Foto:
Foto:
Janez Janša
Jože Tanko
Predsednik poslanske skupine SDS-a Jože Tanko meni, da je Drnovšek užaljen zaradi dobrih makroekonomskih dosežkov zdajšnje vlade. Tanko je prepričan, da je sedanja situacija neugodna za državo. Foto: RTV SLO
Janez Podobnik
Janez Podobnik meni, da se je predsednik pri umiku prošnje za dodatna sredstva prenaglil. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin

Urad predsednika je zavrnil navedbe predsednika vlade, češ da se vlada o dodelitvi dodatnih sredstev ni imela s kom pogovarjati. Zatrdil je, da sta o dodatnih sredstvih govorila finančni minister Andrej Bajuk in generalna sekretarka predsednikovega urada Metka Cerar, kot je tudi sicer običajno za proračunska usklajevanja.

Janez Drnovšek meni, da izjava predsednika vlade o tem, da naj bi mu vlada odobrila dodatna sredstva, "ni resna". Urad predsednika je namreč urgentno pozval vlado, naj obravnava zahtevek vsaj do 14. septembra 2006, ker ni bilo več mogoče "vleči negotovosti" in prilagoditi dejavnosti predsednika v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Netočna naj bi bila tudi izjava, da je urad porabil vsa sredstva v prvi polovici leta. Urad pojasnjuje, da je šlo le za manjši zahtevek, ki bi omogočil dokončanje predvidenih mednarodnih predsednikovih dejavnosti.

Predsednik bo opravil vse ustavne dolžnosti
Urad predsednika dodaja, da bo predsednik v okviru obstoječega proračuna opravil vse dolžnosti, ki mu jih nalaga ustava. Najpomembnejše med njimi so funkcija vrhovnega poveljnika Slovenske vojske, podeljevanje pomilostitev in odlikovanj, sprejemanje tujih veleposlanikov, postavljanje in odpoklic veleposlanikov, razglašanje zakonov in izdajanje listin o ratifikaciji.

Umik zahtevka za dodatna sredstva
Urad predsednika je že v sredo sporočil, da se je odločil za umik zahtevka za dodelitev dodatnih sredstev zaradi "nekonstruktivnega in večkrat celo žaljivega odnosa vlade do institucije predsednika" ter da so mednarodne dejavnosti predsednika prestavili na poznejši čas.

Premier je v odzivu zatrdil, da je urad predsednika kot samostojen proračunski uporabnik dobil sredstva, ki jih je zahteval in ki mu jih je odobril državni zbor. Poraba teh sredstev pa ni stvar vlade, meni Janez Janša. Janša je končal, da bi mu vlada odobrila dodatna sredstva, čeprav ima sam "svoje mnenje o racionalnosti tega trošenja".

Razhajanja strank o zapletu
Poslanska skupina Nove Slovenije se je zavzela za povečanje sredstev za delovanje predsednika republike, saj se jim zdi neprimerno, da skuša predsednik Drnovšek dogovor doseči prek medijev in da odpoveduje že načrtovane obveznosti.

Aurelio Juri iz SD-ja pa je zaradi odnosov med predsednikom republike in premierjem zaskrbljen, oba pa poziva k usklajevanju zunanjepolitičnih dejavnosti. Drnovšek in Janša naj se ob medsebojnem spoštovanju ustavno in zakonsko predpisanih vlog pogovorita in čim prej vrneta na znosno in produktivno raven odnosov med institucijama.

SDS meni, da bi glede na dolgoletne izkušnje na čelu vlade predsednik moral vedeti, kako se načrtujejo in uporabljajo proračunska sredstva. SDS obžaluje, da bodo zaradi "nekaterih romarskih obiskov izpadle ključne državne aktivnosti". V SDS-u zaenkrat ne bodo sprožili postopka ustavne obtožbe predsednika.

V SLS-u menijo, da bi se denar za Drnovškova potovanja našel, pri odločitvi, da umakne prošnjo za dodatna sredstva, pa se je Drnovšek prenaglil. Predsednik stranke Janez Podobnik meni, da Drnovšek z odpovedjo obiskov ni "dal košarice" samo vladi, ampak tudi državi, kjer je odpovedal obisk.

LDS zatrjuje, da vlada "nima nobenega odnosa" do predsednika in da ne upošteva delitve funkcij. Zaradi umika zahtevka za dodatna proračunska sredstva in odlog mednarodnih obveznosti predsednika se bo po besedah Jelka Kacina vlada še dodatno osmešila. Kacin je opozoril, da vlada zapravlja veliko denarja za gradnjo avtocest in vladne palače, hkrati pa zavrne vlogo za dodelitev 85 milijonov tolarjev predsedniku republike.