Dijaki, ki so opravljali splošno maturo, so si informativne rezultate lahko ogledali že od pete ure zjutraj na spletni strani Državnega izpitnega centra. Foto: BoBo
Dijaki, ki so opravljali splošno maturo, so si informativne rezultate lahko ogledali že od pete ure zjutraj na spletni strani Državnega izpitnega centra. Foto: BoBo
Znani rezultati mature

V tem roku je maturo opravljalo skoraj 7.400 kandidatov, nekaj več kot 86 odstotkov jih je bilo pri tem uspešnih. Zlatih maturantov, ki so dosegli več kot 30 točk, je 284.

Pretekli teden so bili z rezultati seznanjeni tudi tisti, ki so opravljali poklicno maturo. To je uspešno opravilo 90 odstotkov maturantov, 243 je zlatih maturantov poklicne mature. 67 slovenskih dijakov in 25 dijakov, ki imajo tuje državljanstvo, pa je letos opravljalo mednarodno maturo.

Do četrtka zahteva za vpogled v dokumentacijo
Kandidati, ki se ne strinjajo s prisojeno oceno, bodo lahko do četrtka podali pisno zahtevo za vpogled v izpitno dokumentacijo, od petka do 30. julija pa jim bo moral biti vpogled tudi omogočen. Najpozneje dan po vpogledu lahko na ocenjevanje vložijo ugovor, o katerem mora biti odločeno najpozneje v 60 dneh po prejemu vloge.

Kandidat, ki je opravil splošno maturo, pa želi izboljšati oceno, ima pravico do enkratnega ponovnega opravljanja izpitov, in sicer še dve leti po prvem opravljanju splošne mature. Pri tem lahko izbere drugo raven zahtevnosti, pri čemer se upošteva boljša ocena.

Dijaki, ki bodo nadaljevali šolanje, bodo o izbirnih postopkih na posameznih fakultetah obveščeni najpozneje do 25. julija.

Matura potekala maja in junija
Splošno maturo so dijaki opravljali maja in junija. Na začetku maja so pisali esej, na začetku junija pa še drugi del pisnega izpita iz maternega jezika. Pisni izpiti iz tujih jezikov so potekali konec maja in v prvi polovici junija. V prvi polovici junija so potekali tudi pisni izpiti iz matematike in iz izbirnih predmetov. Ustne maturitetne izpite pa so dijaki opravljali v drugi polovici junija.

Znani rezultati mature