Dijaki in študentje iz bližnje in daljne okolice Maribora in Ljubljane se bodo lahko po mestih vozili zastonj. Foto: BoBo
Dijaki in študentje iz bližnje in daljne okolice Maribora in Ljubljane se bodo lahko po mestih vozili zastonj. Foto: BoBo
Začetek prodaje cenejših vozovnic

Cena vozovnice je odvisna od razdalje prevoza, znaša pa 20, 30 ali 50 evrov. Obenem sistem uvaja še možnost nakupa mesečne vozovnice za deset voženj, za katero bo treba odšteti 15 evrov. Na MMC-ju so nas zanimali bolj konkretni primeri: če nekdo npr. živi v Zalogu in se izobražuje na Viču, kar je več kot pet kilometrov, ali je upravičen do brezplačne mestne vozovnice?

Na LPP-ju so pojasnili, da v tem primeru ljubljanskim, isto velja tudi za mariborske, dijakom oz. študentom, brezplačna vozovnica ne pripada in morajo plačati zanjo 20 evrov. Do brezplačne vozovnice niso upravičeni tudi tisti, ki se morajo voziti v Ljubljano, a se do postajališča LPP-ja pripeljejo z avtomobilom.

Do brezplačne vozovnice za mestni promet so tako upravičeni le tisti, ki se v Ljubljano pripeljejo z javnimi prevoznimi sredstvi medkrajevnega prometa - in ki imajo kuponsko vozovnico za 10 voženj ali mesečno vozovnico - in morajo od vstopne točke do izobraževalne ustanove uporabiti še mestni potniški promet.

Za zdaj režim velja le v Ljubljani in Mariboru
Da upravičenec lahko uveljavi subvencijo, mora izpolniti vlogo, ki jo potrdi izobraževalna ustanova, na kateri se šola. Vlogo mora po novem vložiti pri izvajalcu subvencioniranega prevoza.


S preostalimi univerzitetnimi središči in mestnimi občinami se ministrstvo za infrastrukturo in prostor glede morebitne brezplačne uporabe mestnega potniškega prometa tudi za tamkajšnje dijake in študente še dogovarja.

Vzorec vloge za subvencioniran prevoz v medkrajevnem prometu je dostopen na spletnih straneh ministrstva za infrastrukturo in prostor ter ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, pa tudi na spletnih straneh in prodajnih mestih izvajalcev prevozov.

Začetek prodaje cenejših vozovnic