Predsednika Drnovška je gostil Jože Možina, direktor televizijskih programov nacionalne RTV-hiše. Foto: RTV SLO
Predsednika Drnovška je gostil Jože Možina, direktor televizijskih programov nacionalne RTV-hiše. Foto: RTV SLO
Predsednik republike Janez Drnovšek
Po predsednikovem mnenju najustreznejši čas za reforme vladi beži. Foto: RTV SLO

Ne bom kandidiral na volitvah leta 2007, ker mislim, da je bilo dovolj uradnih funkcij, vodilnih položajev.

Janez Drnovšek
Predsednik republike Janez Drnovšek
Poleg politika se vidi tudi kot duhovni vodja. Foto: RTV SLO

V intervjuju na TV Slovenija je dejal, da je v vrhunski politiki že od leta 1989, funkcij pa je bilo dovolj. Posvetil naj bi se Gibanju za pravičnost in razvoj, ki ni namenjeno, kot se je ugibalo, politični podpori kandidatov na volitvah, ampak izboljševanju kakovosti življenja. Prav tako naj bi se posvetil pisanju nove knjige.

Predsednik je v enournem intervjuju na nacionalni televiziji odgovarjal na vprašanja iz aktualnega družbenopolitičnega dogajanja in na nekatera bolj osebna.

V sklopu prvih je opozoril, da bo pri sporih s Hrvaško potreben splošni konsenz v družbi na obeh straneh meje. Dodal je, da k umiritvi in reševanju vprašanj z južno sosedo in tudi z Italijo pri vprašanju plinskih terminalov politika namesto rešitve spore le podžiga. Pobude, kakršna je bil pohod predstavnikov zunajparlamentarne stranke As je pozdravil in podprl ter dejal, da so tovrstna dejanja znamenje, da se družba prebuja.

Pri dobavi miz ni kriva le zakonodaja
Prav tako je pozdravil oblikovanje Partnerstva za razvoj. Meni, da gre za pravilen pristop pri iskanju konsenza, na takšen način pa bi se lahko po predsednikovih besedah ravnali tudi pri odnosih s sosedami.

Za zamude pri dobavi operacijskih miz po predsednikovem mnenju ni kriva le zakonodaja, saj so se njene šibke točke v takšnem obsegu pokazale šele v zadnjem času, medtem ko v letih njegovega načelovanja vladi niso bile izrazite. Odgovornost za zaplete pri javnih naročilih je prenesel na vse vključene akterje, ki s svojim zavlačevanjem, raztegovanjem rokov, odlaganjem odločitev ter prilagajanjem razpisne zakonodaje določenim ponudnikom delujejo škodljivo. Kljub vsemu upa na optimalno rešitev ter korektnejše postopke v prihodnje.

S prepovedmi se ne doseže veliko
V odzivu na pred dnevi sprejete spremembe zakona o javnem redu in miru, ki mlajšim od 16 let med polnočjo in peto uro zjutraj prepoveduje vstop v lokale, kjer se toči alkohol, je predsednik Drnovšek povedal, da ne verjame v učinkovitost prepovedovanja, saj meni, da se težave skrivajo drugje, primerneje pa bi jih bilo reševati doma ali v šoli, namesto z zakonodajo.

V oceni dela vlade in njenih reform je predsednik izvršno oblast pozval k ustreznim in pravočasnim potezam, saj najboljši čas za reforme zaradi približevanja volitev beži. Pri vsebini reformnih ukrepov predsednik poudarja, da sleherni gospodarski ukrep prinaša pozitivne in negativne učinke. Pred zadnjimi pa je po njegovih besedah treba zaščititi najšibkejše.

Čas za reforme beži
Predsednik se ne strinja s trditvijo, da reforme zavirajo protesti posameznih interesnih skupin. Prav tako se ne strinja z omejevanjem delovanja študentskih organizacij, saj te po njegovem mnenju delujejo ustrezno, še posebej, če ni v zameno ponujenih ustreznih alternativ. Povedal je tudi, da so mu predstavniki sindikatov osebno zatrdili, da so pripravljeni na dogovore o vsebini reform, zato je vlado pozval, naj s predstavniki delavcev sede in se z njimi dogovori.

Pri vedno aktualnem vprašanju sprave je Drnovšek dejal, da se to področje po nepotrebnem politizira. "Zgodovino moramo sprejeti," meni predsednik, za natančnejše opredeljevanje dogodkov v polpretekli zgodovini pa bi morali biti zadolženi zgodovinarji.

Zasebna plat predsednika
"Rezidence ne potrebujem," a bi jo drugi predsedniki lahko, tudi prestolnica, je dejal predsednik republike. Drugi razlog zanjo pa je tudi mnogovrstnost predsedniške funkcije.

S hčerjo in sinom se odlično razume, tudi njuno željo, da ne živita v senci očeta - predsednika. Ob vprašanju verovanja je Drnovšek odgovoril, da vera zanj ni povezana z obredjem, ampak z odnosom do okolice. Dodal je, da se poleg vloge politika vidi tudi v vlogi duhovnega vodje.

Predsednikovo počutje boljše
Intervju je bil v studiu RTV SLO posnet v soboto podnevi. Predsednik države Janez Drnovšek je le nekaj ur kasneje na osrednji državni slovesnosti ob dnevu državnosti izgubil zavest, a si je hitro opomogel.

V uradu predsednika države so povedali, da je bil Drnovšek v soboto pred dnevom državnosti precej zaposlen, poleg tega pa se je že četrti dan postil, tako da ni nič jedel, pil pa je le vodo. V uradu so dejali, da je ob vročem vremenu in visoki vlažnosti zraka "človeško povsem razumljivo, da je imel predsednik težave s počutjem".

Drnovšek, ki naj bi imel raka, vendar ga je po svojih besedah uspešno premagal, je zdravniško pomoč zavrnil. Po odhodu domov na Zaplano se po zagotovilih njegovega urada že počuti precej bolje.

Ne bom kandidiral na volitvah leta 2007, ker mislim, da je bilo dovolj uradnih funkcij, vodilnih položajev.

Janez Drnovšek