Rajko Kozmelj je nekdanji uslužbenec ministrstva za notranje zadeve. Foto: BoBo
Rajko Kozmelj je nekdanji uslužbenec ministrstva za notranje zadeve. Foto: BoBo
Zoran Klemenčič
Klemenčič je povedal, da je treba nacionalnovarnostni sistem ves čas nadgrajevati. Ob tem pa izpostavlja, da bo morala kakršnakoli resna prenova zajeti vse strukture nacionalnovarnostnega sistema. Foto: BoBo

Kozmelj je zaposlen na Inštitutu za demokratični nadzor nad oboroženimi silami, na predlog Evropske komisije pa je postal tudi predsednik iniciative Integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu.

Med letoma 2007 in 2009 je bil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, nato je bil tri leta zaposlen na Generalnem direktoratu za migracije in notranje zadeve EU-ja. V letih 2012 in 2017 je deloval kot svetovalec za policijsko sodelovanje, terorizem in organizirani kriminal na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU-ju.

Najprej se bo moral spopasti s stavko
Ena prvih nalog, s katerimi se bo moral spopasti novi direktor Sove, bo gotovo stavka. Ta poteka že vsaj od lanskega decembra, ni pa natančno znano, koliko zaposlenih v Sovi stavka. Ti zahtevajo odpravo anomalij in primerljivost s plačami policistov, saj so nekatera primerljiva delovna mesta pri njih plačana slabše kot v policiji. Prav tako opozarjajo na kadrovsko pomanjkanje na Sovi, ki da izvira iz časa varčevalnih ukrepov, in zahtevajo povečanje kadrovskega načrta.

Agencija sicer naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, po zagotovilih urada vlade za komuniciranje tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili zakona o Sovi, v katerem je ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena.

Klemenčič: Menjava je pričakovana poteza
O zamenjavi na vrhu Sove je spregovoril tudi trenutni direktor Klemenčič, ki pravi, da ga o nameravani razrešitvi še niso obvestili. Dodal je, da Kozmelja sicer osebno ne pozna, pozna pa njegovo delo, vendar njegovega imenovanja ni želel komentirati.

Na informacijo o tem, da ga bo vlada na četrtkovi seji očitno razrešila, pa je dejal le, da je to "pravica vsakokratnega predsednika vlade" in da je menjava prvega moža Sove pričakovana poteza vsake nove vlade.

Klemenčiču sicer pogodba omogoča vrnitev na staro delovno mesto na inšpektoratu za obrambo.

Premier za novega direktorja Sove predlaga Kozmelja
Premier za novega direktorja Sove predlaga Kozmelja