Dobovšek gre med samostojne poslance. Foto: BoBo
Dobovšek gre med samostojne poslance. Foto: BoBo
Dobovšek se je povsem umaknil iz SMC-ja
Dobovšek ni več poslanec SMC-ja

Dobovšek bo zdaj šel med nepovezane poslance, za to potezo, o kateri je razmišljal vse leto, pa se je odločil, ker se po letu opozarjanj ni zgodilo nič pomembnega. "Kot kaže, smo dobro sodelovali, ker so želeli, da ostanem, ampak sam sem izrazil svojo željo, da nadaljujem samostojno pot," je dodal.

Tako se bo kot nepovezani poslanec, iz drugih strank ga niso vabili, še naprej ukvarjal s temami, kot so neformalna ekonomija in migracije, finančna kriminaliteta ter neformalne mreže. Po novem bo lahko v odborih DZ-ja skladno s pravilnikom sodeloval kot zainteresiran poslanec, ne sme pa glasovati. To pravico ima le na sejah DZ-ja.

V izjavi novinarjem je poudaril tudi veliko volilno podporo SMC-ju, ki pa je po njegovem mnenju niso izkoristili. Ocenil je, da so naše prednostne naloge turizem, voda in les, in izpostavil pametno privatizacijo. Privatizirati pa je treba na področjih, kjer sami ne znamo in ne zmoremo delati, je prepričan.

Tako se je opredelil tudi do neuspeha Slovenije pri pridobivanju denarja za projekt drugi tir. "To so projekti, na katerih smo gradili stranko in program. Dejali smo, da se bomo zavzemali za projekte, ki bodo Slovenijo peljali naprej," je kritično spomnil Dobovšek.

Zato so tudi "poslali svojega človeka v Bruselj", je poudaril. A sam meni, da je bila "prva izbira boljša in smo imeli boljši položaj v Bruslju, vendar smo ga zapravili zaradi političnih iger in zdaj nismo uresničili evropskih projektov".
Pojavilo se je tudi vprašanje njegove podpore interpelaciji notranje ministrice iz vrst SMC-ja Vesne Györkös Žnidar. Poslušal bo argumente in se na tej podlagi odločil o glasovanju, je še pojasnil.

Kustec Lipicer: Ni kazal namigov v to smer
Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem povedala, da je Dobovšek zatrdil, da bo podprl ključne odločitve koalicije, ki so v zakonodajnem postopku, in tako njegov odhod ne bo pomembno vplival na koalicijo.

Glede na dosedanje delo v poslanski skupini pričakujejo, da bodo kljub Dobovškovemu izstopu iz njihovih vrst nadaljevali dobro sodelovanje.

Po besedah Kustec Lipicerjeve tudi nihče drug v poslanski skupini ni izrazil mnenja o izstopu, potrebe po njem ali stališča do njega. Prav tako se po njenih zagotovilih ne pogovarjajo o morebitnih pristopih v poslansko skupino SMC-ja; špekuliralo se je namreč o nekaterih poslancih iz ZaAB-a.

Priznala pa je, da Dobovškove poteze niso pričakovali in da tudi ni kazal namigov v to smer.

Ni mogel uveljavljati svojih načel
Spomnimo, Dobovšek je že konec septembra lani izstopil iz stranke, a ostal med njenimi poslanci. Na začetku septembra, ko se je še oblikovala Cerarjeva vlada, so ga omenjali kot kandidata za notranjega ministra. Kandidaturo je zavrnil, pri čemer razlogov ni želel navesti. Dejal je le: "Ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno." Takrat je tudi opozoril, da se je stranka odrekla nekaterim vrednotam, v katere so verjeli pred volitvami.

Pojasnil je, da je iz stranke izstopil, ker ni mogel več uveljavljati svojih načel: boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto.

Dobovšek se je povsem umaknil iz SMC-ja
Dobovšek ni več poslanec SMC-ja