Pravnomočna sodba, s katero je bil Časar obsojen na skoraj šest let zapora, predvideva tudi vračilo 86 tisoč evrov podjetniku Marjanu Mikužu. Toliko je znašala podkupnina, ki jo je v luških poslih na Krasu Časar prejel od Mikuža. Foto: BoBo
Pravnomočna sodba, s katero je bil Časar obsojen na skoraj šest let zapora, predvideva tudi vračilo 86 tisoč evrov podjetniku Marjanu Mikužu. Toliko je znašala podkupnina, ki jo je v luških poslih na Krasu Časar prejel od Mikuža. Foto: BoBo
Časar bo poleg svobode izgubil še premoženje

Pravnomočna sodba, s katero je bil Časar obsojen na skoraj šest let zapora, namreč predvideva tudi vračilo 86 tisoč evrov podjetniku Marjanu Mikužu. Toliko je znašala podkupnina, ki jo je v luških poslih na Krasu Časar prejel od Mikuža. Ker tega denarja Mikužu ni vrnil, je državno pravobranilstvo predlagalo zavarovanje Časarjevega premoženja. Piransko sodišče je tako na hišo v Portorožu in počitniško hišo v Lendavskih goricah ter še dve drugi nepremičnini konec lanskega leta vpisalo hipoteko.

DURS naletel na prazne bančne račune
Časarjev dolg so najprej poskušali izterjati dacarji in bili pri tem neuspešni. Časar je izpraznil ali zaprl bančne račune, nima delnic, vsaj formalno nima niti avtomobilov in drugih premičnin. "26. 2. 2015 smo bili obveščeni, da je bila davčna izvršba zaključena in se je izkazalo, da ni premoženja. Manjka še zadnji formalni korak, v nekaj dneh bomo pristojnim sodiščem predlagali izvršbo dolga s prodajo nepremičnin," na naša vprašanja odgovarjajo na državnem pravobranilstvu.

Zemljiški dolg, ki ga ni?
Država pa je za zdaj šele druga v vrsti upnikov za poplačilo. Časar je namreč, ko so se nad njim začenjali zgrinjati sodni postopki, obe nepremičnini zavaroval s petmilijonskim zemljiškim dolgom. To je bila taktična in prej kot ne fiktivna poteza, s katero je hotel obvarovati svoje premoženje pred rubežem. A se mu bo taktiziranje težko izšlo, saj je novela zakona o izvršbi in zavarovanju zaradi zlorab postopke glede zemljiških dolgov na novo uredila.

Piransko in lendavsko sodišče, naslovni sodišči območij, kjer stoji Časarjevo imetje, bosta namreč s posebnim oklicem pozvali imetnika zemljiškoknjižnega pisma, da se razkrije in sodiščema v treh mesecih sporoči svoje identifikacijske podatke ter izroči izvirnik zemljiškega pisma. Če tega ne bo storil, bo njegova pravica prenehala.
"Če imetnik zemljiškega pisma ne ravna v skladu z oklicem in zahtevanih podatkov ter izvirnika zemljiškega pisma ne posreduje sodišču, nastopi domneva, da je zemljiški dolg ustanovil lastnik nepremičnin sam," pojasnjuje predsednica piranskega okrajnega sodišča Nataša Tomazini Tonejc.

Ob taki ugotovitvi se šteje, da nepremičnina ni obremenjena z zemljiškim dolgom, zato lahko svoje terjatve uveljavljajo drugi upniki, v tem primeru Državno pravobranilstvo RS.
Dolg do Mikuža drobiž
Če se postopki ne bodo zavlekli, bi Časarjevi hiši in druge nepremičnine lahko na dražbi končale že jeseni. 86 tisoč evrov pa je smešen znesek v primerjavi s 680 tisoč evrov škode, ki jo morata Časar in nekdanji član njegove uprave Aldo Babič po še nepravnomočni sodbi povrniti Luki, ker so brez ustreznih dovoljenj na ankaranski Bonifiki zgradili parkirišče za luške avtomobile. Ob tem pa so lastniku parcele Grafistu plačali še dobrih 177 tisoč evrov najemnine.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Časar bo poleg svobode izgubil še premoženje