Dörfler se je zaradi Dobernigovih izjav opravičil in hkrati pozval k opravičilu slovenskega veleposlanika na Dunaju. Foto: EPA
Dörfler se je zaradi Dobernigovih izjav opravičil in hkrati pozval k opravičilu slovenskega veleposlanika na Dunaju. Foto: EPA

Avstrijski kancler Werner Faymann je po seji vlade pojasnil, da je vlada Dobernigove sovražne izjave "z vso odločnostjo" zavrnila, saj gre za žalitev, ki je ne smejo dopustiti. Ob tem je dodal, da bo tudi zunanji minister Michael Spindelegger na srečanju s Karlom Erjavcem poudaril, da Dobernigove izjave "niso avstrijsko stališče".

Že pred tem se je oglasil tudi koroški deželni glavar Gerhard Dörfler in se za izjave strankarskega kolega Doberniga opravičil. "Dobernigove izjave nimajo moje podpore. Pri manjšini bi se rad opravičil v vseh oblikah," je po ponedeljkovi seji deželne vlade dejal Dörfler. Deželni glavar je še dodal, da dogovor o dvojezičnih krajevnih napisih nikakor ni dvomljiv.

Vse udeležene je pozval, naj pridejo "na sredino mostu", od slovenskega veleposlanika na Dunaju Aleksandra Geržine pa je zahteval opravičilo. Geržina je namreč dejal, da ga Dobernigove izjave spominjajo na "množično gibanje, ki je bilo uspešno v 30. letih", kar je Dörfler označil za neustrezno formulacijo v letu 2012.

Ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Avstrijo se bosta srečala slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in avstrijski minister za evropske in mednarodne zadeve Michael Spindelegger. V sklopu srečanja si bosta ogledala tudi razstavo Avstrijske kulturne ambasade v okviru projekta Maribor 2012 - kulturna prestolnica Evrope.

K opravičilu Geržine je pozval tudi vodja koroških svobodnjakov Kurt Scheuch, saj naj bi si Geržina s tem, ko je primerjal njegovo stranko in totalitarni režim, dovolil "največjo predrznost, ki si jo lahko privošči uradni predstavnik neke države".

Druge stranke ostajajo kritične
Druge stranke na avstrijskem Koroškem ostajajo kljub opravičilu deželnega glavarja kritične. Vodja koroških socialdemokratov Peter Kaiser je tako dejal, da je "zelo razočaran", da je deželni glavar potreboval 45 ur za odziv. "Dörfler je poskušal prikazati nadstrankarskost, a na koncu je ostalo samo licemerje," je še dejal Kaiser.

Wolfgang Waldner, deželni svetnik iz vrst Ljudske stranke, je izrazil obžalovanje, da so zaradi Dobernigove "politične drže" ponovno nastali "frontni položaji".

Predsednik Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Josef Bucher je medtem pozval k "razorožitvi besed". "BZÖ zavrača vsak napad na miroljubno sobivanje narodnih skupnosti. Koroška ne potrebuje razkola, ampak da s skupnimi močmi znova saniramo deželo," je sporočil Bucher.

Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger je Doberniga označil za "nekega provincialnega politika".