Nova stanovanja in spodbujanje najemniškega trga - le dva izmed načrtov vlade na področju stanovanjske politike. Foto: BoBo
Nova stanovanja in spodbujanje najemniškega trga - le dva izmed načrtov vlade na področju stanovanjske politike. Foto: BoBo
Država želi graditi nova stanovanja

Zagotoviti več stanovanj na območjih, kjer jih primanjkuje, zgraditi dodatna javna najemna stanovanja, zagotoviti večjo dostopnost do stanovanj za ranljive skupine, predvsem za mlade in starejše, ter spodbuditi lastnike k oddajanju stanovanj. To so nekateri cilji, zapisani v resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu od leta 2015 do leta 2025, ki ga bo predvidoma jeseni potrdila vlada.

Več kot 174.000 stanovanj v Sloveniji je sicer praznih, kar po podatkih statističnega urada za leto 2011 pomeni, da je prazno vsako peto stanovanje. Oziroma v njem ni prijavljen nihče, ali pa se ga oddaja nezakonito. Po drugi strani pa v večjih mestnih središčih stanovanj primanjkuje. Država zdaj upa, da bo lahko s spremembo zakonodaje, ki bo bolj zaščitila tako najemnike kot najemodajalce, to spremenila.

Se vam ne da? Stanovanje lahko prepustite skladu.
Spremembe bodo tako med drugim šle v smer, da najemnika lahko izselijo, če povzroča neposredno škodo ali pa neke dodatne stroške, je pojasnila Barbara Radovan z ministrstva za okolje. "Hkrati pa bo seveda treba poskrbeti, da najemnik, ki v skladu z vsemi pravili in pogodbo uporablja to stanovanje, ne bo izpostavljen pretiranemu nadzoru lastnika," je dodala.

Načrtujejo tudi, da bi lastniki, ki se ne želijo ukvarjati z oddajanjem stanovanja, stanovanje prepustili v upravljanje stanovanjskemu skladu. "Ta pa bi v njihovem imenu potem iskal najemnike, vzpostavljal najemna razmerja. Z neko razliko v najemnini pa bi potem stanovanjski sklad pokril svoje stroške, ki bi jih imel s tem. To je ideja, ji jo je pa treba še razviti," je razkrila Radovanova.

Tisoče stanovanj ob finančni kondiciji države nerealno
Da gre za dobro rešitev, ki deluje tudi v nekaterih drugih evropskih državah, je prepričan tudi nepremičninski strokovnjak Franci Gerbec. A hkrati dodaja, da bo uspešna le, če se ob tem vpelje tudi subvencija za najemnine za socialno najšibkejše oz. stanovanjski dodatek.

Dodatek "naj bi izhajal iz predpostavke, da se določi, koliko lahko sploh posamezna družina največ da za stanovanje, koliko lahko ima stroškov s tem in da mu glede na premoženjski in dohodkovni del pokrije to razliko".

Država sicer namerava v prihodnjih 10 letih zgraditi tudi več tisoč novih najemnih stanovanj. "V zdajšnjem finančnem položaju države in občin je po moji oceni to popolnoma nestvaren položaj, zato je pravilna usmeritev, da se aktivira obstoječi stanovanjski fond z najemi, z vsemi inštrumenti oz. ukrepi, ki so predvideni v samem programu," je ocenil.

Tudi tako, da se prenovijo dotrajana stanovanja, kar je eden izmed ciljev programa. Prve rezultate 10-letnega stanovanjskega programa pa naj bi po napovedih ministrstva za okolje in prostor lahko videli že prihodnje leto.

Država želi graditi nova stanovanja