Dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel je končal diplomatsko kariero. Foto: BoBo
Dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel je končal diplomatsko kariero. Foto: BoBo
Dimitrij Rupel
Rupel je menil, da so bili pri njegovi upokojitvi vidni znaki politične diskriminacije in politične lustracije. Foto: BoBo

Dimitrija Rupla je za konzula v Trstu imenovala Janševa vlada 26. aprila lani, njegov mandat pa naj bi predvidoma trajal do 6. aprila 2014. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa mu, ker je s koncem meseca izpolnil pogoje za upokojitev, v skladu z zakonom o uravnoteženju javnih financ ni podaljšal pogodbe. Zunanje ministrstvo (MZZ) je še pred njegovo upokojitvijo začelo postopek izbire novega konzula. Rok za prijave na notranjem razpisu pa je že potekel.

"V ministrovih postopkih so vidni znaki politične diskriminacije in politične lustracije. Čeprav se kot mnogi državljani veselim življenja zunaj službenih pritiskov, mi vendar ni vseeno, če se pri tako važnih rečeh, kot je upokojevanje, pojavljajo kršitve pogodb, politični predsodki in namerno zavajajoče razlage zakonov, " se je na obvestilo o upokojitvi sredi junija odzval Rupel.

Po poročanju Radia Slovenija je skoraj nemogoče, da bi do četrtka imenovali Ruplovega naslednika, zato na MZZ-ju pravijo, da bo ustrezno poskrbljeno za čas do imenovanja.

Kakšnega konzula si želijo predstavniki slovenske skupnosti?
Predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka je povedal, da si sicer želi, da bi Ruplu vsaj za nekaj mesecev podaljšali mandat. Če pa to ni mogoče, pa naj bi izbrali mlajšega, neobremenjenega in politično ne preveč izpostavljenega človeka.

"Tu ne potrebujemo generalnih konzulov, ki bodo nekomu vsiljevali svoje politične ideje, temveč potrebujemo človeka, ki zna združevati," je povedal Štoka.

Predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič pa meni, da bo v prihodnjem obodbju sodelovanje z novim vodstvom dežele Furlanije - Julijske krajine zelo pomembno.

"Živimo v času zelo intenzivnega iskanja dialoga ali boljšega dialoga med Slovenijo in našo deželo. Zaradi tega sem prepričan, da bo vloga generalnega konzulata pomembna pri prepletanju stikov in tega sodelovanja," meni Pavšič.

MZZ skrivnosten glede števila kandidatov
Na MZZ-ju niso želeli razkriti števila prijavljenih kandidatov, med njimi naj bi bila tudi nekdanja konzulka Vlasta Valenčič Pelikan, ki jo je pred letom vlada predčasno razrešila, na njeno mesto je nato prišel Rupel.

V zamejski javnosti se omenja Zorko Pelikan, ki je že bil konzul v Trstu. Med kandidati naj bi bila tudi Ingrid Sergaš, ki pa ni želela povedati, ali se je na razpis prijavila.