O (ne)uveljavitvi družinskega zakonika bomo državljani glasovali v nedeljo, 25. marca. Foto: BoBo
O (ne)uveljavitvi družinskega zakonika bomo državljani glasovali v nedeljo, 25. marca. Foto: BoBo

Društvo psihologov Slovenije zavrača "ideološko in moralistično presojanje družinskega zakonika", so zapisali v sporočil za javnost. Njihovo stališče, oblikovano "na podlagi znanstvenih spoznanj", pa je, da se razvoj otrok staršev različnega in istega spola v nobenem ključnem vidiku ne razlikuje.

Oni tako nimajo razvojnih primanjkljajev, ne razlikujejo pa se niti glede osebnostnih potez. Pač pa so otroci istospolnih staršev bolj tolerantni do drugačnosti, pišejo v DPS-ju.

"Vsaka oblika družine ima prednosti in slabosti"
Navajajo, da znanstvena spoznanja še kažejo, da vsaka oblika družine predstavlja prednosti in tveganja za otrokov razvoj. Poročeni starši različnih spolov pa v povprečju omogočajo večjo socialno legitimnost in s tem relativno privilegiranost teh otrok. V DPS-ju zato upajo, da bo potrditev zakonika prinesla "večje spoštovanje človekovih pravic in širše sprejemanje drugačnosti v naši družbi".

Njihovo stališče temelji na mnenjih Ameriškega psihološkega združenja (APA) in Avstralske zveze psihologov, ki sta zbrali podatke različnih študij in opravili mednarodne metaanalize.