Pri nas je najnevarnejša pirotehnika sicer prepovedana, a si jo navdušenci brez težav kupujejo v tujini. Foto: PPIU Maribor
Pri nas je najnevarnejša pirotehnika sicer prepovedana, a si jo navdušenci brez težav kupujejo v tujini. Foto: PPIU Maribor

Prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (to so pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. pa do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem, so zapisali pri policiji.

V tem času je dovoljena tudi uporaba nekaterih drugih pirotehničnih izdelkov, na primer rimskih sveč, raket, fontan in baterij - uporaba zadnjih dveh je sicer dovoljena le starejšim od 18 let, dodajajo.

Uporaba močnejših petard prepovedana
Od leta 2008 so sicer prepovedane prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Prepovedane so tudi predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Policisti namreč ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri takšni uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah oz. so bili kupljeni na črnem trgu. Za kršitve določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

Uporaba pirotehničnih sredstev pa ni dovoljena v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javna zbiranja. Mladoletniki smejo pirotehniko uporabljati le pod nadzorstvom staršev.

Letno se poškoduje okoli 15 ljudi
Čeprav zdravstveni delavci ugotavljajo, da so vsakoletna opozorila prispevala k zmanjšanju števila poškodb, pa se po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zaradi neustrezne uporabe pirotehnike letno še vedno poškoduje okoli 15 ljudi.

Od danes dovoljena uporaba petard
Od danes dovoljena uporaba petard