Na začetku pogovora je novinarjem pojasnil pogoj: brez citatov. Foto: MMC RTV SLO
Na začetku pogovora je novinarjem pojasnil pogoj: brez citatov. Foto: MMC RTV SLO

Pahor je na začetku pogovora poudaril, da se povzetke lahko uporabi, a strogo brez citatov.

je zloraba novinarstva v politične namene in hud udarec poklicu.
Predsednik vlade se je 28. maja neformalno srečal z novinarji in kot pogoj za srečanje izrecno dejal, naj se ga ne citira. Nekdo izmed navzočih je srečanje kljub temu zvočno posnel in objavil pod uporabniškim imenom Aukn2011.

V sproščenem pogovoru v okviru predreferendumske kampanje, misleč, da se ga po dogovoru ne snema, je Pahor večkrat govoril ostreje in vulgarneje.

"Zelo slabo za ugled novinarstva"
Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS) je ravnanje novinarja najostreje obsodil. Kršenje dogovora, da sogovornika v neformalnem pogovoru ne bodo snemali ali povzemali, je zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene, so sporočili.

Snemanje brez privolitve le v izjemnih primerih
V DNS-ju opozarjajo, da je po Kodeksu novinarjev Slovenije razen v izjemnih primerih zvočno snemanje oseb brez njihove privolitve prepovedano. Tako imenovani medijski briefing, kjer se sogovornik z uredniki in novinarji predhodno dogovori, da ti ne bodo snemali, povzemali ali citirali njegovih izjav, je pogost in legitimen način podajanja informacij, tudi v drugih državah, je v današnji izjavi zapisal upravni odbor društva.

"Ravnanje vodi v zlorabo novinarstva za politične namene"
V konkretnem primeru je po mnenju DNS-ja najmanj eden izmed novinarjev prekršil predhodni dogovor. "To je po naši oceni zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene. Obenem dodajamo, da se morajo javne osebnosti in nosilci politične moči v pogovoru z novinarji zavedati svojega položaja, tako kot se morajo svoje odgovornosti zavedati tudi novinarji," so zapisali.

Pahor je na začetku pogovora poudaril, da se povzetke lahko uporabi, a strogo brez citatov.