Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010. Ponekod, tudi v Mestni občini Ljubljana, Bovcu, Slovenj Gradcu in Dupleku, so marca 2012 potekale nadomestne volitve za župana. Foto: BoBo
Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010. Ponekod, tudi v Mestni občini Ljubljana, Bovcu, Slovenj Gradcu in Dupleku, so marca 2012 potekale nadomestne volitve za župana. Foto: BoBo

Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010, kar pomeni, da bi Veber že lahko razpisal volitve.

"Da, smo v obdobju, ko bi lahko šli v razpis lokalnih volitev. Vendar mislim, da je zelo pomembno v tem trenutku, da počakamo izid postopka za izvedbo državnozborskih volitev in se potem tudi dogovorimo, kaj je najprimernejše, najracionalnejše za drugi postopek, to je za lokalne volitve," pravi Veber. Po njegovem mnenju je z razpisom volitev smotrno počakati tudi zaradi omenjenih rokov. Prvi mogoči datum volitev namreč pade že v (počitniško) prvo polovico avgusta.

Na ministrstvu za notranje zadeve predvidevajo, da bo predsednik državnega zbora volitve najverjetneje razpisal po 7. juliju, prvi krog glasovanja pa da bo najpozneje v nedeljo, 5. oktobra. Notranji minister, ki opravlja tekoče posle, Gregor Virant je za podporo občinskim volilnim organom pri izvedbi lokalnih volitev imenoval posebno medresorsko delovno skupino, prihodnji teden pa bo na Brdu pri Kranju tudi strokovni posvet za predsednike in tajnike občinskih volilnih komisij, na katerem jim bodo predstavniki Državne volilne komisije, ministrstva za notranje zadeve in geodetske uprave predstavili novosti v zakonodaji ter jih opozorili na dejavnosti, ki jih morajo opraviti občinski volilni in drugi organi za brezhibno izvedbo rednih lokalnih volitev.

Redne volitve občinskih svetnikov in županov ureja zakon o lokalnih volitvah, ki določa, da se te opravijo najprej dva meseca in najpozneje zadnjo nedeljo ali drug dela prost dan pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev. Volitve lahko predsednik državnega zbora razpiše najprej 135 dni pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev v občinske svete. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja pa ne sme preteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni.

Lokalne volitve bodo letos prvič razpisane v 212 slovenskih občinah, tudi v občini Ankaran, ki jo je ustanovilo ustavno sodišče, če tega ne bo preprečil državni zbor. Skupina 21 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom je namreč v parlamentarno proceduro vložila predlog deklaracije, v kateri med drugim ugotavljajo, da DZ ne more izpolniti odločbe ustavnega sodišča.