Bi Klemenčiču lahko uspelo uveljaviti vse potrebne spremembe? Foto: BoBo
Bi Klemenčiču lahko uspelo uveljaviti vse potrebne spremembe? Foto: BoBo
Janja Roblek
Janja Roblek od novega ministra pričakuje argumentirano razpravo s sodstvom. Foto: MMC RTV SLO
Fišer želi najprej počakati na predstavitev načrtov. Foto: BoBo

"Za to sta pristojna Cerar in PR-služba, obrnite se nanju," je Dobovšek na kratko odvrnil za MMC. "Za Slovensko sodniško društvo je sprejemljiv vsak kandidat, ki je pripravljen na pogovor, kjer štejejo argumenti, ne pa argument moči. Večkrat smo rekli, da smo pripravljeni sodelovati, da smo pripravljeni pomagati. Menimo, da je pri nas znanja dovolj, da lahko izboljšamo predvsem področje zakonodaje, ki je osnova našega dela. Želimo si predvsem konsistentnega pravnega sistema in ne nenehnega stihijskega sprejemanja zakonov," je v odzivu za MMC povedala predsednica omenjenega društva Janja Roblek.

Po njenem prepričanju ima nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) primerne izkušnje, in če bo deloval na pravosodnem ministrstvu s takšno zavzetostjo in v okviru zakonskih pristojnosti, "se lahko takšnega sodelovanja veselimo".
Na vprašanje, ali ni Klemenčič morda politično preveč vroč kostanj, ki bo zagotovo deležen številnih napadov, s čimer bo omejena tudi njegova zmožnost uvajanja sprememb, je odgovorila, da mora vsakdo, ki se poteguje za politično funkcijo, na to računati. Pomembno pa bo tudi, koga si bo izbral za državnega sekretarja ali sekretarko.
Fišer bi počakal do zaslišanj in imenovanj
Od novega pravosodnega ministra pa Roblekova pričakuje predvsem, da bo sodstvu zagotovil dovolj sredstev in materialnih pogojev za nemoteno delovanje ter mu omogočil opravljati njegovo ustavno vlogo. Pričakuje pa tudi dialog, ki bo spoštoval argumente.
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer pa je v zvezi s Klemenčičevo kandidaturo povedal, da zanjo še ne ve in da jo bo lahko komentiral šele, ko bo kandidat predstavil svoje načrte na parlamentarnih zaslišanjih in če bo dejansko izvoljen. Vse drugo se mu zdi politično preračunavanje. Poudaril pa je, da je pravosodni sistem neprimerno večji, kot je KPK, in zato tudi precej bolj večplasten.
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša predloga ni želel komentirati, saj se mu to ne zdi primerno, so za STA pojasnili na sodišču.

Podpis koalicijske pogodbe
Stranke o koalicijski pogodbi
Kandidatura Kolarjeva dviga prah
Koalicija uradno sestavljena, ministri že razburjajo
Podpis koalicijske pogodbe
Stranke o koalicijski pogodbi
Kandidatura Kolarjeva dviga prah
Koalicija uradno sestavljena, ministri že razburjajo