Gregor Virant je ponovil, da bo v primeru zmage Zorana Jankovića na volitvah za predsednika PS-ja, DL zapušča vlado. Foto: Ergyn Žječi
Gregor Virant je ponovil, da bo v primeru zmage Zorana Jankovića na volitvah za predsednika PS-ja, DL zapušča vlado. Foto: Ergyn Žječi
Karl Erjavec
DeSUS bi šel ob morebitni zmagi Jankovića na kongresu PS-ja iz koalicije. V vlado pa tudi z Janšo ne gredo več, je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Foto: BoBo

Ni pomembno, kaj se bo zgodilo 19. oktobra, tudi to, kar se zdaj dogaja in kaj se je včeraj dogajalo, že povzroča negativen odnos marsikoga do Slovenije. Politična nestabilnost je tukaj, negativni učinki so že prisotni. Nekdo je škodo državi že naredil.

Dejan Židan, SD, kmetijski minister
Dejan Židan
Kmetijski minister Dejan Židan (v sredini) meni, da je Janković z odločitvijo o kandidaturi državi že naredil škodo. Foto: BoBo
Okoli 15.30 se bo sešlo tudi ožje vodstvo DL-ja. Foto: MMC RTV SLO

"Ministrska ekipa na seji vlade ni prav nič govorila o odločitvi Zorana Jankovića, da na kongresu PS-ja kandidira za predsednika stranke," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil notranji minister in predsednik DL-ja Gregor Virant. A jasno je, da bo DL ob morebitnem Jankovićevem predsedovanju PS-ju zapustil koalicijo, je dejal Virant.

Preberite tudi odziv premierke na potezo Zorana Jankovića: Če ne bom imela zadostne podpore v stranki, bo vlado moral sestaviti kdo drug

Spomnil je, da se je stranka januarja letos iz istih razlogov odločila, da odide iz koalicije Janeza Janše, zato tudi tokrat ne bi bilo drugače. Kot je dodal, "vsi dobro vemo", kdo ima trenutno največjo odgovornost oziroma od koga je odvisna politična stabilnost v državi. "Gotovo ne od DL-ja, ampak od PS-ja oziroma enega pretendenta za predsedniško mesto," je dejal Virant.

Zmaga Jankovića - začetek razpada vlade
Zmaga Jankovića bi pomenila tudi začetek razpada koalicije in vlade, je dejal Erjavec, ki se mu zdi politična kriza nevarna predvsem zaradi sprejemanja proračuna za leto 2014. Kot je dejal, so namreč preprečili znižanje pokojnin in ukinitev regresa. S politično krizo, "ki bo dosegla višek, ko bo Janković predsednik PS-ja", pa se te stvari znova odpirajo, je dejal Erjavec.

Predsednik DeSUS-ja je opozoril, da proračuna za 2014 državni zbor še ni sprejel, njegova obravnava pa bo tekla v DZ-ju ravno v času, ko bo kongres največje vladne stranke. Zaradi nastalega položaja pa se lahko zgodi, da proračun ne bo sprejet. "In če ni proračuna za leto 2014, tudi ne vem, kaj bo s pokojninami in socialnimi transferji," je posvaril Erjavec.

Erjavec: Enaka merila za Janšo in Jankovića
Za Bruselj je glede Slovenije ključna politična stabilnost, je poudaril. Po njegovem mnenju bi bila zato najboljša rešitev, da Janković umakne svojo kandidaturo in počaka, da se končajo vsi postopki, ki potekajo proti njemu. Zelo nehigienično bi namreč bilo, da bi za predsednika SDS-a Janeza Janšo imeli ena merila, za Zorana Jankovića pa druga, je dodal. Ob tem je spet poudaril, da z Janšo v koalicijo ne gredo nikoli več.

Erjavec meni, da se je Janković za kandidaturo odločil, "ker si želi okrepiti svoj politični položaj in reševati določene zadeve, za katere vemo, da so problematične".

Bratuškovi je Erjavec predlagal, naj ministrom po seji vlade pove, kako sama vidi položaj in kaj namerava storiti, saj je marsikaj odvisno tudi od nje. Predlaga tudi srečanje predsednikov strank. "Če bo potegnila določene poteze, ima to vpliv na celotno politično sfero," meni Erjavec. "Bratuškova lahko danes reče, da odstopa ali da ne bo kandidirala, zato je tudi ona pomemben dejavnik za razplet političnega položaja," je pojasnil.

Erjavec tako danes od Bratuškove pričakuje določene odgovore, a če premierka ne bo šla v bitko za vodenje PS-ja, je po Erjavčevih besedah jasno, da te vlade ni več. Predsednik DeSUS-a namreč ne verjame, da bi Bratušek lahko vodila vlado, sočasno pa bi bil Janković predsednik PS-ja.

Židan: Janković je že naredil škodo državi
Oglasil se je tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan (SD), ki meni, da je Janković z napovedjo kandidature za predsednika PS-ja že povzročil nestabilnost in naredil škodo državi.

"Ni pomembno, kaj se bo zgodilo 19. oktobra, tudi to, kar se zdaj dogaja in kaj se je včeraj dogajalo, že povzroča negativen odnos marsikoga do Slovenije. Politična nestabilnost je tukaj, negativni učinki so že prisotni. Nekdo je škodo državi že naredil," je novinarjem pred začetkom seje vlade dejal kmetijski minister iz vrst SD-ja Dejan Židan.

Tujci sporočajo: Najpomembnejša je stabilnost
"Stranka se je opredelila, že ko se je vlada sestavljala. Mi ne moremo tolerirati ljudi, ki so osumljeni koruptivnih dejanj. Znano je, kaj se bo zgodilo, če nekdanji predsednik znova prevzame predsedovanje," je o dogajanju v Pozitivni Sloveniji dejal Židan, ki pravi, da "nam tujci sporočajo, da je najpomembnejša politična stabilnost".

Vladne krize ni
"Vlada nima krize, deluje normalno, zakoni se pripravljajo, projekti tečejo, vladne krize ni, je pa vedno večja nestabilnost, ki jo nekdo povzroča," je ponovil Židan.

Tina Komel z mešanimi občutki
Ministrica za Slovence v zamejstvu in svetu Tina Komel (PS) je dejala, da se po objavi kandidature Zorana Jankovića za vodjo PS-ja še ni pogovrajala z nobenim iz stranke, sama pa ima "mešane občutke".

Hvala Zoranu Jankoviću
Ne upa si trditi, ali je v stranki več podpornikov Alenke Bratušek ali Zorana Jankovića. "Zoran Janković je ustanovil stranko, mi smo tukaj … Hvala Zoranu Jankoviću. Mislim, da so poslanci absolutno hvaležni in lojalni Zoranu Jankoviću. Kako se bo zgodba izšla, ne vem, vsak mora prespati, se pogovoriti z enim in drugim in dobiti mnenje," je novinarjem še dejala Komel.

Priznala je tudi, da ni lahko delati kot minister v politični krizi. "Po eni strani skušaš urediti stvari tako, da bodo za naše slovenske rojake najboljše, na drugi strani pa imaš drugačen pritisk, in to je težko vzdrževati," je dejala.

Ni pomembno, kaj se bo zgodilo 19. oktobra, tudi to, kar se zdaj dogaja in kaj se je včeraj dogajalo, že povzroča negativen odnos marsikoga do Slovenije. Politična nestabilnost je tukaj, negativni učinki so že prisotni. Nekdo je škodo državi že naredil.

Dejan Židan, SD, kmetijski minister