabinetu predsednika vlade, Jasnič pa, da bo dobil pomoč pri delu v stranki.

Kaj bo jeseni?
Erjavec tako ostaja predsednik stranke DeSUS vsaj do kongresa, ki bo maja prihodnje leto in na katerem bo po Erjavčevih besedah lahko vsakdo kandidiral za predsednika. Jasnič pa na vprašanje, ali bo tudi sam kandidiral za predsedniško funkcijo, na kateri bi ga nekateri člani radi videli, odgovarja, da je DeSUS demokratična stranka in da bo treba počakati do maja.

Jazbec: Jasnič ogroža Erjavca
Od desetih odborov naj bi zamenjavo Jasniča po besedah Janeza Jazbeca, predsednika pokrajinskega odbora Dolenjska, podpirala le dva. Menjavo pa je Erjavec po Jazbečevem mnenju predlagal, ker ga Jasnič ogroža na mestu predsednika. Predsednik dolenjskega pokrajinskega odbora je tudi kritičen do aktualne sestave poslancev DeSUS-a. Kot pravi, tako slabe sestave v DeSUS-u še niso imeli, saj jih "ni videti ne slišati, če pa kdaj spregovorijo, spregovorijo neumnosti, ki nas osmešijo".

Jasnič ostaja v vrhu DeSUS-a