Prvak DeSUS-a Karl Erjavec in finančni minister Dušan Mramor ne najdeta skupnega jezika glede klasifikacije Zavarovalnice Triglav. Po neuspešnem sredinem sestanku sta sporočila, da se bosta  znova sešla, vendar še ni znano kdaj. Foto: BoBo
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec in finančni minister Dušan Mramor ne najdeta skupnega jezika glede klasifikacije Zavarovalnice Triglav. Po neuspešnem sredinem sestanku sta sporočila, da se bosta znova sešla, vendar še ni znano kdaj. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po današnjem srečanju koalicije, ki se je sestala pred sejo vlade, dejala, da bodo vsa prizadevanja usmerili v uspešno razrešitev odprtih vprašanj in potem v potrditev strategije v državnem zboru. Po napovedih vodje poslancev SD-ja Matjaža Hana bi se to lahko zgodilo do poletja, ob tem pa je dodal, da še vedno pričakuje odgovore ministra za finance Dušana Mramorja na nekatere dileme glede razvrstitve državnih naložb.

Kot je znano, so znotraj koalicije različna mnenja glede vprašanja Zavarovalnice Triglav, ki mora po mnenju stranke DeSUS ostati strateškega značaja, finančni minister Dušan Mramor pa bi v klasifikacijo državnih naložb zavarovalnico uvrstil med začasne strateške naložbe. Na to temo sta se sešla že večkrat, nazadnje v sredo, a dogovora še nista dosegla. Napovedala sta novo srečanje, a še ni znano kdaj.

Bo Mramor popustil DeSUS-u?
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po srečanju koalicije, na katerem se vsebinsko niso pogovarjali o tej temi, sta pa Mramor in Erjavec poročala o njunem srečanju v sredo, izrazil prepričanje, da se bodo koalicijski partnerji o Zavarovalnici Triglav dogovorili in vprašanje rešili v korist vlade. Ob tem je Jurša še zatrdil, da v DeSUS-u glede tega ne "napenjajo mišic", ampak zastopajo interese državljanov. Po njihovem prepričanju večina državljanov želi, da Zavarovalnica Triglav ostane v slovenskih rokah.

Tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je bil po seji vlade neposreden s stališčem, da bo njegova stranka vztrajala pri tem, da Zavarovalnica Triglav ostane na seznamu strateških naložb. "Na vsak način bomo zaščitili ta interes, ki ga podpirajo tudi državljani." Zato bo DeSUS v parlamentarnem postopku predlagal ustrezno dopolnilo h klasifikaciji naložb. Erjavec je obenem dejal, da je po pogovoru s predsednikom vlade optimističen, da bo DeSUS pri tem uspel, in zanikal namigovanja, da bi neuspeh DeSUS-a povzročil trenja v koaliciji.

Cerar: Bili smo usklajeni, a si je DeSUS premislil
Predsednik vlade Miro Cerar je potrdil, da koaliciji ni uspelo poenotiti stališč glede Triglava, je pa še dejal, da je vlada že sprejela enotno stališče glede Zavarovalnice Triglav, a si je DeSUS kasneje premislil. Končna odločitev je, tako Cerar, v rokah državnega zbora.

Sicer pa Cerar ne vidi večjih težav v razhajanju mnenj glede Triglava, "Zadeva se bo rešila skozi parlamentarno razpravo in to štejem za povsem legitimno," je dejal Cerar in dodal, da je strategija upravljanja državnih naložb skupaj s klasifikacijo obsežen dokument, ki bo v parlamentarni razpravi še odprl veliko novih vprašanj. To je po mnenju Cerarja v demokraciji povsem normalno.

Ozračje v koaliciji pa je, kot trdijo partnerji, dobro. Han je na vprašanje, kakšen koalicijski partner je DeSUS, odgovoril posredno. Po njegovih besedah jim strankarska baza predvsem očita, da zna Erjavec "bolje prodajati zgodbe" kot SD.