Slovenija

Poudarki

  • Aktualnemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju v začetku maja poteče mandat.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 13 glasov Ocenite to novico!
Drago Šketa
Drago Šketa v svojem programu poudarja pregon gospodarskega kriminala kot prioriteto vseh prioritet. Foto: BoBo

Dodaj v

Drago Šketa v tekmi za Fišerjevega naslednika prejel še naklonjenost vlade

Vlado je prepričal bolj konkreten program od njegovega protikandidata
12. januar 2017 ob 14:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vlada je pri izboru novega generalnega državnega tožilca dala prednost Dragu Šketi pred njegovim protikandidatom Robertom Renierjem. Vlada bo svoje mnenje posredovala državnotožilskemu svetu, ki bo državnemu zboru predlagal kandidata za to funkcijo.

Šketa je vlado prepričal zaradi izkušenj z vodenjem drugega največjega okrožnega državnega tožilstva in, po mnenju vlade, bolj celovitega in konkretnega strateškega programa na področju kazenskega pregona. Obenem so na vladi ocenili, da ima Šketa bolj ambiciozen program kratkoročnih in dolgoročnih sprememb pri vodenju državnega tožilstva.

Postopek imenovanja novega generalnega državnega tožilca sicer vodi državnotožilski svet, ki pa je za dokončno odločitev o tem, koga bo DZ predlagal v imenovanje, moral počakati še mnenje vlade. Slednjega je za današnjo sejo vlade pripravil pravosodni minister Goran Klemenčič, ki se je tudi sestal z obema kandidatoma. Kandidata sta se predstavila tudi državnotožilskemu svetu, ki pa še ni sporočil, kateremu daje prednost, saj bo to razvidno iz predloga poslanega v državni zbor.

Šketa: Prioriteta je gospodarski kriminal
Šketa, ki ga je danes podprla vlada, sicer vodi mariborsko okrožno tožilstvo. Kot "prioriteto vseh prioritet" poudarja pregon gospodarskega kriminala. Da bi lahko pregon slednjega potekal čim bolj učinkovito, se bo zavzemal za primerno izobraževanje tožilcev in njihovo specializacijo. Zavzema si tudi za prevetritev kataloga kaznivih dejanj, ki jih obravnava Specializirano državno tožilstvo.

Njegov protikandidat za omenjeno funkcijo je vodja okrožnega tožilstva v Krškem Robert Renier. Aktualnemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju v začetku maja poteče mandat.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 12.01.2017 ob 15:29
Dajte dajte no, lepo vas prosim. Izbirate kandidate, pred pregonom katerih boste bolj varni.

Podobno je Pahor nastavil Nussdorferjevo za Ombusmanko vedoč, da ta ne bo preganjala kršitev človekovih pravic, ker je del elite, ki te pravice krši.

Slovenijo in tudi dobršen del zahodnega sveta rešijo le še ljudska sodišča pred parlamenti, veliko ognja, vislice in hitra sodišča raznim Junckerjem, Cerarjem in podobnim samodržcem, ki so pravico in voljo ljudstva vzeli v svoje roke.

SF/SN!
grom-instrela
# 12.01.2017 ob 15:52
prepričal je z izkušnjami z vodenjem drugega največjega okrožnega tožilstva?

Saj nimamo spominna zlate ribice, da nebi vedeli kdaj in na kakšen način je dobil službo v Mariboru in kji in kaj je delal pred tem.

Očitno pa gre za abiciozneša z dobrimi zvezami. Morda celo boljšimi zvezami kot referencami.
FrenkMate
# 13.01.2017 ob 06:17
Vsem, ki so karkoli sprivatizirali, ne da bi za to dali realen denar, je potrebno to odvzeti. Ne glede, ali je rdeč, črn, bel ali zelen.
beno1
# 12.01.2017 ob 15:47
fNovak
sem čakal na odziv rdečih. In že je tu. Če mački stopiš na rep....
amigo
# 13.01.2017 ob 11:42
Uspehi mariborskih tožilcev so neverjetni. Sedemnajst obtožnic proti Kanglerju padlo, Satex zastaral, požgani radarji nobene obtožnice. Se je pa gospodarski kriminal res zmanjšal. Ker je že vse pokradeno in uničeno. Bravo MB tožilci.
barbar2
# 12.01.2017 ob 22:38
Kangler oproščen, Satex zastaral, ziher śe pade kaj iz omare
V_n_u_k
# 12.01.2017 ob 17:31
@grom-instrela : Zveze , zveze , pa še kaj . :)
fNovak
# 12.01.2017 ob 15:54
beni1
Če si pošten, boš priznal, da kradejo levi in desni.
oliva
# 12.01.2017 ob 19:17
Sem že hotla napisat, da ga ne poznam, da prvič slišim zanj in da se mi zdi to morda dobro...
Samo eni ga pa poznajo seveda.... če je kaj takega, se bo brez skrbi karseda hitro izvedelo.
beno1
# 12.01.2017 ob 15:27
Glih ne vem od kod prihaja; če je iz leve opcije, bo pregonu gospodarskega kriminala bolj slabo kazalo, ker največ tega kriminala (iz tranzicije) izhaja prav od tam. Črni ali beli niso nikoli mogli nič sprivatizirati, ker enostavno niso bili pri koritu. Je pa seveda novodobnih gospodarskih kriminalcev tudi vedno več, ne glede na barve
fNovak
# 12.01.2017 ob 15:43
beno1
Črni ali beli niso nikoli mogli nič sprivatizirati, ker enostavno niso bili pri koritu. Ti ga pa pihneš, da nisi ti slučajno sestrična od.....
Kazalo