Bržana in Popoviča čakata dva naporna tedna pred drugim krogom volitev. Foto: BoBo
Bržana in Popoviča čakata dva naporna tedna pred drugim krogom volitev. Foto: BoBo

Na tretje mesto se je s 6,95-odstotno podporo uvrstil Gašpar Gašpar Mišič (Gašpar Gašpar Mišič in skupina volivcev). Za prvo trojico so se na koprskih županskih volitvah uvrstili Olga Franca (Barbara Verdnik in skupina volivcev) s 5,4 odstotka glasov, Valter Krmac (Oljka) s 5,2 odstotka, Alan Medveš (Levica) z 1,57 odstotka, Silvano Radin (SDS) z 1,35 odstotka in Marijan Križman (SD) z 1,19 odstotka podpore. Manj kot odstotek glasov so dobili Viktor Markežič (SMC) z 0,86 odstotka, Nevio Miklavčič (SLS) z 0,83 odstotka, Marko Brecelj (Akacije) z 0,77 odstotka, Danijel Sertič (NSi) z 0,6 odstotka in Zlatko Gombar (DD) z 0,43 odstotka glasov.

Sedeži v mestnem svetu pa so pripadli strankam in listam KJN – Koper je naš (13), LAB – Lista Aleša Bržana (9), Levica (2), Oljka (2) ter SDS, Naš Kraj – Lista Gašparja Gašparja Mišiča, SD in Civilno gibanje Skupaj s po enim svetniškim sedežem.

Popovič pred drugim krogom pričakuje normalno kampanjo brez nizkih udarcev, v kateri bosta s protikandidatom lahko povedala tisto, kar ljudi najbolj zanima, to je, kako se bo občina razvijala in kako bodo ljudje v njej živeli.

Popovič je vesel visoke volilne udeležbe, saj da je to demokracija. Glede spremenjenih razmerij v mestnem svetu pa je aktualni župan spomnil, da čeprav je stranka Slovenija za vedno, ki je zdaj imela dva mestna svetnika, izpadla iz sveta, je po drugi strani stranka Koper je naš ohranila isto število mandatov (13) kot pred štirimi leti. "Koalicija je bila itak vedno potrebna, tako da pričakujem, da tudi sedaj ne bo nobenih težav," je dodal.

Bržan "super zadovoljen"
Njegov protikandidat je dejal, da je, da je s svojim rezultatom "super zadovoljen", predvsem pa je "pozitivno presenečen nad volilno udeležbo, ki je najboljši pokazatelj tega, kakšna je volja ljudi". Pred drugim krogom Bržan ni želel dajati nekih napovedi, je pa izrazil upanje, da bodo debate v prihodnjih 14 dneh tekle o vsebini. Glede razmerij v občinskem svetu pa je dejal, da bi v primeru njegove zmage lahko nastala "leva koalicija," tudi primeru Popovičeve zmage pa bi bilo mogoče sestaviti koalicijo, ki bi bila precej bolj krhka.

Kot je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle, so se skoraj vsi Popovičevi protikandidati že prej dogovorili, da bodo v primeru drugega kroga podporo izrazili drugouvrščenemu, torej Bržanu. Volilna udeležba je bila sicer v koprski občini višja kot pred štirimi leti.

Povsod, z izjemo Ankarana, drugi krog
V obmorskih občinah je sicer le ankaranska občina dobila župana, nov mandat je dobil Gregor Strmčnik, ki je prejel 74,20 odstotka glasov. Lista Radi imamo Ankaran je prejela 62,15 odstotka glasov.

Četverica v Izoli zelo tesno
V Izoli kaže na drugi krog med Evgenijem Komljancem (18,08 %) in Danilom Markočičem (17,65 %). Tesno za petami sta namreč Aleksej Skok, ki je prejel 17,56 odstotka glasov in Dario Madžarević, ki je prejel 16,46 odstotka glasov. V občinskem svetu v Izoli ne bo imela nobena stranka oz. lista večine: SD je prejel največ glasov 14,93 odstotka, sledijo DeSUS (11,80 odstotka), Mef in Izolani (11,74 %), Lista Evgenija Komljanca za župana – PNI (11,20 %), Izola prihodnosti (9,35 odstotka), Izola 2030 (9,12 %), IJN – Izola je naša (6,57 odstotka), SDS (6,29 odstotka) in Levica (3,73 odstotka).

V Piranu se bosta v drugem krogu pomerila Tomaž Ganter (34,53 %) in Đženio Zadkovič (34,45 %).

Vsi podatki so še neuradni.

Drugi krog županskih volitev v Kopru
Drugi krog županskih volitev v Kopru