DeSUS znova razmišlja o odhodu iz koalicije. Foto: BoBo
DeSUS znova razmišlja o odhodu iz koalicije. Foto: BoBo
DeSUS
DeSUS bo v primeru poseganja v prihodke upokojencev odločal o tem, ali še ostanejo v koaliciji. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Bo DeSUS odkorakal že iz tretje koalicije? Foto: BoBo

Zadnji sestanek koalicije je bil zelo težek, saj je predlog, da bi s proračunom za leto 2014 vzeli regres upokojencem, resen, pravi prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec in dodaja, da se želi z odvzemom regresa krizo znova "reševati na račun tistih, ki najtežje živijo". Za upokojence, ki prejemajo 300, 400 ali 500 evrov, bi ukinitev regresa pomenila resno socialno grožnjo. Ta denar namreč nekateri porabijo denimo za kurjavo, opozarja Erjavec.

Z ukrepom bi prihranili 90 milijonov evrov. Vendar pa je Erjavec premierki Alenki Bratušek, kot pravi, že povedal naslednje: "Kot je za Baracka Obamo rdeča črta uporaba kemičnega orožja, je za DeSUS ukinitev regresa." Zato pričakuje, da ministrstvo za finance takega ukrepa ne bo predlagalo, sicer DeSUS proračuna ne bo podprl.

Če pri devetmilijardnem proračunu lahko le pri tem najdejo rezerve, se sprašuje, ali je vlada sposobna spopada s prihodnjimi izzivi. Tudi zato je premierki predlagal, naj ob morebitnem koalicijsko neusklajenem proračunu nanj veže zaupnico.

V sredo se bosta o teh ukrepih pogovarjala vodstvo DeSUS-a in Zveza društev upokojencev Slovenije. Po tem bo sestankovalo vodstvo stranke, prihodnji teden pa bo zasedal izvršni odbor, je pojasnil predsednik DeSUS-a.

"Tam, kjer ni, ni česa vzeti"
Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je sicer že pred sestankom vodij koalicije ponovil, da upokojenci živijo slabo, zato DeSUS ne bo privolil v zmanjševanje pokojnin ali v odvzem regresa upokojencem. Tudi sam je spomnil, da bo proračun težko sprejeti, a se bodo po njegovem mnenju v koaliciji uskladili. Prepričan je, da vlada ne bo posegala v pokojnine. "To je logični zaključek, saj tam, kjer ni, ni česa vzeti," je poudaril. Izvršni odbor DeSUS-a bo zato v torek razpravljal tudi o aktualnih političnih razmerah, pri čemer je pričakovati še razpravo o prihodnosti stranke v koaliciji.

Le izhod v skrajni sili
Tudi predsednik DL-ja Gregor Virant si želi, da bi bil poseg v katere koli pravice, bodisi pokojnine ali socialne transferje, res izhod le v skrajni sili in da predtem poiščejo vse druge rezerve - na primer pri zajezitvi sive ekonomije, pri materialnih stroških in nekaterih naložbah.

V DL-ju so po Virantovih besedah prepričani, da se je koalicija sposobna dogovoriti in najti kompromis glede proračuna in ukrepov za leto 2014. "To je za državo nujno, to moramo narediti," je opozoril. Ob tem je zavrnil neuradne informacije, da naj bi se na ponedeljkovem sestanku koalicijskih partnerjev s prvakom DeSUS-a Karlom Erjavcem sporekla.

Sicer pa meni, da nima smisla komentirati posameznih ukrepov, ker bo predlog proračuna z vsemi ukrepi predstavila premierka Alenka Bratušek. Zanesljivo je le to, da proračunski primanjkljaj ne bo smel biti višji od treh odstotkov, je dodal.

Informacij o rekonstrukciji nima
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer pa je poudaril, da poslanci radi govorijo takrat, ko imajo dejstva na mizi. A se mu obenem "včasih zdi, da nekateri na posameznih točkah preveč zategujejo pas". Prvi cilj, ki ga želijo doseči v koaliciji, je po besedah Möderndorferja vzdržnost javnih financ, a ne zaznava, da bi se koalicija pri tem razhajala.

Pogovori o rekonstrukciji vlade, o katerih se ugiba zadnje dni, po njegovih besedah potekajo v vseh vladah. A zagotavlja, da teh predlogov nima. Tudi informacije, da naj bi predsednica vlade na proračun vezala zaupnico, ima le od medijev, zagotavlja vodja poslancev PS-ja.