Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec poudarja, da je drugi tir potreben, a bo po njegovem mnenju minister za promet Peter Gašperšič moral odgovoriti na nekatera vprašanja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec poudarja, da je drugi tir potreben, a bo po njegovem mnenju minister za promet Peter Gašperšič moral odgovoriti na nekatera vprašanja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vlada ne bo glasovala o prodaji NLB
Prodaja NLB ustavljena?

Erjavec je po štiriurni klavzuri stranke na Brdu pri Kranju pojasnil, da so obsežno razpravljali o aktualnih zadevah, kot so prodaja NLB-ja, drugi tir, zdravstvena reforma in demografski sklad. Prav tako so spregovorili o pripravah na parlamentarne in lokalne volitve prihodnje leto.

Tako so danes dokončno odločili, da prodaje NLB-ja pod trenutnimi pogoji ne bodo podprli. Erjavec predvideva, da bo odločitev na vladi sprejeta soglasno, nato pa si obeta pogajanja na najvišji ravni z Evropsko komisijo. Po njegovem mnenju bi moral pogovor potekati na ravni predsednika komisije in predsednika vlade.

Predsednik SD Dejan Židan je za Odmeve dejal, da za SD ni sprejemljiva prodaja NLB pod ceno, kritičen pa je bil tudi do svetovalca uprave SDH-ja, saj daje občutek, da skuša ceno znižati. "Banka je v izjemno dobri kondiciji in sam pričakujem večkratnike predlaganih zneskov," je dejal Židan. Več si oglejte v videoprispevku.

Erjavec je v zvezi s tem še poudaril, da tudi njega zanima, ali so davkoplačevalci v dokapitalizacijo NLB-ja vložili ustrezno vsoto denarja. V zvezi s tem se sicer obeta razprava na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ. Glede očitkov, da se želijo okoristiti z zavračanjem prodaje NLB-ja, pa je Erjavec dejal, da bi bile pokojnine bistveno višje, "če bi bil NLB bankomat za DeSUS."

Gašperšič bi moral odgovoriti na nekaj vprašanj
Za razvoj Slovenija potrebuje modernizacijo železnic in s tem tudi drugi tir, je povedal predsednik DeSUS-a. Tudi če referendum ne bo uspel, Erjavec meni, da bo moral minister za infrastrukturo Peter Gašperšič odgovoriti na nekaj vprašanj, med drugim o ceni, o vlogi Madžarske in o potrebi po civilnem nadzoru nad projektom. Ob tem je izrazil obžalovanje, da ni bilo bolj konstruktivnih pogovorov med ministrstvom za infrastrukturo in civilno družbo.

Prvak DeSUS-a ni preveč optimističen niti glede gradnje proizvodnega obrata Magne Steyr v Hočah.

Kompromis glede sklada je mogoč
Pri demografskem skladu Erjavec pričakuje, da bo še v juniju na vladi. Po njegovi oceni je pri tem vprašanju mogoče najti kompromis v koaliciji. V DeSUS-u vztrajajo, da gre 34-odstotni delež Zavarovalnice Triglav v demografski sklad, ki bi tudi upravljal te delnice.

Prav tako je Erjavec znova izrazil zadržanost do predlaganih rešitev iz osnutka zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ko bo napisano tudi besedilo zakona, pa v DeSUS-u pričakujejo ponovno javno razpravo na to temo.

DeSUS ne bo imel kandidata za predsednika
Na vprašanje o pričakovanjih pred odločitvijo glede arbitraže o meji pa je Erjavec, sicer zunanji minister, še dejal, da bi si želel, da bi Hrvaška spoštovala odločbo. "To je bil tudi pogoj, da je Slovenija umaknila zadržke, ko je šlo za njeno polnopravno članstvo v EU-ju," je spomnil.

Na klavzuri so se še odločili, da na predsedniške volitve stranka ne bo odšla s svojim kandidatom, pač pa nameravajo enega od njih podpreti – po možnosti tistega, ki bo imel realne možnosti za zmago, je povedal prvak DeSUS-a. Kot je napovedal, se bodo o podpori kandidatu odločili do začetka uradne volilne kampanje.

Vlada ne bo glasovala o prodaji NLB
Prodaja NLB ustavljena?