Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je začel tretji krog koalicijskih pogajanj. Foto: BoBo
Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je začel tretji krog koalicijskih pogajanj. Foto: BoBo
Stojan Pelko
Pelko se je trudil, a programskih razlik ni uspel najti. Foto: BoBo
Ljudmila Novak NSi
Novakova sicer še ni izključila možnosti za vstop v koalicijo, a se ta očitno oddaljuje. Foto: BoBo
Dejan Židan
Vodja SD-ja Dejan Židan napoveduje, da bo prihodnji teden pripravljen drugi osnutek koalicijskega sporazuma. Foto: BoBo
DeSUS bo, kot kaže, prvi, ki bo Miru Cerarju izrekel "da" za vstop v vladno koalicijo. Foto: BoBo
Bratuškova se brani pred očitki
V koalicijo DeSUS in SD, NSi pa ne?

Po Cerarjevih besedah je bilo pri večini razpravljavcev danes mogoče čutiti optimizem, skupaj pa so pripravili dobro podlago za prihodnjo, odločilno fazo pogajanj. Pri nobeni stranki odločitev sicer še ni dokončna, se pa pri nekaterih ta že nakazuje, je dejal. Omenil je DeSUS, ki je po njegovi oceni pokazal veliko dobre volje za povezovanje. "Mislim, da so tukaj velike možnosti, da se bomo povezali v koalicijo," je dejal.

Na vprašanje, kako močno si želi v koaliciji imeti ZaAB, je Cerar odvrnil, da si želijo povezati "vse tiste politične skupine oz. stranke, ki so programsko dovolj sorodne, da bi lahko pomagale Slovenijo popeljati iz krize in stabilizirati našo politično situacijo". Sicer pa imata ZaAB in SMC po Cerarjevi oceni zelo soroden program.

Si NSi sploh zares želi v koalicijo?
Cerar je obenem priznal, da je bilo z NSi-jem nekaj vsebinskih razhajanj, vendar pa so po temeljiti razpravi kljub vsemu ugotovili, da ta razhajanja niso tako zelo velika. "Dejstvo je, da mora NSi očitno pri svojem članstvu še nekoliko bolj temeljito preveriti, koliko je sploh resnične volje za povezovanje v koalicijo," je povedal. Če bo resnična volja za to, se bo po Cerarjevem prepričanju našla tudi pot.

Potrdil je, da je bila socialna kapica predmet intenzivnih pogovorov. SMC jo zagovarja, vendar zgolj v pokojninskem delu, uvedli pa bi jo šele, ko bi našli druge vire denarja. Cerar kljub trenutnim vsebinskim razhajanjem med strankami meni, da bi se lahko glede socialne kapice dogovorili, vendar bi bilo treba določiti časovni okvir, kdaj bi se začela uveljavljati.

Prihodnji teden bi obrisi koalicije že lahko bili toliko znani, da bo predsednik republike Borut Pahor lahko o tem obveščen, saj bo takrat predvidoma že začel tudi pogovore s predstavniki poslanskih skupin o kandidatu za mandatarja, je še dejal Cerar.
Niso uspeli najti razlik
Tudi v stranki ZaAB so z današnjimi pogajanji s SMC-jem za vstop v vlado zelo zadovoljni. Po besedah predsednika sveta Stojana Pelka so programski temelji za prihodnje pogovore zelo dobri. "Čeprav smo se zelo trudili najti razlike, jih nismo našli," je dejal. A je obenem tudi pojasnil, da je bil danes le programski del pogajanj.

V ZaAB-u so poudarili, da je treba nekatera področja ali projekte še razdelati, med drugim vprašanje mladih in vprašanje umeščenosti turizma v gospodarstvo. Podrobneje so po Pelkovih besedah razpravljali tudi pri poglavju o obrambno-varnostnem sistemu in kulturi.
Na vprašanje, ali imajo občutek, da jih stranka SMC želi v koaliciji, pa je Pelko odgovoril prav s poudarkom, da je bil danes programski in vsebinski del pogajanj. "Tako atmosfera kot končni rezultat je bil zelo spodbuden," je dejal in še pojasnil, da pa o kadrih niso govorili.
NSi vse bolj oddaljen od koalicije?
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je po tretjem krogu pogajanj pojasnila, da so bili danes pogovori nekoliko bolj vsebinski, vendar pa v NSi-ju ugotavljajo, da njihovih konkretnih predlogov v SMC-ju "niso najbolj upoštevali". Natančneje se bodo do tega, v kolikšni meri SMC upošteva predloge NSi-ja, lahko opredelili prihodnji teden, ko bodo prejeli drugi osnutek koalicijske pogodbe, je povedala.

"Zato za zdaj ne moremo reči, da smo ravno na poti v koalicijo, še vedno pa nismo zaprli vrat. Še vedno je možen dogovor," je poudarila. Vodja poslanske skupine NSi-ja Tonin pa je dodal, da je bila na današnjih pogajanjih vidna konceptualna razlika. Pogajalci SMC-ja so si namreč prizadevali za čim bolj splošne opise v koalicijski pogodbi, medtem ko si je NSi želel konkretnih ukrepov.
"Prav to mi čutimo pri teh dogovarjanjih. Pri bistvenih zadevah, reformah, gremo v različne smeri," je dejala Novakova. Če gredo pri bistvenih zadevah v različne smeri, je po njenih besedah težko popuščati pri malenkostih, ki v tem primeru sploh niso pomembne.

"Glede na vse slišano ocenjujem, da se NSi od te koalicije oddaljuje in gredo stvari vsaka v svojo smer," je povedal Tonin. Če v čistopisu koalicijske pogodbe, ki ga bodo v SMC-ju pripravili do torka, predlogi NSi-ja ne bodo upoštevani, bo to po njegovih besedah pomenilo, da so jim zaprli vrata. Po besedah Novakove se razhajajo zlasti na področju davkov in reforme zdravstva, različne poglede imajo tudi glede socialne kapice in sestave ministrstev. Končno besedo bo imel svet stranke.
Tonin se je dotaknil tudi različnih stališč v povezavi s socialno kapico. "Očitno SD vztraja na ravni parol in socialno kapico označuje kot stvar za pomoč bogatim," je dejal. A če je znano, da se iz dohodnine letno zbereta dve milijardi evrov in tisti najbogatejši prispevajo sedem odstotkov, je "kristalno jasno, da ne gre za razbremenitev bogatih, pač pa za razbremenitev srednjega razreda", je povedal Tonin.
SD in DeSUS s pogajanji danes opravila
Tretji krog koalicijskih pogajanj pri Miru Cerarju sta končala tudi DeSUS in SD. Današnjih pogajanj med DeSUS-om in SMC-jem se je namesto Karla Erjavca udeležil podpredsednik DeSUS-a Saša Ivan Geržina, ki tudi ni želel potrditi, da je DeSUS že del nove vlade. Pogovore pa je ocenil kot zelo dobre, mirne in konstruktivne. "Mislim, da smo obdelali vse glavne točke, da smo v interesu stabilne vlade našli skupne rešitve," je povedal. Dodal je, da so glede vsebine koalicijske pogodbe usklajeni.

Vodja SD-ja Dejan Židan je po pogajanjih s SMC-jem dejal, da še ni mogoče govoriti, da so del koalicije, vendar pogovori potekajo dobro in je optimističen glede uspešnega končanja.

Posebej ga veseli, da je pomemben del pripomb SD-ja k osnutku koalicijskega sporazuma za SMC sprejemljiv, čeprav se je treba zlasti na operativni ravni še marsikaj dogovoriti. Pogovori bodo po njegovih besedah potekali še prihodnje tedne, drugi osnutek koalicijskega sporazuma pa bo pripravljen prihodnji teden.
Kako razbremeniti srednji razred?
Židan je bil tudi zadovoljen, da je končno prišlo do širšega razumevanja glede socialne kapice, ki ji v SD-ju nasprotujejo. Obenem pa so se pripravljeni pogovarjati, kako razbremeniti srednji razred, ki je v Sloveniji najbolj obremenjen.

V SD-ju pa se zavedajo, da je skupna obremenitev, obremenitev premoženja, kapitala in dobička, obremenitev porabe in obremenitev dela, po podatkih Eurostata v Sloveniji nekaj nižja, kot je povprečno v EU-ju. Ob tem je poudaril, da je dobiček v Sloveniji nižje obdavčen kot v tujini, delo pa je obdavčeno bolj.

Neuradni pogovori SD-ja in NSi-ja
Židan je razkril, da pogovori med potencialnimi koalicijskimi partnerji tudi na neuradni ravni potekajo ves čas. V zadnjih dneh se je tako sešel tudi s predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak. Vendar je dodal, da ne zna presoditi, ali bi stališča lahko zbližali.

V SD-ju se sicer zavzemajo za čim širšo koalicijo in nimajo ideoloških zadržkov pri sodelovanju z NSi-jem, ki se trenutno v DZ-ju kot tretja stranka danes pogaja s SMC-jem.


Bratuškova se brani pred očitki
V koalicijo DeSUS in SD, NSi pa ne?