Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje posvetovanja s predsedniki in vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank v zvezi z izbiro kandidata za slovenskega sodnika na sodišču Evropske unije. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje posvetovanja s predsedniki in vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank v zvezi z izbiro kandidata za slovenskega sodnika na sodišču Evropske unije. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje posvetovanja s predsedniki in vodji poslanskih skupin parlamentarnih strank v zvezi z izbiro kandidata za slovenskega sodnika na Sodišču Evropske unije. Že v torek je pogovore opravil s predstavniki SMC-ja in SDS-a, danes pa še z vodstvi strank DeSUS, SD, ZL, NSi, ZaAB-om in s poslancema narodnih skupnosti.

Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS-a Uroš Prikl je po posvetu s Pahorjem pojasnil, da v stranki zaupajo v presojo predsednika. Rahlo se sicer nagibajo k izbiri dosedanjega sodnika Marka Ilešiča, vendar pa so vsi kandidati vrhunski strokovnjaki, imajo obsežna strokovna znanja in izkušnje, je povedal Prikl.

Podobno so tudi za SD sprejemljivi vsi trije kandidati, ki jih je predlagal Sodni svet, saj izpolnjujejo pogoje za to pomembno funkcijo. Ko bo Pahor predlagal kandidata, se bodo poslanci SD z njim še pogovorili in se nato odločili o podpori, je povedal vodja poslanske skupine Matjaž Han.

ZL s kandidati nima težav, NSi za Trstenjakovo,
Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je ocenil, da so vsi trije kandidati, ki jih je predlagal Sodni svet, primerni za funkcijo. Kot politična stranka pa med njimi ne vidijo nikogar, ki bi odražal njihova stališča, zato se bo njihova poslanska skupina pri glasovanju predvidoma vzdržala. Če se bo to spremenilo, pa bodo sporočili.

NSi pa za kandidatko podpira Verico Trstenjak, je po posvetu s Pahorjem dejal vodja poslanske skupine Matej Tonin, saj menijo, da je po daljšem času tudi na tem mestu potrebna svežina.

Jani Möderndorfer svojih preferenc glede kandidatov ni razkrival. Po pogovoru s Pahorjem je dejal le, da je svoje stališče predstavil predsedniku, za zdaj pa bodo v ZaAB-u počakali, katero ime bo poslal v DZ. Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz pa je poudaril, da se obema "zdi simpatično stališče", da Pahor v DZ predloži v odločanje dva predloga kandidatov.

SMC za Ilešića, SDS za Trstenjakovo
Že po torkovih pogovorih je največja stranka SMC izrazila podporo ponovni kandidaturi Ilešiča, opozicijska stranka SDS pa želi na tej funkciji videti Trstenjakovo. Poleg Ilešiča, ki že zdaj zastopa Slovenijo na Sodišču EU-ja v Luksemburgu, in Trstenjakove so na seznamu kandidatov še Boštjan M. Zupančič, Slobodan Dujić, Marko Bošnjak in Lucijan Bembič. Sodišče EU-ja sestavlja 27 sodnikov, in to po en iz vsake države članice in osem pravobranilcev, ki jih imenujejo nacionalne vlade, vendar s soglasjem vseh članic. Mandat sodnikov traja šest let.