Slika diplomata je popačena, meni Erjavec. Foto: EPA
Slika diplomata je popačena, meni Erjavec. Foto: EPA

Po besedah Erjavca, ki opravlja tekoče posle zunanjega ministra, je 22. maj najustreznejši datum za dan slovenske diplomacije, saj je na ta dan leta 1992 Slovenija postala polnopravna članica Združenih narodov, z dvigom slovenske zastave pred poslopjem ZN-ja v New Yorku pa so tudi na simbolni ravni priznali Slovenijo kot samostojno državo.

Erjavec je izrazil prepričanje, da se to ne bi zgodilo brez takratnega prispevka slovenskih diplomatov. Zato je lik diplomata v javnosti, ki živi razkošno življenje, po njegovem mnenju prepogosto zgrešen. "Delo diplomata je izredno naporno in zahteva veliko strokovnega znanja z različnih področij, znanja tujih jezikov, spretnosti analiziranja in strateškega premisleka," je na slovesnosti ob dnevu diplomata na zunanjem ministrstvu povedal Erjavec, a dodal, da tudi ta znanja za diplomata niso dovolj.

Po njegovem prepričanju ni vrhunskega diplomata, ki poleg strokovnega znanja nima človeških lastnosti, kot so spoštovanje do soljudi, solidarnost in humanost. Erjavec je razkril, da bodo v čast izjemnih slovenskih diplomatov malo sejno sobo v zunanjem ministrstvu preimenovali v sobo slovenskih diplomatov, ki jo bosta krasili tudi danes razkriti spominski sliki Cirila Kotnika in Franca Punčuha.