Slovenija
maša, stolnica, duhovniki, božič
Večina denarja gre za katoliške duhovnike. Foto: BoBo
Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja po obstoječem zakonu ne izpolnjuje "razumnega razmerja" 1.000 pripadnikov na enega uslužbenca niti ni navzoča 80 let. Foto: Dani Bedrač/Facebook

Dodaj v

Država želi preverjati, kako se troši denar za socialne prispevke duhovnikov

Nov akt v zakonodajnem postopku
21. oktober 2018 ob 14:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V javni razpravi je osnutek sprememb zakona o verski svobodi, ki bi ministrstvu omogočil izvajanje nadzora nad porabo sredstev za plačilo socialnih prispevkov verskih uslužbencev oziroma duhovnikov.

Kot je zapisano v osnutku zakona, želi ministrstvo imeti pravico preveriti porabo sredstev, ki jih namenja za delno plačevanje socialnih prispevkov duhovnikov. Pri tem poudarjajo, da je spremembo predlagal proračunski inšpektor. Predlagal je tudi, naj se v zakon vnesejo posledice, ki nastanejo, če omenjena sredstva niso porabljena v skladu z namenom.

Predlagane spremembe tako določajo, da morajo registrirane cerkve in druge verske skupnosti za verske uslužbence iz denarja, ki ga prejmejo, plačati prispevke v skladu s predpisi, ki urejajo plačilo prispevkov za socialno varnost. Nadzor nad zakonitostjo in namenskostjo porabe izvajajo Računsko sodišče in drugi pristojni organi. Nezakonito in nenamensko porabljena prejeta sredstva se vrnejo v proračun, je zapisano v predlaganih spremembah.

Kaj pravi obstoječi zakon
27. člen določa, da lahko registrirane cerkve in druge verske skupnosti za svoje verske uslužbence, ki jim je to edini poklic, zaprosijo za namensko državno pomoč iz proračuna za pokritje prispevkov za socialno varnost, natančneje za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za obvezno zdravstveno zavarovanje. Pokritje se nanaša na osnovo najmanj 60 odstotkov povprečne plače.

Država pri tem upošteva "razumno sorazmerje" med številom verskih uslužbencev in pripadnikov registrirane cerkve ali druge verske skupnosti. Kot razumno se šteje, da je vsaj 1.000 pripadnikov na enega uslužbenca ali pa vsaj 80 let navzočnosti in delovanja na območju Republike Slovenije.

Številke izpred nekaj let kažejo, da gre večina tega denarja slovenski Katoliški cerkvi. Leta 2014 je namreč za socialne prispevke njenih duhovnikov šlo 1,34 milijona evrov, skupen državni denar v te namene pa je znašal 1,4 milijona evrov.

Preostanek je šel Islamski skupnosti, Evangeličanski cerkvi, Srbski pravoslavni cerkvi. Na seznamu so še Evangeljska binkoštna cerkev, Krščanska adventistična cerkev in Slovenska muslimanska skupnost.

Alternativni viri
To je tudi ves denar, ki ga država nameni verskim skupnostim za financiranje njihove verske dejavnosti. Več lahko verske skupnosti dobijo tudi prek javnih razpisov, na katerih pa morajo kandidirati tako kot vsi drugi.

Del denarja lahko pridobijo tudi za financiranje zasebnih šol, če te izpolnjujejo predpisana merila in izvajajo javni šolski program. Za zdaj ima zasebne šole, ki izvajajo javni program, le Katoliška cerkev, in sicer sedem od 17 zasebnih šol, kolikor jih imamo v Sloveniji. Od 13,7 milijona evrov, kolikor jih je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport leta 2014 namenilo za vse zasebne šole, so katoliške zasebne šole, ki izvajajo javni program, letos prejele 9,3 milijona evrov.

Nekaj denarja lahko verske skupnosti pridobijo tudi za obnovo sakralnih objektov prek razpisov ministrstva za kulturo. Letos je ministrstvo dodelilo 387.115 evrov. V Sloveniji je za kulturni spomenik razglašenih okoli 60 odstotkov ali okoli 1.450 cerkva.

Plačajo tudi davke
Na drugi strani so verske skupnosti dolžne plačevati davke. Med drugim morajo plačevati nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (razen za objekte, ki služijo za versko dejavnost) in pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest. Davek plačajo tudi, če izvajajo dobičkonosno dejavnost, podjetja, ki jih ustanovi verska skupnost, pa so davčno izenačena z drugimi podjetji. So pa verske skupnosti oproščene plačila davka od darov vernikov. Pri tem so kot pravne osebe zasebnega prava izenačene z društvi, organizacijami in zavodi.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
CimeBine
# 21.10.2018 ob 14:27
Vsako državno pomoč ukinit,in cerkev naj plačuje vse davke in prispevke za svoje "zaposlne" kot vsaka firma in državljan.Pika.
AlBundy
# 21.10.2018 ob 14:34
Menda v ustavi piše, da je cerkev ločena od države ...
josh k.
# 21.10.2018 ob 14:27
Če država časti je prav, da se preverja.
kapljač
# 21.10.2018 ob 14:40
Uvesti cerkveni davek, pa se naj verniki sami sebe vzdržujejo. Tako je v Avstriji, tako v Nemčiji!
KLIPAN
# 21.10.2018 ob 14:27
Ker so desni vedno za transparentno porabo proračunskega denarja se se seveda z temi ukrepi povsem strinjajo, saj gre za porabo "našega davkoplačevalskega denarja" in ta "denar ne raste na drevesu."
Ali se mogoče motim?
Ramus
# 21.10.2018 ob 15:00
Vsak nadzor nad rimokatoliško cerkvijo, pa tudi drugimi cerkvami je več kot dobrodošel,....
Hijena
# 21.10.2018 ob 15:00
"Plačajo tudi davke"

Plačajo nekatere davke. Ne plačajo davkov iz storitev. Vsako Sveto mašo je potrebno plačati (da se moli za določenega pokojnika), vsak pogreb je potrebno plačati, prav tako vsako poroko. To je vse neobdavčen denar in delo na črno!
Davka so oproščene tudi cerkve in ostali sakralni objekti!
Ples
# 21.10.2018 ob 14:37
Od 13,7 milijona evrov, kolikor jih je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport leta 2014 namenilo za vse zasebne šole, so katoliške zasebne šole letos prejele 9,3 milijona evrov.

Zanimiv podatek ...
[ana]
# 21.10.2018 ob 14:42
Uau... sploh nisem vedela, da se iz državnega proračuna plačuje socialne prispevke duhovnikom. Sem mislila, da plačuje cerkev plače duhovnikom iz svojih številnih firm, ki jih imajo, ali s prispevki vernih, in/ali Vatikan.
Homer.
# 21.10.2018 ob 15:00
Nobenega razloga ni, da država plačuje prispevke RKC.
RKC je lastnica (sicer neupravičena) ogromnega premoženja v gozdovih in objektih.
Zato si vse prispevke lahko plačajo sami.
Pa to še ni dovolj.....
Država plačuje še obnove cerkva, ker so to kulturna dediščina. Resda krajani zberejo za kako streho in žlebove, ampak največji strošek gre na državo, kjer je treba reševati freske, poslikave, kipe, .......
gospod iskreni
# 21.10.2018 ob 14:43
Kakšen zakon to vlagajo, da že od začetka nismo mogli nadzorovati. S plačevanjem socialnih prispevkov za duhovnike se pa ne strinjam.
CimeBine
# 21.10.2018 ob 14:38
AlBundy...ta člen ustave spremenit in cerkev izenačit z vsemi drugimi poslovnimi subjekti,če ne pa cerkev v Sloveniji prepovedat.
goli
# 21.10.2018 ob 14:57
RKC ima dovolj denarja, da ne rabi nobene državne pomoči. Pa obdavčiti jim prihodke, da bo tudi država imela kaj od tega. In da si ne bodo mislili, da so nekaj več.
LetherHosen
# 21.10.2018 ob 15:25
RKC je potrebno obdavčiti, narediti zavezance za DDV in uvesti davčne blagajne na puščice.
piarija
# 21.10.2018 ob 14:56
vse po spisku, ki dobivajo kakršnekoli subvencije ali pomoči od države bi blo treba preverit, še posebaj lažne samohranilke, ki jih je še pa še...
Zdejkapopi
# 21.10.2018 ob 15:42
Zakaj moramo ateisti placevati cerkveni mafiji davke? Zakaj ce ne pripadam tej veroizpovedi?
sth.
# 21.10.2018 ob 15:19
Delo duhovnika res ni naporno. Dejansko si plačan, da govoriš laži. In država to financira.
Ramus
# 21.10.2018 ob 15:02
"Na drugi strani so verske skupnosti dolžne plačevati davke. Med drugim morajo plačevati nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (razen za objekte, ki služijo za versko dejavnost)"

Zakaj pa niso obdavčeni tudi objekti za versko dejavnost? Čemu ta diskriminacija in nepravičnost nasproti drugim državljanom?!?
Ramus
# 21.10.2018 ob 15:13
"Številke izpred nekaj let kažejo, da gre večina tega denarja slovenski Katoliški cerkvi. Leta 2014 je namreč za socialne prispevke njenih duhovnikov šlo 1,34 milijona evrov, skupen državni denar v te namene pa je znašal 1,4 milijona evrov."

Na drugi strani se pa s to isto ločino moramo tožariti, ker bi v svojem brezmejnem pohlepu imela še triglavska jezerca, pa slap Savico in tako naprej,.... rahlo nehigienično in nemoralno bi rekel, da potem ti isti, ki dobijo že 95% državnega denarja za socialne prispevke, potem zahtevajo še milijarde evrov v naravnih virih,.... da niti ne omenimo, da so ti isti, naredili največjo bančno luknjo v zgodovini naroda in dolg prevalili na pleča ljudi,....

takele perverznosti in nepoštenost, kar kričijo po revoluciji,....
Ramus
# 21.10.2018 ob 15:08
"Kot je zapisano v osnutku zakona, želi ministrstvo imeti pravico preveriti porabo sredstev, ki jih namenja za delno plačevanje socialnih prispevkov duhovnikov. Pri tem poudarjajo, da je spremembo predlagal proračunski inšpektor. Predlagal je tudi, naj se v zakon vnesejo posledice, ki nastanejo, če omenjena sredstva niso porabljena v skladu z namenom."

Banana republika Slovenija,.... politika nekaj plačuje, brez da bi imela vpogled, kaj se potem dogaja z javnimi denarjem. Zakaj sploh nisem presenečen,....
Ramus
# 21.10.2018 ob 15:06
"Številke izpred nekaj let kažejo, da gre večina tega denarja slovenski Katoliški cerkvi. Leta 2014 je namreč za socialne prispevke njenih duhovnikov šlo 1,34 milijona evrov, skupen državni denar v te namene pa je znašal 1,4 milijona evrov."

In zakaj bi morala država plačevati socialne prispevke uslužbencem Vatikana? A imamo na seznamu prejemnikov socialnih prejemkov še kakšne uslužbence tujih držav? Nemške vojake morda?
exwannabe
# 21.10.2018 ob 14:56
Kot razumno se šteje, da je vsaj 1.000 pripadnikov na enega uslužbenca, ali pa vsaj 80 let prisotnosti ter delovanja na območju Republike Slovenije.

In kako štejejo tele pripadnike....ima država slučajno kakšen register o veroizpovedi svojih državljanov....ali kar slepo zaupa seznamu, ki ga predloži RKC.... banana republika
Kekec99
# 21.10.2018 ob 15:49
@kapljač
Uvesti cerkveni davek, pa se naj verniki sami sebe vzdržujejo. Tako je v Avstriji, tako v Nemčiji!
-----------------------------------------------
Dobra, dobra. Sem pa mnenja da bi se po tem izkazalo da je Slovenija polna komunistov in ateistov. :)
AlBundy
# 21.10.2018 ob 15:08
Država plačuje tudi "duhovno oskrbo" v zaporih in vojski, a izključno za pripadnike katoliške vere ...
Zdejkapopi
# 21.10.2018 ob 15:35
Stpritve v Cerkvi niso obdavcene tako da je to v prvi vrsti treba poskrbeti.
Ramus
# 21.10.2018 ob 15:20
"Država želi preverjati, kako se troši denar za socialne prispevke duhovnikov"

Poleg tega pa mi država dela veliko krivico, še večjo pa rimokatoliška cerkev, ker jemlje denar, ki mi ga je država vzela proti moji volji. Kako imate obraz, da jemljete denar, ki vam ga nisem dal,.... to je proti Krščanskim načelom in država bi morala upoštevati ta načela, še toliko bolj pa neka cerkev, ki se ima za Krščansko, Bog tega zagotovo ne odobrava,....

2. Korinčanom 9,7. "Vsakdo naj da, kakor se je v srcu odločil, ne z žalostjo ali na silo, kajti Bog ljubi veselega darovalca."
heristalski166
# 21.10.2018 ob 16:03
se človek sprašuje od kje cerkvi denar samo za elektriko k vse cerkve po vseh vasicah in hribčkih gorijo ponoči, sej je romantično, ampak kr drago
stari maček
# 21.10.2018 ob 15:30
Naj raje vrnejo kredit 1 milijardo € dan v vladi JJ 2004-08,več kot vsi tajkuni.
KLIPAN
# 21.10.2018 ob 15:20
@zala10
"Ma ne me basat. A res?
P.S.: Mogoče je pa to zato, ker je katoliška cerkev v Sloveniji (ogromno) večinska? :)))"

Totalno si zgrešil(a) bistvo.
Vprašanje je namreč, zakaj bi država sploh morala financirati v bilo kateri obliki versko skupnost?
Po ustavi sta baje cerkev in država ločeni.
Se pa strinjam, da država sodeluje pri vzdrževanju in obnovi sakralnih objektov saj je to konec koncev kulturna dediščina.
In če vemo, da je ta verska skupnost kateri gredo letno miljoni davkoplačevalskega denarja daleč najbogatejša verska skupnost vSloveniji z ogromnimi nepremičninami in prilivi, da ima sedež v eni najbogatejših držav sveta, je plačevanje socialnih prispevkov tem bogatašem skregano z vsako zdravo pametjo.
Ramus
# 21.10.2018 ob 15:16
"So pa verske skupnosti oproščene plačila davka od darov vernikov. Pri tem so kot pravne osebe zasebnega prava izenačene z društvi, organizacijami in zavodi"

Če bi bili za kaj država, bi rimokatoliški cerkvi obdavčili darove vernikov na 50% od leta 1.000 po Kristusu pa naprej,..... pa ne bi imeli nobenih težav z denacionalizacijo.
cairns
# 21.10.2018 ob 23:12
luna med oblaki
Cerkev ni profitna organizacija. Duhovniki opravljajo družbeno koristno delo! A vi sploh veste, koliko ljudi najde v veri in cerkvi smisel življenja? V cerkvi je človek vedno zaželen, vedno dobrodošel.

Seveda ni profitna organizacija. Cerkev je zločinska in roparska organizacija. RKC ima samo v Italiji okrog 1.000 milijard € premoženja, po svetu pa okrog 4.000 milijard.
IOR v Rimu pa je največja pralnica denarja na svetu, čeprav se v Vatikanu zaklinjajo da tega ne počnejo več.
Glede na cerkveno bogatstvo je jasno da ''niso profitna organizacija''. Človek pa je v cerkvi dobrodošel samo če donira.
marelica7
# 22.10.2018 ob 05:40
Kako lahko duhovnost sploh dobi bančno posojilo 1.3 milijarde ? če nima rednega priliva ?
cairns
# 21.10.2018 ob 23:03
Davek plačajo tudi, če izvajajo dobičkonosno dejavnost, podjetja, ki jih ustanovi verska skupnost, pa so davčno izenačena z drugimi podjetji.

Potem naj vrnejo dolg državnim bankam, ali pa naj država zapleni za najmanj 500 milijonov nepremičnin.

Če je kdo od nas navadnih državljanom kaj dolžen državi je zelo hitro izvršena izvržba. Naj to na svoji posvečeni koži občutijo tudi kleriki RKC.
Kekec99
# 21.10.2018 ob 15:46
Tisti ki financira ima pravico vedeti kako se te finance koristijo. Je pa tudi res da je cerkev pripeljala nekatere politike do parlamenta, no sedaj se bodo lahko oddolžili, spet.
Janez23
# 21.10.2018 ob 14:42
Država nameni 1,4 miljona za vse verske skupnosti. To znese na občana 67 centov letno. Ker smo obdavčeni pri vsaki plači in vsakem nakupu je ta znesek vetoglavih 5,6 centov mesečno. To me pa res zanima kam gre teh 5 centov , za ostalin 5000-10000 € letno me pa ne briga????
Skopirano iz Utrip Ljubljane.si Februar 2018
Po podatkih Eurostata Slovenci plačujemo skoraj najvišje davke na svetu. Država od našega zaslužka skupaj pobere kar 73 % davka. Poleg okoli 40 % davkov in prispevkov, ki jih država pobere od bruto plače, je tu še 22 % DDV, ki ga plačamo pri vsakem nakupu, pa razni dodatni davki kot so NUSZ, prometni davek, RTV prispevek itd.V Sloveniji delamo samo 3 mesece zase in 9 mesecev za državo.
marelica7
# 22.10.2018 ob 05:34
V Sloveniji so vse verske skupnosti komercialne družbe, ki bi morale biti registrirane kot vsaka druga institucija ki je vpisana kot lastnik nepremičnine in opravlja dejavnost . Skrajni čas da postavimo verske dejavnosti v d.o.o.
rudes
# 22.10.2018 ob 00:00
Luna@, če cerkev računa za pogreb ali poroko, potem cerkev JE profitna organizacija. In potem, na teh plačanih ritualih še dodatno nabirajo pobirke. Tudi maše, za pokojne recimo, so plačljive, vse pa se dogaja seveda brez računa.

Cerkveni davek, to bo razbremenitev davkoplačevalcev. In seveda obdavčenje cerkvenih dohodkov, premoženja. Da o Zvonih niti ne govorimo.
Knight Kant
# 21.10.2018 ob 23:31
gospod iskreni --- 21.10.2018 ob 14:40
Katoliške zasebne šole ne obstajajo. Obstajajo samo katoliške šole s koncesijo. Jaz res ne vem ali novinar ne razume, ali noče razumet
------------

Po naši zakonodaji imamo samo javne in zasebne šole, slednje pa imajo lahko koncesijo ali pa je nimajo. Ker katoliške šole niso javne so potemtakem zasebne, če imajo koncesijo ali ne.
cairns
# 21.10.2018 ob 22:59
Država želi preverjati, kako se troši denar za socialne prispevke duhovnikov

Smo pa res kreteni da dajemo denar za socialne prispevke klerikom RKC, ki je v Sloveniji lastnica okrog 10% ozemlja, ki je prejme milijone € na razne odškodnine, najmenine in neznožnost uporabe nepremičnin. RKC je dolžna državi najmanj 500 milijonov ker ni vrnila kreditov najetih pri državnih bankah. RKC za svoje dejavnosti, s katerimi zasluži nekaj milijonov na leto, ne plačuje davkov. RKC je globalno najbogatejša organizacija.

In mi kreteni plačujemo klerikom RKC socialne prispevke.

P.S.
Zadaj ne pomagamo še Billu Gatesu ? Ali pa Georgu Sorosu.
zozozo
# 21.10.2018 ob 21:47
Je pa pri celi stvari hecno to, da država sploh nakazuje ta delež za prispevke cerkvi, ne pa direktno ZPIZ-u in ZZZS-ju.
makoshark
# 21.10.2018 ob 18:26
Sklonjen
Karitas finančno in s paketi pomoč skrbi za ogromno število ljudi pod pragom revščine ... če bi država opravila svojo nalogo, bi cerkvi ostalo precej več sredstev. Bojim pa se, da bi država samo pobrala denar, reveže pa pustila na plečih Karitas!

Karitas dobi darove od ljudi in to potem daje naprej tistim, ki potrebujejo. Vsekakor pa se bolj splača darovati Karitasu kot RK, ker RK ima nerazumno visoke stroške. Tudi sam dam raje Karitasu, čeprav nisem veren.
rudes
# 21.10.2018 ob 17:42
Čakaj, RKC toži Slovenijo za vse kar se ji sprdne (Blejski otok, slap Savica, TNP itd.), je z naskokom največji veleposestnik, ki ne plačuje davkov, prispevkov za stavbno zemljišče? Ne plačujejo niti prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje za svoje zaposlene? Pa kdo je tu nor?

Pod obvezno vpeljati Cerkveni davek, pa naj jih financirajo njihovi verniki.
lostinslovemia
# 21.10.2018 ob 17:17
komantarji na ravni sive celice ene amebe! zakaj se celovito ne vpraša, kam gre denar iz proračuna: nevladne organizacije, socialna pomoč subvencije novinarskim hišam borčevska organizacija... če vas tako skrbijo duhovniki, kako se potem lahko strinjate z razsipavanjem davkoplačevalskega denarja za vse, kar je rdečega in tuli v isti rog z vlado na oblast! iver v tujem očesu, bruna v lastnem pa ne vidijo!
Kekec99
# 22.10.2018 ob 09:01
@sik
... Davkoplacevalci so razen v redkih primerih vasi delodajalci ampak to vse spada pod drzavno aparat in tako funkcionirajo pravne in demokraticne drzave in ker je RK najvecja dobi tudi najvec in povsem prav je tako.
---------------------------------------------
Davek plačujemo vsi zaposleni, vendar da boš to tudi doživel se moraš prvo zaposliti. Cerkev ni državni aparat, v pravnih in demokratičnih državah pa tudi cerkev plačuje davke, tudi za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje svojih delavcev plačuje cerkev sama.
Simba
# 22.10.2018 ob 08:49
"Čezvesoljska zombi cerkev blaženega zvonjenja"

to vse pove o bizarnosti in o legalnih davčnih utajah ki si jih lahko "verske" organizacije privoščijo na račun državljanov.
zozozo
# 21.10.2018 ob 21:45
Država je duhovnikom plačevala socialne prispevke že v socializmu. Ti prispevki so se plačevali iz verskega sklada, tj. iz nacionalizirane cerkvene lastnine. Zdaj je cerkev vso to lastnino (plus astronomske "odškodnine") dobila nazaj, država pa še vedno duhovnikom plačuje socialne prispevke.

V odnosu med državo in cerkvijo se ena stran obnaša kot hudo naiven bebo, in to ni cerkev.
vnk
# 21.10.2018 ob 17:11
Ker so desni vedno za transparentno porabo proračunskega denarja se se seveda z temi ukrepi povsem strinjajo, saj gre za porabo "našega davkoplačevalskega denarja" in ta "denar ne raste na drevesu."
Ali se mogoče motim?


Seveda, transparentnost je potrebna, sam jojmene ti šment, ko pa na levi ni nič bolje, ko se borijo za ta "svoje". Sam pač, če imaš neke patološke probleme z desnimi, ti pač ni pomoči. Večina nas je pa že spoznala da nas nategujejo levi in desni in samo največji bebci se pustijo nasrat, ko levi in desni s prstom kažejo drug na drugega.

Vsako nedeljo imaš prenos maše. Smatraj da daš RTV prispevek v "ofer"

Kaj pa jaz? Meni pa ni ne RTV blizu, ne RKC, se lahko odjavim od plačevanja obeh?
MaSiNoR
# 21.10.2018 ob 16:48
Tako, kot je rekel "kapljač":
"Uvesti cerkveni davek, pa se naj verniki sami sebe vzdržujejo. Tako je v Avstriji, tako v Nemčiji!" Pika! Ni kaj dodati.
Černibog
# 21.10.2018 ob 16:36
@ sik
Si uporabnik njihovih storitev ali nisi? Če si potem plačuj, vendar ne mene siliti da plačujem storitve ki jih ne uporabljam.
Vongobongo
# 21.10.2018 ob 16:20
" Država pri tem upošteva "razumno sorazmerje" med številom verskih uslužbencev in pripadnikov registrirane cerkve ali druge verske skupnosti. "

RKC govori da je v Sloveniji 75% njihovih , zato dobi tok kesa. Cas bi bil za novi popis prebivalstva ;)
Kazalo