Primer nekdanje vodje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja je tekom obravnave komisije postal večnivojski, saj je komisija na podlagi informacij iz primera sprožila več ločenih postopkov. Foto: MMC RTV SLO
Primer nekdanje vodje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja je tekom obravnave komisije postal večnivojski, saj je komisija na podlagi informacij iz primera sprožila več ločenih postopkov. Foto: MMC RTV SLO

Ko je Komisija za preprečevanje korupcije začela obravnavati primer nekdanje vodje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, je ugotovila, da bo morala Dimičevo obravnavati za več stvari, zato je sprožila več ločenih postopkov.

Večina postopkov - tudi sistemska preučitev podelitve posojil državnim funkcionarjem in uradnikom na položaju, ki naj bi jo izvedle banke v Sloveniji - še poteka. Eno zadevo so že odstopili gradbeni inšpekciji, eno pa policiji. Končali pa so prekrškovni postopek, povezan s premoženjskim stanjem Dimičeve, in ji izrekli globo 1.600 evrov zaradi zmote pri izpolnjevanju obrazca za prijavo premoženja funkcionarjev. Pred tem je dobila še opomin.

"Vpisala sem v napačno rubriko"
Dimičeva je za časnik Mladina povedala, da je opomin prejela zato, ker po tem, ko je odstopila z mesta vodje kabineta predsednika vlade, protikorupcijske komisije ni obvestila o prenehanju delovnega razmerja in jih znova obvestila o premoženjskem stanju, čeprav je po njenih trditvah tri mesece pred tem komisiji po novem zakonu prijavila vse njeno premoženje.

Globo pa si je, kot pravi, zaslužila, ker se je zmotila pri izpolnjevanju obrazca za prijavo premoženjskega stanja funkcionarjev. Kreditne obveznosti je po njenih trditvah sicer navedla, "a v napačno rubriko".

Na pogovor ni prišla
Dimičevi so mediji sredi oktobra lani očitali vrsto nepravilnosti pri nakupu in obnovi hiše v ljubljanskih Murglah, med drugim, da je od banke NLB dobila za svojo plačo nesorazmerno visoko posojilo pod izredno ugodnimi pogoji.

Zaradi očitkov je 22. oktobra odstopila z mesta vodje premierjevega kabineta, primer pa so pod drobnogled vzeli tako kriminalisti kot tudi protikorupcijska komisija. Pogovora na protikorupcijski komisiji se ni udeležila, ampak je prek odvetniške pisarne v oceno ustavnosti vložila člene protikorupcijske zakonodaje.