Na kongresu stranke Dobra država. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na kongresu stranke Dobra država. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Še 100 dni nas loči od volitev, stranke že pripravljajo predvolilne kampanje

Programske prioritete so v stranki razdelili v "deset korakov za Dobro državo". Med rešitvami, ki jih med drugim naštevajo v delu programa, ki naslavlja organizacijo vlade, vidijo reorganizacijo ministrstev v nove vsebinske sklope, skladno s sodobnimi potrebami državljanov in družbenimi trendi. Med drugim bi vzpostavili enotno ministrstvo za varnost, ki bi pokrivalo področje vojske, policije, reševanja, informacijske varnosti in hibridnega ogrožanja.

Na področju financ bi ukinili upravljavce, kot sta DUTB in SDH, ter premoženje prenesli na eno institucijo pod javnim nadzorom brez vezave uporabe premoženja samo za določene skupine. Uredili bi trgovanje s kriptovalutami ter boj proti davčnim oazam in se zavzemali za ukinitev teh v EU-ju.

Novi-stari predsednik stranke Bojan Dobovšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Novi-stari predsednik stranke Bojan Dobovšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Želijo zdravstvo, osredotočeno na bolnike, in socialno pomoč za tiste, ki jo res potrebujejo. Zavzemajo se za krajšanje čakalnih vrst z načrtom in nadzorom porabe sredstev, posodobitev in gradnjo domov za starejše, definiranje košarice storitev ob realnih cenah in poenotenje plačevanja zavarovanja ter prepoved farmacevtskega sponzoriranja zdravnikov in izobraževanj, ki povečujejo tveganje korupcije.

Prioritetna področja

Med področji, ki jih naslavljajo, so tudi mobilnost in digitalizacija, pravosodje, javna uprava in decentralizacija ter zunanja politika, pa tudi trajnostni razvoj, izobraževanje, znanost, kultura in šport.

Zaprtje elektrarn na premog ob upoštevanju elementov energetske samooskrbe in socialnega statusa državljanov, dejansko brezplačno osnovno šolstvo za vse razrede, prenova medijske zakonodaje in nov zakon o RTV Slovenija, ki bo omejil politične pritiske na javni medij, ter penaliziranje sodnikov, ki sodijo prek razumnega roka ali jim zadeve zastarajo, so še nekatere od programskih točk stranke Dobra država.

Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Foto: BoBo/Borut Živulović
Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS) Foto: BoBo/Borut Živulović

Okolju in človeku prijazen ekonomski sistem

Poleg potrditve programa so na kongresu izvolili tudi 10 novih članov sveta stranke in potrdili Trajnostno platformo za razvojni preboj Slovenije. Kot navajajo v platformi, je nujen prehod na okolju in človeku prijazen ekonomski sistem. "Ta mora upoštevati, da so naravni viri planeta omejeni, prav tako možnosti za neskončno onesnaževanje in odlaganje odpadkov," so zapisali.

Naslavljajo tudi problem korupcije, ki bo oceni Dobre države razžira temelje družbe. "S korupcijo se na leto izgubi tretjina slovenskega državnega proračuna, vse to bi se lahko namenilo za zdravstvo, infrastrukturo, mlade, oskrbo starejših, pokojnine ..." menijo.

"Z levo-desnimi PR sateliti nimamo kaj"

Bojan Dobovšek je v nagovoru po izvolitvi napovedal, da bo stranka izpolnjevala vse, kar si je zadala. "Želimo si med najbolj razvite države Evrope in da izberemo tudi takšne vrednote. Država, ki si jo želimo, je država, ki ima polno demokracijo in ki res deluje," je dejal.

Kot so po koncu kongresa v Dobri državi zapisali na Twitterju, bi se povezovali s tistimi, ki imajo program, ekipo in ideje. "Z levo-desnimi PR sateliti nimamo kaj," so še dodali.

Dobra država pripravljena sodelovati z vsemi