Kaj danes prejeta kupnina od prodaje Diners Cluba Italije sploh pomeni? Pričakovati je, da se bodo zmanjšale zamude pri plačilih trgovcem. V kolikšnem obsegu, je težko špekulirati. Za 80.000 imetnikov kartic se ne spreminja nič. Foto: BoBo
Kaj danes prejeta kupnina od prodaje Diners Cluba Italije sploh pomeni? Pričakovati je, da se bodo zmanjšale zamude pri plačilih trgovcem. V kolikšnem obsegu, je težko špekulirati. Za 80.000 imetnikov kartic se ne spreminja nič. Foto: BoBo

Prejeta kupnina naj bi tako pristala v poslovnih bankah, ki imajo prednostno pravico pri financiranju nadaljnjih plačil trgovcem in odstopa terjatev v zavarovanje.

Kljub prejeti kupnini pa se za 80.000 imetnikov kartice Diners s tem ne spreminja nič. Še vedno namreč ne morejo plačevati z omenjenimi karticami, saj je Dinersu prejšnji petek Banka Slovenije odvzela licenco.

Koliko je znašala prejeta kupnina in na katero banko je bila nakazana, v Diners Clubu Slovenija ne želijo razkriti. So pa dejali, da je denar položen na enega izmed računov poslovnih bank, ki je bil blokiran.

Zavezani smo enakopravni obravnavi vseh upnikov, pri čemer moramo upoštevati zakonske pravice ločitvenih upnikov. Še vedno potekajo intenzivni pogovori s poslovnimi bankami, Banko Slovenije in ostalimi deležniki glede povrnitve licence in vzpostavitve nemotenega poslovanja, kar bi rezultiralo v ponovni možni uporabi Diners Club kartic za nakupe in koriščenje ugodnosti, ki jih nudijo. Danes smo na naši spletni strani z namenom korektnega, objektivnega in jasnega obveščanja naših deležnikov objavili odločbo Banke Slovenije o odvzemu dovoljenja za opravljanje plačilnih storitev. Upamo da bo tudi Banka Slovenije prepoznala naše ukrepe v smeri izpolnitve zahtev odločb ter nam še pravočasno sprostila poslovanje z odgovorom na našo vlogo za pridobitev nove licence oziroma ustrezno dopolnitev odločbe. Podjetje je prejelo svež denar na svoje račune, polno sodeluje s poslovnimi bankami upnicami ter se pripravlja na prodajo novemu lastniku, v kolikor to zahteva BS . Bojimo se pa, da nam bi zmanjkalo časa, saj je vsak nadaljni dan brez celovitega poslovanja kritičen. Vsem naših deležnikom – predvsem članom in prodajnim mestom ter partnerjem – se še enkrat iskreno zahvaljujemo za vso podporo in potrpežljivost.

Iz sporočila za javnost, Diners Club SLO d.o.o.

Spomnimo: banke so Dinersu včeraj blokirale šest od skupno sedmih računov, in sicer pri NKBM-u, Unicredit banki, NLB-ju, Factor banki in dva računa pri Reiffeisen banki.

Kaj danes prejeta kupnina od prodaje Diners Cluba Italije sploh pomeni? Pričakovati je, da se bodo zmanjšale zamude pri plačilih trgovcem. V kolikšnem obsegu, je težko špekulirati. Za 80.000 imetnikov kartic se ne spreminja nič. S karticami namreč še naprej ne morejo poslovati ne v Sloveniji ne v tujini. Odločitev Banke Slovenije za odvzem licence je namreč dokončna. Za vnovično izvrševanje plačilnih transakcij bo moral Diners pridobiti novo licenco centralne banke. Ta je sicer Dinersu dovoljenje odvzela ne le zaradi zamud pri plačilih trgovcem - v začetku meseca je Diners trgovcem dolgoval že skoraj 9 milijonov evrov -, ampak tudi zaradi opravljanja dejavnosti, ki ne sodijo pod okrilje plačilnih storitev. Za katere storitve gre, Banka Slovenije ne razkriva.

Urška Jereb Brankovič, Radio Slovenija