Jože Pirjevec ni smel nagovoriti zbranih na 20. slovesnosti pod Vršičem, so ogorčeni organizatorji iz Društva Slovenija Rusija. Foto: BoBo
Jože Pirjevec ni smel nagovoriti zbranih na 20. slovesnosti pod Vršičem, so ogorčeni organizatorji iz Društva Slovenija Rusija. Foto: BoBo

Zapisali so, da so bili ob letošnji slovesnosti (ta je bila tradicionalna, že 20. po vrsti) "neprijetno presenečeni, ker so bili na zahtevo nekega vladnega urada prikrajšani za napovedani govor Jožeta Pirjevca ob slovesnem dogodku".

Ravnanje, ki presega enkratnost dogodka?
Člani društva so dodali, da se je "bati, da takšno ravnanje presega enkratnost nedeljskega dogodka". Ob tem izražajo globoko nezadovoljstvo in nestrinjanje z oblastniškim vmešavanjem v civilnodružbeno življenje, ki "kaže tudi na nerazumno podcenjevanje zgodovinskega pomena, trdoživosti in vpliva društvenega življenja na Slovenskem".

Kot je znano, sta navzoče pred kapelico pod vršičem nagovorila predsednik vlade Janez Janša in predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina. Po prvotnem programu, kar je bilo zapisano tudi na vabilu, pa bi moral govoriti tudi znani zgodovinar Jože Pirjevec.

Pirjevec je za MMC na dan slovesnosti dejal, da se je zaradi "ukaza, ki je prišel iz kabineta vlade", da naj na slovesnosti govorita le premier Janša in predsednik društva Geržina, umaknil, saj "če predsednik vlade reče, da ne smete nastopiti, je jasno, da ne moreš narediti drugega, kot da se umakneš". V vladnem kabinetu so zatrdili, da niso postavljali zahtev glede govornikov, čemur pa Pirjevec ne verjame.

Člani Društva Slovenija Rusija so izjavo objavili na spletni strani www.ruskakapelica.si, na kateri do petka zbirajo podpise.