Poplava pred policijsko postajo Laško. Foto: Jaka Teršek
Poplava pred policijsko postajo Laško. Foto: Jaka Teršek
Hidrološko opozorilo
Aktualno hidrološko opozorilo. Foto: Arso
Poplava
Poplavljen most za Lanthierjevo graščino v Vipavi. Foto: Jan Skočaj
Poplava na parkirišču kulturnega doma Laško
Poplava na parkirišču kulturnega doma Laško. Foto: Jaka Teršek
Savinja
Savinja v Celju. Foto: Nina Višnar

Večina rek, razen Drave, upada, vendar so še mogoča razlivanja na porečjih Save in Savinje. Hidrološke razmere se bodo v soboto povsem umirile, v petek pa so vodotoki že dopoldne povzročali številne preglavice. Zalitih je bilo več cest in nekaj kleti.

Zaradi zemeljskega plazu je bila zaprta regionalna cesta Luče-Solčava med Raduho in Robanovim Kotom, kjer je v jutranjih urah na cesti pristalo okoli 400 kubičnih metrov materiala. Plaz je za las zgrešil tudi hišo v občini Solčava, ki je bila na srečo prazna.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so zaprte glavne ceste Celje-Šmarjeta, Hrastnik-Zidani Most in Litija-Zagorje.

Zaprte so tudi regionalne ceste Črnivec-Gornji Grad pri Podlomu, Rimske Toplice-Jurklošter v podvozu pri Globokem in Laško-Lahomno. Zemeljski plaz se je v četrtek zvečer sprožil tudi na lokalno cesto v Belih Vodah v občini Šoštanj in zaprl polovico ceste.

Predvidene količine padavin
Od srede do četrtka zvečer je na širšem območju Julijskih Alp padlo od 60 do 300 litrov padavin na kvadratni meter, drugod od 20 do 60, na vzhodu države pa do 20. Do večera je v hribovitem in goratem svetu južne, zahodne in severne Slovenije padlo še od 70 do okoli 130 litrov dežja na kvadratni meter, drugod večinoma od 20 do 70 litrov. Meja sneženja je bila med 1200 in 1400 metri nad morjem.

Ste vremenske nevšečnosti ujeli v objektiv? Fotografije lahko delite z nami in javnostjo, pošljite nam jih na naslov
mmc-notranja@rtvslo.si

Nevšečnosti tudi na Gorenjskem
Voda Bohinjke in Bohinjskega jezera je narasla toliko, da je poplavilo bližnji kamp Danica, poroča TV Slovenija. Gasilci so iz kampa evakuirali dva človeka, ki sta ostala ujeta v počitniških prikolicah.

Spremljajte vremensko napoved na rtvslo.si/vreme


in razmere na cestah na rtvslo.si/promet

Balvanov poln plaz
Nekaj ur pozneje se je v soteski pri Igli v naselju Podveža na regionalno cesto Luče-Solčava sprožil skalni plaz, med katerim so bile po navedbah uprave za zaščito in reševanje posamezne skale premera več kot štiri metre. Zaradi plazu in poškodovanega cestišča je cestna povezava povsem prekinjena, dostop do kraja dogodka pa zaradi ponavljajočih se podorov izredno nevaren.

Zaradi plazu je bil dopoldne prelaz Ljubelj zaprt na avstrijski strani, zdaj je spet odprt.

Na Jesenicah, v Kamniku in Medvodah so imeli nekaj težav z meteorno vodo, na Hrušici je narasel hudournik ogrožal stanovanjski objekt. Zaradi slabo delujoče cestne kanalizacije je meteorna voda začela zalivati tudi stanovanjski objekt v Brestrnici pri Mariboru, v Legnu pri Slovenj Gradcu pa se je zaradi velike količine padavin zamašila odvodna cev za meteorno vodo delavnice za obdelavo plastike, zato je voda začela ogrožati objekt. Gasilci so zamašeno cev začasno sanirali in vrata delavnice zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Video 2: Soča, Tolminka, Boka (avtor Klemen Bandelj)

Video 3: Divje jezero bruha ob deževju, avtor Tomaž Makuc

Video 4: Umetni jez pri Kobili blizu Idrije (avtor Tomaž Makuc)