Slovenija

Poudarki

  • Koalicijski poslanci so poudarjali potrebo po nadaljnji regulaciji dimnikarske dejavnosti, toda ali je ta skladna s preostalo zakonodajo?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 15 glasov Ocenite to novico!
Dimnikar
Sprejeti zakon o dimnikarskih storitvah sicer odpravlja koncesije, a dimnikarska dejavnost ostaja regulirana in tudi obvezna. Foto: Reuters
Dimnikar
Nepravilnosti, ki so se zaradi pomanjkljivega nadzora pojavljale v koncesijskem sistemu, naj bi po novem poskušali preprečiti tudi z okrepljenim inšpekcijskim nadzorom. Foto: Dani Modrej
Dimnik
Če so se uporabniki plinskih peči nadejali, da bodo zadoščale meritve pooblaščenega serviserja, pa so poslanci z dopolnilom to možnost onemogočili. Tudi po novi zakonodaji bodo meritve opravljali lahko le licencirani dimnikarji. Foto: AP

Dodaj v

Dimnikarji ob koncu zakonodajne sage obtičali med prostim trgom in regulacijo

Državni zbor je sprejel zakon o dimnikarskih storitvah
26. oktober 2016 ob 07:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po dobrih dveh letih prenavljanja dimnikarske dejavnosti so poslanci državnega zbora sprejeli zakon o dimnikarskih storitvah. Koncesije se tako poslavljajo, namesto njih pa bodo dimnikarji morali pridobiti licence. Dimnikarji bodo sicer lahko svoje delo opravljali kjer koli, a omejitve pri njihovem delu ostajajo. Ostaja pa tudi obveznost lastnikov malih kurilnih naprav, da vsaj enkrat letno naročijo dimnikarske storitve.

Ministrstvu za okolje in prostor je tako uspelo prepričati poslance za podporo predlogu zakona o dimnikarskih storitvah, ki ukinja koncesije in uvaja licenčni sistem. Ministrstvo je podoben predlog pripravilo že lani, a je zaradi številnih pripomb vladne službe za zakonodajo obtičal na delovni mizi, ministrstvo pa je tako moralo tik pred zdajci podaljšati koncesijski sistem. Kljub številnim pripombam vladne službe za zakonodajo pa sprejeti zakon bistveno ne odstopa od lanskega predloga.

Dimnikarske storitve tako ostajajo obveznost za lastnike malih kurilnih naprav, a bodo od zdaj lahko izvajalca izbrali sami. Predvidene so tudi globe za lastnike kurilnih naprav, ki dimnikarskih storitev ne bodo naročili, prav tako pa bodo dimnikarji, če bodo ugotovili, da je kurilna naprava neustrezna, lastnika morali prijaviti okoljskemu inšpektoratu.

Najvišja cena 25,20 evra na uro
Dimnikarji bodo storitve lahko opravljali kjer koli po Sloveniji, če bodo pridobili ustrezno licenco. A njihova dejavnost bo vse prej kot podvržena prostemu trgu. Za dimnikarje zakon tako uvaja obvezno izobraževanje, obveznost opravljanja storitve pri uporabnikih, ki so jim najbližje in ne najdejo drugega dimnikarja. Določena pa je tudi najvišja cena dimnikarskih storitev, ki ne bo smela preseči 25,20 evra za uro dimnikarske storitve.

Omejitve, ki so po navadi značilne za opravljanje gospodarskih javnih služb, pomenijo odmik od prostega trga na področju dimnikarskih storitev. Koalicijski poslanci, ki so zakon podprli, so mnenja, da je taka ureditev potrebna. Poslanec SMC-ja Bojan Krajnc je ob tem poudaril, da je predlagani zakon rešitev pri prehodu iz stare ureditve v novo. Popolna liberalizacija te dejavnosti pa zaradi javnega interesa varstva okolja ni mogoča, je še poudaril Krajnc.

Koalicija: Najboljša mogoča vmesna pot
Tudi poslanci DeSUS-a in SD-ja so poudarjali, da popolna liberalizacija ni mogoča. Poslanec DeSUS-a Ivan Hršak je ob tem dejal, da je z maksimizirano ceno zakon zaščitil lastnike kurilnih naprav pred pretiranim višanjem cen. Poslanec SD-ja Jan Škoberne pa meni, da bodo spremembe prevetrile dimnikarske storitve, ki so se zaradi togosti pretekle ureditve odmaknile od potreb uporabnikov, ki so se dimnikarjem v nekaterih primerih tudi izmikali.

Dimnikarji niso navdušeni
Kompromis med prostim trgom in javno gospodarsko službo pa ni navdušil dimnikarjev. Močnejše dimnikarske družbe so sicer poskušale zakonodajalca prepričati z dopolnili, po katerih bi nad dimnikarsko dejavnostjo bedeli kar sami dimnikarji. Potem ko jim poslancev ni uspelo prepričati niti z dopolnili, ki bi omilili določene vidike regulacije, jim na voljo ostane le še izpodbijanje zakona na ustavnem sodišču, k čemur naj bi se nekateri po neuradnih informacijah tudi nagibali.

Je zakon skladen s preostalimi predpisi?
K temu jih utegne spodbuditi tudi dejstvo, da je usklajenost sprejetega zakona s preostalo zakonodajo vprašljiva, na kar je večkrat zaman opozorila tudi vladna služba za zakonodajo. Zakon namreč ureja dimnikarske storitve na način, ki je značilen za gospodarske javne službe, te pa ureja zakon o gospodarskih javnih službah, ki določa tudi načine, kako se lahko te opravljajo, med predvidenimi načini pa ni licenc. Na ta očitek je ministrstvo večkrat odgovorilo, da je v pripravi sprememba zakona o javnih gospodarskih službah, po katerih bo tovrstna "vmesna" pot pravno sprejemljiva.

Na to pomanjkljivost zakona so sicer opozorili tudi opozicijski poslanci, ki so predlaganemu zakonu nasprotovali. Na neskladnost zakona z obstoječimi predpisi sta opozorila tako nepovezani poslanec Bojan Dobovšek kot tudi poslanec SDS-a Tomaž Lisec. Lisec je hkrati tudi opozoril, da je prosta izbira dimnikarja zgolj navidezna, saj je malo verjetno, da bo nekdo iz Štajerske pripravljen plačati potne stroške dimnikarju z Gorenjske. Dobovšek pa je opozoril tudi na pomanjkljiv inšpekcijski nadzor. Kot smo na MMC-ju že večkrat poročali, je prav zaradi pomanjkljivega nadzora v preteklosti prihajalo do neplačevanja prispevkov, nezakonitega oddajanja v podkoncesije, veriženja podjetij in visokih davčnih dolgov.

Izključeni serviserji in novi poslovni potenciali
Poslanka NSi-ja Iva Dimic pa je opozorila, da je določanje najvišje cene za dejavnost, ki ni regulirana v okviru gospodarskih javnih služb, nenavadno, zato obstaja velika verjetnost, da bo zakon na ustavnem sodišču "padel". Tudi v ZL-ju nad predlaganim zakonom niso navdušeni, poslanec Miha Kordiš pa je ob tem dejal, da bi država zaradi občutljivosti področja morala razmišljati o uvedbi državne javne službe. Do neke mere takšno rešitev omogoča tudi sprejeti zakon, saj bi lahko občine razmišljale o spodbujanju lokalne dimnikarske dejavnosti, ki je prej zaradi sistema koncesij niso mogle izvajati.

Prvotni predlog so poslanci že v drugi obravnavi dopolnili z nekaterimi dopolnili, ki določajo ureditev v prehodnem obdobju. Tako lahko slabi dimnikarji računajo tudi na pasivnost lastnikov malih kurilnih naprav. Če ga ti namreč ne bodo sami zamenjali, bo zadolžen za opravljanje storitev pri njih tudi v naslednjem letu. Prav tako pa bodo dejavnost v prehodnem obdobju nemoteno opravljali zdajšnji imetniki koncesij. Ob tem velja spomniti, da je ministrstvo v preteklih mesecih odvzelo koncesije nekaterim manjšim podjetjem, medtem ko dimnikarske družbe, ki so v preteklosti kopičile davčne dolgove in pozabljale na plačevanje prispevkov zaposlenim, koncesijo še vedno imajo.

Z dopolnilom so poslanci tudi izločili serviserje in prodajalce kurilnih naprav kot potencialne izvajalce dimnikarskih storitev, tako da bo meritve treba opravljati pri dimnikarskih družbah tudi po rednem servisiranju kurilne naprave. V tem kontekstu pa velja izpostaviti tudi določbo, po kateri bo ministrstvo moralo izdati predpis, ki bo opredelil potrebno merilno in računalniško opremo, kar pomeni tudi potencialno dober posel za distributerje opreme.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
johann
# 26.10.2016 ob 08:36
Po mojih izkušnjah sta najbolje očiščena dimnki in peč v lastni režiji.
tvojfrend
# 26.10.2016 ob 09:31
Še malo in uvedle se bodo licenčne nalepke na vsak dimnik, da se bo takoj videlo kdo še nima očiščenega. :)


Jaz vedno pokličem dimnikarja, da mi spuca in ga mastno plačam. :)

aristotel
# 26.10.2016 ob 08:57
Naslednjic bo parlament sprejel zakon os strizenju las in nohtov. Z vsakim zakonom, ki ga izvoljeni bedaki sprejmejo nam omejijo svobodo, ki je je ostalo le se za sibicno skatlico. Adijo Svoboda.
tesnilo
# 26.10.2016 ob 08:36
glavno da se oni 2 leti pogovarjajo o dimnikarjih...
praufo
# 26.10.2016 ob 09:16
se strinjam, da je treba dimnik na trda goriva spucat, ampak nihče te pa ne more prisilt v to (razen v slo in podobnih državah), tako kot te ne more nihče prisilt, da si rit obrišeš, ... nekaj povsem drugega pa je ko pride do požara, tam pa zavarovalnica zahteva neka dokazila, da je bil dimnik spucan, ampak to je problem lastnika, ki nikogar ne ogroža (razen sebe) ... zakaj pa vsako leto ne pride štromar, pa pregleda elektro inštalacijo, veliko primerov požarov je blo ravno zarad tega, pa tega noben ne preverja ... država se noče in ne more otrest svoje vloge "inkasanta", če recimo samo promet pogledamo ... treba je ločit kdaj ogrožamo samo sebe in kdaj tudi druge
Ogroženi
# 26.10.2016 ob 08:10
Narod moj, kaj smo mi komu naredili, da nam taki, kot je Jan Škoberne iz SD pišejo zakone...
theone
# 26.10.2016 ob 08:05
Tako pride ko ti vladajo birokrati iz lds=smc in sd, ki se celo zivljenje valjajo v uradih in javnih sluzbah in zivijo v svojem paralelnem svetu udobja in pisanja nejasnih zakonov, realnega sveta pa niti od dalec niso pokusili... ampak narod si je kriv sam, kar volis to imas, ta drzava narodu stima in odgovarja - druge razlage za 25letno vladavino lds=smc in sd ne vidim
Hudomuh
# 26.10.2016 ob 09:07
@crtomirjansa
Raje se primi za denarnico. Dražjih obrtnikov, kot so dimnikarji, ne poznam.
jockan
# 26.10.2016 ob 07:54
Neumnost brez primere, kmalu bomo imeli licence za vsak poklic. Cehovski dimnikarski lobi si zagotavlja posel še naprej. Meritve se izvedejo ob vgradnji peči, potem je potrebno le vzdrževanje oziroma čiščenje in pa dosledna evidenca in le vsakoletni pregled očiščenosti.
manuchao
# 26.10.2016 ob 07:37
kako bodo šele sedaj obirali starejše državljane po vaseh!
že pred leti so kasirali po 5000 SIT, in to večkrat na leto
zlobniCO2
# 26.10.2016 ob 09:31
manj kot jih vidim bolje je. "raufnk" pa čistim sam ni nobena posebna znanost spucat ene luknje.
sosman
# 26.10.2016 ob 09:26
Najbolj vpliven lobij v Sloveniji - dimnikarji. Smeh. Me zanima katerega politika imajo v žepu.
svabo
# 26.10.2016 ob 12:34
To je največji nateg, kar si jih je kdajkoli dovolil zakonodajalec. Govorim kot imetnik plinske peči. Do zadnjega je bil zakon korekten in pošten. Namreč nihče ni izločal serviserjev. Ker pri plinskih pečeh "dimnikar" tudi blizu dimnika ne pride, temveč izključno izmeri kvaliteto gorljivosti oz. zmes plinov. To z dimnikarstvom nima nobene veze, temveč je to primarno delo serviserja, ki to meritev opravi v okviru letnega servisa. To meritev dobi vsak lastnik peči ob letnem servisu. In sedaj moram ne glede na večletno kritiko zakonodaje ponovno plačevati dvakrat za eno in isto strvar. To da je SMC na to pristal je sramota. To je tipična sistemska korupcija. Sramota. Ni ga zakonodajalca ki me bo prisilil da spustim dimnikarja v hišo. Serviser bo to opravljal in pika.
aktivist
# 26.10.2016 ob 09:44
Zdaj nas bodo šele začeli obirati.. sploh se ne bo več splačalo imeti hiše z dimnikom. Toliko o navidezni "svobodi" trga..
thymiann
# 26.10.2016 ob 08:57
Blagor nam Slovencem, skrbna mati država nam poskrbi tudi za raufnike!
Bivši uporabnik
# 26.10.2016 ob 08:12
@ogrozeni

Volili ste jih, sedaj pa to pojejte in naj vam pisejo zakone take in drugacne kolikor hocejo, tako ste hoteli
Bivši uporabnik
# 26.10.2016 ob 08:10
Predlagam ustanovitev drzavnega dimnikarskega podjetja da bodo nasi fantje iz lds=smc in sd dobili svetovalne pogodbe in mastno sluzili. Zivel pajdaski kapitalizem velike koalicije smc in sd
jarožir
# 26.10.2016 ob 13:11
Vedno znova ugotavljam, da je dilentatizem glavna kvalifikacija za vladnega uslužbenca. Zakaj niso enostavno uredbe prepisali od nemcev ali avstrijcev, kjer kontrolirajo izpuste brezplačno, vendar pa moraš imeti dokazilo o opravljenem let5nem servisu n. pr. gorilnika. Sedaj pa plačam dimnikarja, ki pride in se enkrat samo oure po kurilnici in ugotovi, da je še vedno enaka kurilna naprava (za 5 minut dela vključno z pisanjem računa plačam cca 14€), nato pa vsaj pri meni pride še enrat februarja (torej proti koncu kurilne sezone), da za isto ceno izmeri emisije kar dokazuje, da je državi malo mar za okolje. Serviserja gorilnika pa seveda v lastnem interesu potrbujem vsako sezono in ga ker je to pač ceneje in ne potrebujem računa plačam na "črno", tako da je država ob svoji kratkovidnosti tudi ob DDV.
cairns
# 26.10.2016 ob 12:55
Koalicija: Najboljša mogoča vmesna pot

Najslabša.

Pa kaj prikoritniki mislijo da smo lastniki kurilnih naprav tako zabiti in neodgovorni da ne znamo sami presoditi če je potrebno čiščenje dimnika in peči ali ne.
Jaz sam čistim peč in dimnik. Do sedaj mi je ''dimnikar'', ki še slovensko ni obvladal, samo pobiral denar. Seveda se bo to dogajalo še naprej. DZ naj ukine dimnikarstvo kot obvezno javno gospodarsko službo in naj preneha s sankcijami.
martuljek
# 26.10.2016 ob 12:54
Pri novejših plinskih kondenzacijskih pečeh, ki imajo odvod plinov skozi lasten dimnik je edino strokoven servis merodajen za kvaliteto nastavitev in optimalno delovanje gorilca. Pri nas je lani dimnikar svetil in fotografiral v čist dimnik v katerega je nameščen kondenzacijski dimni sistem. Očitno je bil strokovno podhranjen. Vseeno je zaračunal po tarifi cca 28€ za nič čiščenja in nič strokovnosti. Strokovnost kot v SMC-ju: katastrofa.
gesan
# 26.10.2016 ob 09:59
hudomušnost bi temu rekla:
država s svojim tupoidnim sistemom je shebala točno tolko, da dimnikarji več ne prinašajo sreče.
DULE50
# 26.10.2016 ob 09:49
Kako bo v Piranu kjer ne ločijo dimnikara od Župana.
SF0100
# 26.10.2016 ob 08:37
Haha. Pečeni.

zuzek13
# 26.10.2016 ob 12:03
aktivist: Zdaj nas bodo šele začeli obirati.. sploh se ne bo več splačalo imeti hiše z dimnikom. Toliko o navidezni "svobodi" trga..

res je! iz tega razloga jaz dimnika nimam, ker ga ne rabim ...
QUENDI
# 26.10.2016 ob 10:41
.....kakšna birokratsko-lobijska zakonodajlska beda....kakšni so šele zakoni na res pomembnih področjih....no, vsaj pravniki so zadovoljni z prerešetanimi zakoni......hm a moram za gumijast profil zimskih škornjev pridobiti licenco ali koncesijo in kje poteka izobraževanje o uporabi.......
galoper
# 26.10.2016 ob 11:28
Nekdodo nekomu pridobiva storitve v stilu korupcije?
gesan
# 26.10.2016 ob 10:07
zlobniCO2
# 26.10.2016 ob 09:31
manj kot jih vidim bolje je. "raufnk" pa čistim sam ni nobena posebna znanost spucat ene luknje.
........................................
........
Res je!
Problem pa nastane, če ti (nedajbože) hiša zgori in ti zavarovalnica začne težit za dokazilo, da ti je raufank spucala "strokovna" oseba, ki je za to namenjena.

Je pa res, da sem jaz za dimnik majstrom sčistil iz te luknje še kar nekaj tega...
TAk da, iz te države so naredili en velik kažin neuporabja, ki zahteva koncesije za mastno bogatenje na račun svojega pohlepa in lenobe.

Saj je mafijec rekel: "ta država je odličen poligon za mafijske posle".
In tako tudi je!
kislec
# 26.10.2016 ob 08:10
Mi je pa vseeno kaj zakon pravi, kaz se bom se zmeraj prijel za gumb ko jih vidim.

Meni je še bolj vseeno, ker nimam gumbov - če se primem za fršlus, pa ne nuca.
m72
# 26.10.2016 ob 21:22
Zdaj smo le še korak od ustanovitve vseslovenske laufpucarske družbe, edine z "licenco" paradržave, ki bo naprej dilala posel. Harač bodo zbirali "strokovno usposobljeni" izvajalci, ki bodo imeli prvič v življenju priliko od blizu videti dimnik. Serviserje ogrevalnih naprav pa državna administracija še naprej ignorira. Očitno je, da ima nekdo (pre)velik vpliv.
cairns
# 26.10.2016 ob 18:24
Sprejeti zakon o dimnikarskih storitvah sicer odpravlja koncesije, a dimnikarska dejavnost ostaja regulirana in tudi obvezna.

Spremenili so samo ime. Iz koncesije v licence, namesto da bi dejavnost prepustili trgu. Vsaj za fizične osebe oz. male kurilne naprave.
Zakon je plod nesposobnosti ministrice in Cerarjeve vlade nasploh.
GRAMOZ
# 26.10.2016 ob 16:11
Kaj pa po novem ostane nam uporabnikom? Isto sranje. Dvajset let živim v novi hiši in kurim na olje. Vsako leto ob letu se nariše dimnikar in me obere do kosti. letos 45,35 evra sluge v paketu. Vsake par let pa serviser gorilnika naredi kontrolo in servis. Ta je šele ta pravi. Letos me je obral za 65 evrov. Moram priznati da se je zamudil dobri 25 minut. Dobro jutro RADNI NARODE SLOVENIJE. To je biznis. Gremo veselo naprej. Ne zgledujmo se po Nemcih, oni so itak za nami. Naj oni delajo preglede na pet let če so butasti.
C1
# 26.10.2016 ob 13:03
Meni je pa všeč. Živim v bloku in po novem se bomo stanovalci lahko sami odločali koga bomo najeli da opravi storitev (ker naj ne bi bil varen dostop). Prej dimnikar ni hotel na streho in niso naredili nič, razen da jim je upravnik podpisal papir, ki je dokazoval, da so storitev opravili in so zaračunali 400 EUR.
Mogoče je vseeno 1 x na leto malo preveč in bi bilo bolje 1 x na dve leti.
Haloo
# 26.10.2016 ob 10:50
Nekateri se primejo za "foršlus" ob pogledu na račun.
gesan
# 26.10.2016 ob 10:01
crtomirjansa
# 26.10.2016 ob 07:47
Tole bo zanimivo. Mi je pa vseeno kaj zakon pravi, kaz se bom se zmeraj prijel za gumb ko jih vidim
....................................
Moraš pa bit zelo pazljiv, da ne bo po novem to prinašalo nesreče?!
:)
janez_mislec
# 27.10.2016 ob 20:52
1. vsaka bajta mora spucati svoj dimnik na vsake tok cajta ker sicer ogroža ostale bajte

2. izbira dimnikarja bi morala biti prepuščena posamezniku, ne pa da so določeni na regije, kot je to sedaj

3. dimnikarski poklic bi moral za opravljanje svoje dejavnosti potreboval učinkovito inšpekcijo in ne licenciranje, vendar je seveda trenutna javna uprava pač lena in raje naredijo stvar tako, da se jim ni treba premikat iz stolčkov.
Hudomuh
# 26.10.2016 ob 09:00
Hvaljen jezos! Stanje kot vlada, ni vzdržno. V 50 letih, odkar je bivalni objekt zgrajen, je 3x zagorelo v dimniku. Vsi požari so se zgodili v zadnjih 5. letih. In to kljub temu, da so kurilno dimniške naprave povsem prenovljene in domnevno redno ter dobro čiščene. Golo naključje, da smo vsi preživeli. Ko se dimnik med gorenjem zamaši in gost, toksičen dim udari nazaj v stanovanje, imaš vsega par minut, da ga evakuiraš. Danes, kljub CO alarmom v vsaki sobi, domači vselej zaspimo v strahu, kdaj se bo havarija ponovila.
qwasyx
# 27.10.2016 ob 13:43
...SIVA EKONOMIJA Z NEŠTETO ODTENKI ČRNE SE BO NADALJEVALA NAPREJ...
SEDAJ BREZ KONCESIJE
skira
# 26.10.2016 ob 16:04
odvrtel bo odletel v neznano,tudi tam bo lupil stranke
ElTorro
# 26.10.2016 ob 12:55
No, to da je neustavno določiti maksimalno ceno se mi zdi malo čudno.
Kako je potem lahko to možno pri pogonskih gorivih? Bencinski servisi menda tudi niso gospodarska javna služba....
Morava
# 26.10.2016 ob 11:11
Vcasih je cesar apostolskega rimskega Vzhodnega cesarstva
osebno (samo On v imperiji) talal dimnikarske licence.
V druge dejavnosti se ni vtikal.
Gravesen
# 26.10.2016 ob 11:05
hahahaaaa, adijo mihelčič!...
Bivši uporabnik
# 26.10.2016 ob 09:51
Stanje na tem področju je res nevzdržno. Država bi morala prevzeti pro-aktivno vlogo in oblikovati ustrezno strategijo. Nekateri se okoriščajo na račun zakonske vrzeli, potrebna je reforma in poostren nadzor.
Guliarth
# 26.10.2016 ob 11:55
Oderuhi? Zakaj pa hodite na teh. preglede za avto? Brezveze, a ne?
crtomirjansa
# 26.10.2016 ob 07:47
Tole bo zanimivo. Mi je pa vseeno kaj zakon pravi, kaz se bom se zmeraj prijel za gumb ko jih vidim.
Kazalo