"V tej divji digitalni dobi so javni servisi kot zaupanja vredna referenčna točka nujnejši kot kadar koli prej. Znižanje, ki ga predlagate, pa bi ogrozilo obseg ter kakovost prav vseh žanrov RTV-programa – od novic, aktualnih dogodkov do dram, kulture, zabavnih programov, religije ter športa," sporoča direktorica EBU-ja premierju Janši. Foto: MMC RTV SLO

Če se znižanje udejanji – še posebej v času, ko se inflacija v vaši državi giblje pri skoraj 2,5 odstotka in ko se pričakuje, da se bo prihodek postaj s strani oglaševalcev v prihodnjem letu znižal za 3 milijone evrov - bo rez, ki ga predlagate, lahko povzročil resno škodo organizaciji, ki je dobro služila Sloveniji med in po impresivni tranziciji vaše države v večstrankarsko demokracijo.

Ingrid Deltenre
Programski svet RTV Slovenija
V koordinaciji novinarskih sindikatov sporočajo nadzornemu in programskemu svetu, da bi lahko dala pozitiven zgled tudi z znižanjem stroškov svojega delovanja, denimo z znižanjem sejnin in drugih nadomestil, ki jih prejemajo njihovi člani. Foto: MMC RTV SLO

Napovedano nižanje višine prispevka, ki ga za delovanje javne Radiotelevizije Slovenije prispevajo gospodinjstva, sproža nekatere zaskrbljene odzive. Tako se je na predsednika vlade Janeza Janšo s pismom obrnila generalna direktorica Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) Ingrid Deltenre.

"Zelo sem zaskrbljena zaradi novic, da namerava vaša vlada s 1. januarjem 2013 za 10 odstotkov zmanjšati RTV-prispevek. V imenu skupnosti javnih postaj v Evropski radiotelevizijski zvezi vas naprošam, da ponovno razmislite o tej odločitvi. V nobeni drugi evropski državi v zadnjih letih niso znižali prispevka, in to navkljub trajajočim ekonomskim težavam, ki pestijo kontinent," je zapisala. Poudarila je, da tudi Svet Evrope in institucije Evropske unije pravijo, da so neodvisne in trajnostno financirane javne postaje ključne za evropsko družbo in demokracijo.

"Razumemo, da so finančne razmere težke, vendar ekonomska kriza ne sme biti izgovor za onemogočanje poslanstva RTV Slovenija, ki mora ponujati kritično politično ter ekonomsko poročanje, zagotavljati pluralnost informacij ter programe in teme, ki zadevajo vse državljane v raznoliki družbi. Zmanjšanje prispevka za 10 odstotkov – ta številka bo še večja, ko se vzame v obzir še inflacijo – pa bo povzročilo točno to," še piše Ingrid Deltenre.

"Glasbeni prostor oddaje nujno potrebuje"
RTV Slovenija ima namreč večji del fiksnih stroškov - za plače in materialne stroške - ki jih ne more zniževati, zato bodo največji rezi v programu in pri honorarnih sodelavcih. Ukinitev grozi več radijskim in televizijskim oddajam, prenosom športnih dogodkov, glasbeni in drugi dejavnosti zavoda.

Zato so se oglasili tudi v Slovenski uniji glasbenih ustvarjalcev ter Glasbenem forumu, kjer izražajo podporo direktorju Radia Slovenija Mihi Lamprehtu ter njegovim stališčem "v prid nacionalnega interesa in neukinjanja oddaj v okviru radijskih programov RTV Slovenija." "V kolikor bo do napovedanih ukinitev prišlo, razmišljamo o večjih protestnih akcijah na različnih nivojih, saj osiromašeni slovenski glasbeni in kulturni prostor oddaje, ki so se znašle na ukinitveni listi, nujno potrebuje," sta zapisala Gal Gjurin, predsednik SUGU-ja, in Domen Gracej, predsednik Glasbenega foruma.

Vlada naj pojasni, kako bodo izvajane vse naloge
V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija pa od programskega in nadzornega sveta zavoda zahtevajo, da sprožita vse postopke za ugotavljanje pravne utemeljenosti takšnega sklepa vlade ter "da bosta v prihodnje storila vse, da zaščitita uredniško, upravno in finančno neodvisnost RTV Slovenija, da bosta pozorna na vse primere in pojave delovanja odtujene uprave, ki ne zasleduje ciljev javnega zavoda, določenih z javno službo, in da se bosta tudi sama vzdržala poskusov političnega podrejanja RTV Slovenija interesom vsakokratne vladajoče večine."

Zagotavljajo, da bodo z vsemi metodami sindikalnega boja nasprotovali vsakršnemu odpuščanju zaposlenih, zniževanju standardov in slabšanju pogojev za delo novinarjev in drugih ustvarjalcev programov, če bo to storjeno brez resnih in verodostojnih analiz vseh možnosti za racionalizacijo poslovanja in odgovornih ter strokovnih predlogov za preoblikovanje programske ponudbe.

Vlada pa bi po njihovem mnenju morala najprej državljanom, ki plačujejo RTV-prispevek, pojasniti, s kakšnimi izračuni je ugotovila, da je z 9,2 milijona evrov manj denarja mogoče izvesti vse naše naloge iz javne službe.

Če se znižanje udejanji – še posebej v času, ko se inflacija v vaši državi giblje pri skoraj 2,5 odstotka in ko se pričakuje, da se bo prihodek postaj s strani oglaševalcev v prihodnjem letu znižal za 3 milijone evrov - bo rez, ki ga predlagate, lahko povzročil resno škodo organizaciji, ki je dobro služila Sloveniji med in po impresivni tranziciji vaše države v večstrankarsko demokracijo.

Ingrid Deltenre