"Preiskovalno novinarstvo je v Sloveniji še vedno premalo razvito," ugotavljajo v društvu Integriteta. Foto: MMC/Aleksander Kolednik

Ob tem v društvu ocenjujejo, da je medijska neodvisnost v Sloveniji ogrožena, s tem pa je ogroženo tudi nepristransko obveščanje javnosti.

Novinarji vedno bolj izpostavljeni korupciji
V društvu ob tem dnevu izpostavljajo predvsem rezultate analize slovenskega sistema integritete, ki jih je društvo sicer objavilo že februarja. Na lestvici ocen od 0 do 100, kjer 0 predstavlja ogroženo medijsko neodvisnost in 100 neogroženo neodvisnost, je Slovenija dobila oceno 25. Kot pravijo, je s tem ogroženo ustrezno obveščanje javnosti o korupciji ter o delovanju vlade, zasebnega sektorja in nosilcev moči.

Ob tem izpostavljajo tudi to, da kar tri četrtine novinarjev čuti pritiske politike, gospodarstva, oglaševanja in lastnikov medijev. Prav zaradi tega so po navedbah društva tudi novinarji sami vedno bolj izpostavljeni korupciji. Eden izmed razlogov za nižjo kakovost so tudi nevzdržne razmere pri zaposlovanju, pravijo in ob tem poudarjajo, da kar 21 odstotkov novinarjev za preživetje opravlja še druga dela. Ob tem so izpostavili predvsem dela v trženju, oglaševalskih agencijah in službah za odnose z javnostmi. Vse te službe so po njihovih besedah nezdružljive z novinarstvom.

Ni sredstev za kakovostno novinarstvo
"Preiskovalno novinarstvo je v Sloveniji še vedno premalo razvito," ugotavljajo v društvu. Razlog je po njihovem mnenju v tem, da država in lastniki medijev ne zagotavljajo ustreznih sredstev za razvoj in ohranjanje kakovosti poročanja.

Mediji so sicer ključni vir informacij o korupciji in zlorabah v politiki in gospodarstvu, pravijo v društvu. Ob tem izražajo zaskrbljenost, da bo korupcija med novinarji in stopnja njihove integritete zaradi slabšanja razmer, v katerih delujejo, ter vplivov medijskega lastništva in politike naraščala.