Med vzroki za nasilje med dijaki pa najpogosteje naštevajo ljubosumje in antipatičnost. Foto: BoBo
Med vzroki za nasilje med dijaki pa najpogosteje naštevajo ljubosumje in antipatičnost. Foto: BoBo
Nasilje med dijaki vsakdanjost

Po podatkih raziskave, ki jo je predstavila varuhinja dijakovih pravic Katja Mesarič, dijaki nasilje najpogosteje opazijo med odmorom in po pouku. Med vzroki za nasilje med dijaki pa najpogosteje naštevajo ljubosumje in antipatičnost. Med pogostejšimi razlogi sta tudi stresno okolje in tekmovalnost.

Več kot petina v raziskavi sodelujočih dijakov pa je med drugim navedla, da so že doživeli zbijanje šal na njihov račun, opravljanje, žaljenje in izločanje iz družbe. Nekaj manj jih je priznalo, da so že izrekali neprijetne opazke, ščipali, okoli 15 odstotkov jih je priznalo tudi udarec, zaničevanje, širjenje slabih novic, okoli desetina pa tudi izsiljevanje, otipavanje in krajo.

Tretjina dijakov se brani fizično
Na vprašanje, kaj običajno naredijo, ko so drugi nasilni do njih, jih je največ, in sicer okoli tretjina dijakov, odgovorilo, da se branijo z besedami, nekoliko manj kot tretjina pa se jih brani tudi fizično, če je to potrebno.

Okoli 14 odstotkov dijakov za to nasilje pove učitelju oziroma osebi, ki ima možnost, da na položaj vpliva. Nekaj manj kot devet odstotkov dijakov, ki so sodelovali v raziskavi, pa je odgovorilo, da običajno ne naredijo ničesar.

Raziskava je še pokazala, kako dijaki običajno ustavijo nasilje. 45 odstotkov jih tako nagovarja storilca, da preneha, 28 odstotkov jih v dogodek poseže s fizično silo. Okoli desetina jih v trenutku, ko se dogaja nasilje, poišče pomoč pri zaposlenih na šoli, sedem odstotkov pa jih storilca zmerja.

Neprijetnost ob nasilju nad sovrstnikom
74 odstotkom vprašanih dijakom je neprijetno ali zelo neprijetno, ko vidijo, da je sovrstnik žrtev nasilja. Šest odstotkov dijakov na to odgovarja, da se jim nasilje včasih zdi primerno, 14 odstotkov dijakov pa ob tem ne čuti nič posebnega.

Skoraj polovica dijakov tudi meni, da so kazni za nasilneže premalo stroge. Na drugi strani pa bi lahko pogosto ali zelo pogosto sodelovali pri izvajanju nasilja nad dijaki, ki jih ne marajo, meni skoraj desetina vprašanih, okoli 30 odstotkov bi jih to lahko počelo redko, 60 odstotkov pa nikoli.

Dijaška organizacija je raziskavo, v kateri je sodelovalo 1.996 dijakov, pripravila v sodelovanju s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

Nasilje med dijaki vsakdanjost