Drnovšek ni želel razkriti imena svojega posebnega odposlanca. Foto: RTV SLO
Drnovšek ni želel razkriti imena svojega posebnega odposlanca. Foto: RTV SLO
Pripadniki Afriške unije v Sudanu
Eden izmed ciljev Drnovškovega predloga je tudi povečanje števila pripadnikov mednarodnih sil v Sudanu. Foto: EPA

Načrt, ki je bil s strani neimenovanega Drnovškovega odposlanca posredovan sudanskim upornikom v Darfurju in predsedniku države Al Baširju, v desetih točkah predlaga načrt za dosego politične in varnostne rešitve spora.

Politična rešitev naj bi temeljila na lanskem mirovnem sporazumu med vlado in uporniki na jugu. Darfur bi imel po tem dogovoru enakopraven položaj v državi in dostop do dohodkov od prodaje naravnih virov.

V okviru varnostnega dela pa Drnovšek predlaga čimprejšnji dogovor, po katerem bi v državi povečali število enot Afriške unije in s tem civilnemu prebivalstvu zagotovili varnost. V okviru načrta naj bi ob sodelovanju z mednarodno skupnostjo tudi zagotovili, da bi Sudan prejel zamrznjena sredstrva Evropske unije ter denar, ki je bil za Sudan zbran na donatorski konferenci v Oslu.

Drnovšek je med drugim prejel podporo za svojo pobudo glede Darfurja iz ZN-a, ZDA, Rusije, Kitajske, EU-ja, pričakuje pa tudi pozitivne odzive iz afriških držav.
Sporazum podpisan v Sloveniji?
Prvi odzivi iz Sudana naj bi bili pozitivni, saj naj bi bili sprti strani pripravljeni sodelovati s Slovenijo pri iskanju rešitve. Drnovšek tudi predlaga, da bi dokončni dogovor uporniki in sudanska vlada skušali najti na pogovorih v Sloveniji.

Predsednik se je odločil, da bo zaradi spremenjenih varnostnih razmer na predlog Sudana znova prestavil potovanje državo, ki jo je nameraval obiskati sredi tega meseca. Povedal je, da je z načrtom že seznanil ameriško vlado, s katero bi se lahko dopolnjevali v izvajanju načrtov.

Pomoč tudi s strani vlade
Drnovšek je povedal, da je zadovoljen z odzivom humanitarnih organizacij, ki so se že uskladile za skupen nastop v humanitarni akciji. Konkretno naj bi pomagale pri zagotovitvi potrebne pomoči za prebivalce v okolici Bajide na Zahodu Darfurja, kjer se zadržuje 25.000 beguncev.

Drnovšek je še pojasnil, da mu je začetno denarno pomoč vlade, dokler ne bodo začela pritekati sredstva s strani humanitarnih akcij, zagotovil tudi premier Janez Janša. Premier je po Drnovškovih besedah tudi pristal, da bo država v Darfur poslala vojaško mobilno bolnišnico. V Darfurju bi lahko sodelovali tudi v projektu razminiranja, je prepričan.

Povedal je še, da se v petek v Darfur odpravlja tudi Tomo Križnar, ki bo skušal navezati tesnejše stike z uporniki.