Slovenija

Poudarki

  • V zadnjih letih se je v Sloveniji ustvarila klima "neodstopanja".
  • Kazenske postopke volivci zoper "njihove" kandidate jemljejo kot napad nasprotne politične opcije.
Ljudje, zbrani na Kongresnem trgu
Slovenci so politično pasivni, to pa ustreza tako politikom kot državljanom, meni Andrej Kirbiš. Foto: BoBo
Sociolog Andrej Kirbiš: Slovenci so v primerjavi z drugimi Evropejci malo politično dejavni. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

"Državljani smo soodgovorni za ravnanja svojih elit"

Intervju s sociologom Andrejem Kirbišem z Univerze v Mariboru
11. oktober 2012 ob 12:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Rešitev za dvig politične kulture je kritičen odziv javnosti," pravi asistent na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in raziskovalec politične kulture v postkomunističnih državah dr. Andrej Kirbiš.

Za MMC je odgovarjal na vprašanja, zakaj ljudje v Sloveniji volijo vedno iste politike, četudi so ti v predkazenskih ali kazenskih postopkih, kakšna je politična kultura v Sloveniji in zakaj so državljani še naprej pasivni.

Slovenija ima predsednika vlade v kazenskem postopku, vodjo največje opozicijske stranke v predkazenskem postopku ter številne ovadene župane. Kaj nam to govori o slovenski družbi?
Najprej je treba povedati, da s pravnega vidika do pravnomočne sodbe velja domneva nedolžnosti. Kljub temu pa bi javnost v demokratični družbi lahko z vidika politične higiene upravičeno pričakovala, da politiki, ki so v pred/kazenskih postopkih, odstopijo in pustijo pristojnim institucijam, da opravijo svoje delo. V Sloveniji pa politiki pogosto že pred koncem postopka za primer obsodilne sodbe napovedujejo vsa redna in izredna pravna sredstva, pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice itd.. Po eni strani navedeno kaže na nizko stopnjo politične kulture slovenskih elit.

Nihče od slovenskih politikov, v nasprotju z, denimo, tistimi v Nemčiji ali celo na Madžarskem, sploh ne pomisli, da bi ob sumih spornih dejanj odstopil s položaja?
V zadnjih letih se je v Sloveniji ustvarila klima »neodstopanja«, saj bi utegnil odstop politika - denimo iz etičnih razlogov - paradoksalno v očeh javnosti pomeniti priznanje krivde. Odstop, ki bi se v skandinavski državi obravnaval kot moralna pokončna drža in bi se politiku javnomnenjsko bržkone obrestoval, bi mu v Sloveniji v obstoječih razmerah lahko celo škodoval.

Zakaj ljudje vedno znova volijo ljudi, ki so bili že večkrat ovadeni oziroma so predmet preiskav? Zakaj jih vsaj na voliščih ne kaznujejo?
Razlogov je verjetno več. Eden je na videz relativno majhna izbira med novimi političnimi obrazi. Če se ti že pojavijo, potem imajo težave s prepoznavnostjo med volivci – eden izmed razlogov za to so tudi mediji, ki jim namenijo manj pozornosti, po drugi strani pa mnogim novim kandidatom volivcev preprosto ne uspe prepričati. Drugič, v skladu s splošno klimo v Sloveniji in izrazitim negativnim vrednotenjem političnih strank, politikov in sfere politike na splošno, povprečen volivec negativno vrednoti nov politični obraz – v smislu »če se hoče iti politiko, potem to počne za lasten interes, kot vsi drugi pred njim« ali pa »vsi politiki so isti«.

Je mogoče, da so volivci v Sloveniji preveč razumevajoči?
Zdi se, da so volivci politikom svoje opcije pripravljeni odpustiti morebitne »nepravilnosti«. Še več, morebitne kazenske postopke zoper »njihove« kandidate jemljejo kot napad nasprotne politične opcije. K takim stališčem javnosti gotovo pripomorejo politiki, ki, ko se znajdejo v postopkih, izjavljajo da »gre za političen konstrukt«, »politično gonjo«, »poskus diskreditacije« itd., s čemer ne le negativno označijo nasprotno politično opcijo, ampak tudi (sicer neodvisne) državne institucije, češ da te delujejo po naročilu nasprotne politične opcije. Seveda pa to nato le še poglablja nezaupanje javnosti ne le v politiko, ampak tudi v državne institucije, ko sta sodstvo in policijo.

Kje je Slovenija v primerjavi z drugimi državami?
Številne raziskave kažejo, da so Slovenci v primerjavi z drugimi Evropejci nizko politično dejavni. To gre povezati z zgodovino Slovencev in znano tezo o politični kulturi nevidnosti, ki je bila v preteklosti za naš obstoj funkcionalna, za uspešno delovanje zahodnega tipa demokracije pa ni. Glede na to, da je stopnja politične udeležbe državljanov eden izmed indikatorjev demokracije, bi torej lahko sklenili, da je Slovenija v tem pogledu nizko demokratična, čeprav po številnih drugih kazalnikih sicer spada med visoko razvite demokracije.

Poznate izsledke kakšne konkretne študije?
Če pogledamo izsledke menarodnih raziskav, na primer podatki Transparency Internationala, ki merijo politično kulturo elit v primerjalnem državnem oziru, vidimo, da se slovenske elite po integriteti oziroma nekoruptivnosti uvrščajo nekje nad elitami iz drugih postkomunističnih držav EU-ja kot tudi nad drugimi postjugoslovanskimi državami, so pa pričakovano pod zahodnoevropskimi. Nekateri sicer zagovarjajo tezo, da je stanje politične kulture elit v Sloveniji bolj problematično, kot na to kažejo primerjalni izsledki. Politična kultura državljanov v smislu političnih vrednot in stališč, kot so tolerantnost, prodemokratična orientiranost itn., se v primerjalnem pogledu uvršča na podobno mesto.

Kaj je treba storiti za izboljšanje politične kulture?
Rešitev za dvig demokratične politične kulture elit verjetno ni ena sama, bi pa gotovo pomagal kritičen odziv javnosti. Tukaj se spet vrnemo k problemu politične pasivnosti Slovencev. Nadalje, če vemo, da je kultura relativno stabilna in da se spreminja predvsem z zamenjavo generacij, potem morda lahko tozadevno upamo na rešitev. Zanimivo je tudi, da pasivnost in nekritičnost javnosti na neki način »ustreza« politikom in državljanom. Če neki politik iz preteklih izkušenj ve ali upravičeni predvideva, da bo odziv javnosti na njegovo kršenje družbenih in etičnih norm majhen ali neznaten, potem je večja verjetnost, da bo normo kršil. Pasivnost pa ustreza tudi povprečnemu volivcu. Ta bo politiko, politike in politične dogodke v krogu družine, znancev, dandanes pa še v okviru spletnih forumov še naprej komentiral in se nad njimi zgražal, javno pa se praviloma ne bo izpostavljal, ne bo se kritično angažiral, še manj pa se bo potegoval za politično funkcijo. In to v obliki začaranega kroga ponovno ustreza politikom.

Torej imamo politike, kot jih pač zaslužimo?
Vsekakor sta politična kultura elit in državljanov razmeroma skladni. Z drugimi besedami, če smo nekoliko samokritični, lahko rečemo, da je politična kultura politikov v veliki meri odsev državljanov. Tako ni mogoče kar povprek trditi, da imamo smolo, da smo dobili tako elite. In četudi sprejmemo tezo, da imamo z elito smolo, pa smo državljani za njena dejanja vsaj soodgovorni, ker na elito ne izvajamo dovolj pritiska, da bi se vedla v skladu z našimi pričakovanji. Če povzamem: znan rek pravi, da »volivci dobijo politike/vlado, ki si jih zaslužijo«. Videli bomo, kaj si bomo Slovenci zaslužili v prihodnosti.

Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
Breathe
# 11.10.2012 ob 12:34
Mene pa zanima, zakaj se skupini lopovov reče "elita"?
agentka
# 11.10.2012 ob 12:37
zato, ker imajo "elitno" življenje z nakradenim in nagrabljenim denarjem.
po domače nič jim ne manjka in so kljub pokvarjenosti dobrodošli v vseh visokih krogih.
bsr
# 11.10.2012 ob 12:45
Ivo Lola
Elito na pranger! Boste že še videli politično pasivnost. Slovenec dolgo trpi, ko pa ne more već, je hudič.
Ne spomnim se ravno veliko dokazov za tvojo trditev v naši zgodovini......
generacija56
# 11.10.2012 ob 12:45
Kje pa je alternativa?
A nisi slišal včeraj, ko je premier rekel, da brez njega ni države.
A ni očitno, da kdorkoli se pojavi na političnem parketu, ga prežvečijo in izpljunejo?
Če ima srečo, da ga ne ustreli kak napol slep lovec skozi dve hiši...
HepiHipo
# 11.10.2012 ob 13:00
še en FDVjevec... itak da ne more nič pametnega prit od njega!

Ravno zaradi takšnih, kot je kledo, nam vladajo takšne barabe, saj jih volijo ovce, ki delajo zaključke, ne da bi sploh kaj prebrale, razmislile, dojele. Ker je dobil občutek, da bi mogoče lahko rekel kaj proti njegovemu maršalu Janaši, ga je tako označil za FDVjevca ___ (dodaj nekaj o rdečih, udbi in socializmu). Zelo veliko desničarjev je razvilo neke vrste pavlov refleks, s pomočjo katerega jih njihovi gospodarji izkoriščajo za doseganje lastnih ciljev. Nekoga označijo za komunajza in že horda penastih desničarjev grupno udriha po človeku, ga žali in obtožuje vsega od jebanja psov do povojnih pobojev. Pa ta človek v večini primerov s komunizmom nima prav nič. Grozljivo!
thorva
# 11.10.2012 ob 12:35
Breathe

ker tko kot znajo oni leva roka desni in levi žep znajo sam oni pa noben drug
Racionalist
# 11.10.2012 ob 12:51
Avstrijska mentaliteta:
Pošteno plačat davke in omogočiti, da imajo vsi sodržavljani dostojno življenje
Slovenska mentaliteta:
Treba se je izogibati plačilu davkov, od države zahtevati vse mogoče, čimprej pobrati denar, ki je na razpolago, pa ko hebe ostale sodržavljane.

Politiki, ki jih volimo so samo odraz naše mentalitete. Balkan se na žalost začne za Karavankami.
Ivo Lola
# 11.10.2012 ob 12:41
Elito na pranger! Boste že še videli politično pasivnost. Slovenec dolgo trpi, ko pa ne more već, je hudič.
čofotalček
# 11.10.2012 ob 12:40
Če jih zaprejo bom jaz z veseljem odsedel svojih 2,52 sekunde.
Če jim podalšajo se jim lahko pridružim za celo minuto.
ales24
# 11.10.2012 ob 13:43
Naj mi že končno eden razloži, kdaj smo živeli v KOMUNIZMU? Jaz sem živel v SOCIALIZMU, butare!
zapatist
# 11.10.2012 ob 13:49
@generusus
Pa mogoče še ena misel. Ne glede kje se skrivajo razlogi za našo držo je dejstvo pač to, da imamo na primer za predsednika vlade osebo v kazenskem postopku in da ga veliko komentatorjev na tem forumu kljub temu direktno podpira, nekaj pa je takih, ki to počnejo indirektno, z raznimi relativiziranji, zamolčanji itd...ravno to zadnje je tisto o čemer govori intervju.
In če se nekomu zdi sprejemljivo, da je taka oseba lahko predsednik vlade, potem pač postavi nek standard etičnih norm v naši družbi.
Zgovarjanje na kolektivno zgodovino v konkretni situaciji je tako samo še izgovor posameznika....
Torej.
Moje mnenje v aktualni situaciji je, da moramo ljudje v vseh priložnostih jasno izpričati, da nasprotujemo, da imamo za predsednika vlade obtoženca korupcije in za župana Ljubljane človeka v predkazenskem postopku ( čeprav predkazenski postopek sam po sebi za mene ni dovolj velik razlog, večji je ta, da je očitno, da Jankovič ravna koruptivno, ne glede na to, ali je prestopil mejo zakona )
zapatist
# 11.10.2012 ob 13:29
@generusus
Žal so Slovenci izgubili velik del nacionalne in kulturne identitete ter navad in običajev ob sodelovanju v različnih jugoslovanskih tvorbah, še posebej v zadnji.

Moje mnenje je da je večina Slovencev poštena. Prav tako ne vidim, da je glavni razlog za slovenski značaj v tem, da smo bili del balkanske države. Strinjam se z intervjujancem ki govori o poziciji nevidnosti. Da smo zavzeli takšno držo, pa ni kriva samo Juga, temveč tisočletna slovenska zgodovina, ko je bila taka drža edina funkcionalna, da smo preživeli.
Torej probem, ki ga jaz vidim je v temu, da smo premalo kritični in do oblasti preveč tolerantni ( ne pa premalo, kot nekateri očitajo, tudi na tem forumu..kajne generusus; )?)
Glede na to svojo držo se Slovenci pač prilagodijo trenutnemu stanju. Če se krade, potem začne krasti še posameznik, gre za neko splošno patologijo družbe.
Pa vendar še vedno trdim, da večina Slovencev ne krade. Ima pa pač dvojni odnos do države. Po eni strani se jo boji in je tiho, po drugi strani pa ker jo ne mara, jo goljufa.
Keano
# 11.10.2012 ob 12:54
Zadel je, da bolj skoraj ne bi mogel.
Kdor si zatiska oči in misli da je drugače, je pač žal v zmoti.
Breathe
# 11.10.2012 ob 12:41
SSKJ: elíta -e ž (ȋ) posamezniki, ki izstopajo po družbenem položaju, pomembnosti, kakovosti

Glede na to, da ta roparska drhal ne ustreza niti enemu od kriterijev, navedenih v SSKJ, prosim, da se jih neha naslavljati s tem nazivom in se oprablja kakšnega drugega.
sanja25
# 11.10.2012 ob 13:48
ponosenslovenc

En res velik plus za tebe. :) Mislite res, da bi barabe še kradle in goljufale, če bi jih za njihovo početje zadela ena krepka denarna kazen in zapor in da bi potem imeli celo posnemovalce in občudovalce? Dokler se pa zločin izplača, pa normalno da kradejo veselo naprej. Potrebujemo predvsem učinkovito pravno državo.
Sloven258
# 11.10.2012 ob 13:38
»EH to imamo v krvi. V krvi imamo tudi, da ko nam enkrat poči nam poči zelo. Takrat bodo leteli vsi politiki neglede na barvo in krivdo.«

Ne zdajšnji politiki bojo samo spremljali boj med zagovorniki rdečih in zagovornike belih, kar se že dogaja, hkrati pa še naprej užival v svojih elitnih privilegijih.
janhan
# 11.10.2012 ob 13:49
Točno tako! In zbudimo se že enkrat!
Na ulice, zahtevat spremembe!
kje ste sedaj 100000 brezposelnih, jamranje in pasivnost ne pomagata!
Slovenija je v krizoi samo zaradi nepravilnosti, ne pa zaradi sistema!
Vsak kdor, je brezposeln, bi lahko enkrat na teden demonstriral, na mesto da sedi doma!!!
ponosenslovenc
# 11.10.2012 ob 13:31
edino kar bo izčistilo ta prostor je policija s polnimi pooblastili za pregon, neprepustno zakonodajo, izvrstnim nadzorom nad policijo in drugimi organi TER NEPODKUPLJIVO SODSTVO, ki bo z ustrezno zakonodajo dosegalo hitre in učinkovite sodbe. Nakladanja tipa da so državljani krivi da nekdo postane skorumpiran in podkupljiv, ki prevzame javno funkcijo je navaden BULLSHIT. Dej policiji pristojnosti, dej tožilstvu prave zakone in močne usmeritve in sodišču pogoje za dobro in hitro delo PA BO.
sikami
# 11.10.2012 ob 14:30
Elita: Janša, Grims, POgačnik, Šuštaršič, Virant, Jerovšek, Brezingar, Gorenjak; Šircelj, Petek, Irgl, človek se strese, koliko strupa spravijo čez svoja usta! In kako ne bi bili r
azdvojeni, ker svoje doda še cerkev kot inštitucija, ne verniki! Ti ga nasankajo z nami vred!
čofotalček
# 11.10.2012 ob 13:01
Enoumje je zakon!
Dejmo vsi hitro biti enaki in enako razmišljat!

Pol pa se lahko še v modro pobarvamo in postavimo "ata smrka".
Jezni Smrk
# 11.10.2012 ob 12:50
Sovražim soodgovornost brez udeležbe.
jaskelainen
# 11.10.2012 ob 13:53
sam bojkotiram volitve že leta in leta... razlog: politiki nas prepričujejo, da je potrebno voliti zato, da nato upravičujejo sebe! Se pravi, če gre na volitve veliko ljudi, so politiki zadovoljni, ker lahko na vzven kažejo, kako smo demokratični in zaupamo svojim politikom. Jaz pa pravim NE! Ne zaupam vam in mojega glasu ne boste dobili! Iz navadnih državnih uradnikov, so postali elita (to je pa res nenormalno), ki nas je prepričala, da brez njih ne gre! Obnašajo se, kot da so vredni več od ''običajnih'' ljudi (karkoli že to pomeni). Oni bi morali služiti nam, ne pa mi njim! Bojkot vseh volitev bi jim kaj hitro pokazal, da nimajo take moči, kot sami mislijo, da jo imajo, še manj pa ugleda.... Kaj hitro bi tudi v Bruslju dvignili obrv, ko bi videli kaj se dogaja v ''mali Švici''... JAZ NA VOLITVE NE GREM.
ma_ri_bor
# 11.10.2012 ob 13:22
že dolgo je znano in jasno, da je rešitev zgoraj omenjenih problemov odprava države kot institucije. ampak tega noben ne jemlje resno, zato pa je kot je. pri slovencih pa je še težje, ker je pač naša državica mlada in zato toliko bolj vabljiva...
je pa res, da tudi mi vsi tukaj v glavnem modrujemo. tam okoli leta 1936 je anarhosindikat cnt v španiji imel plakat s sledečim geslom: No hay ideas revolucionarias, hay actos revolucionarios ! Kar bi se reklo manj govorenja več akcije.
Zanima me, ali bi bil kdo pripravljen sodelovati pri akciji za bojkot predsedniških volitev. Ideja je, da se tudi za TV pripravi oglas, ki bo ustrezno opisal razmere in vzroke ter pozval k bojkotu.
pravaresnica123
# 11.10.2012 ob 14:35
Jaz že nočem bit soodgovoren za neumnosti teh diletantov. Na koncu, ko bodo bežali v svoje davčne oaze se bodo pa nazaj drli:" Sami ste si krivi, kaj ste nam pa pustili, da smo vam iz žepov kradli!" Pa kako prav bodo imeli. Se grem takoj revolucijo, samo naj nekdo začne organizirat.
Nima bolnice v Avstraliji. Hahaha, je tud ni sposoben nardit.
levokrilo
# 11.10.2012 ob 13:48
Dokler bo vsak svoje opravičeval, da kradejo tudi drugi bomo v govnima.
Elita pa pomeni, da če si baraba si za to nagrajen. Postaneš lahko celo predsednik vlade ali župan glavnega mesta.
sanja25
# 11.10.2012 ob 13:16
https://www.change.org/petitions/vlada-republike-slovenije-zahtevamo-da-vlada-rs-odstopi-in-da-se-formira-tehni%C4%8Dna-vlada?utm_campaign=share_button_mobile&a
mp;a%20mp;utm_medium=facebook&utm_so
urce=sh%20are_petition&utm_term=3062
3310

Alternativa in možnost, da premagate svojo pasivnost. Glasujte za prihod tehnične vlade.
bsr
# 11.10.2012 ob 12:43
Kljub temu pa bi javnost v demokratični družbi lahko z vidika politične higiene upravičeno pričakovala, da politiki, ki so v pred/kazenskih postopkih, odstopijo in pustijo pristojnim institucijam, da opravijo svoje delo.
Po moje je jedro problema v tem, da pri nas še nismo uspeli pravnomočno obsodit nobenega pomembnega politika. Celo obratno, oprostilne sodba (npr. Erjavec v zvezi s Patrio).
STANE
# 11.10.2012 ob 13:38
MIRNČAN
Iz tvojih ust v "božja ušesa"...... se reče
STANE
# 11.10.2012 ob 13:36
nWo
Še en strokovnjak več.

Točno o takih govori tale strokovnjak !
cairns
# 15.10.2012 ob 09:26
"Državljani smo soodgovorni za ravnanja svojih elit"

Kolektivne kazni ni, ampak je samo osebna odgovornost. Zaradi tega soodgovornosti ne more biti.
Če pa bi državljani ravnanje lopovskih skupin, imenovane elita, hoteli preprečiti, bi bili storilci obtoženi upora, umora ali kaj podobnega.

Tudi volitve ne pomagajo, ker je sistem nastavljen tako, da drek vedno priplava na vrh.
zemljemerec
# 14.10.2012 ob 07:35
Se strinjam, da so Slovenci izrazito sočutni in radi oprostijo grehe...njihova meja in toleranca sta v podnu skoraj brez praga za etiko, moralo in spoštovanja. Sivo obarvan narod v megli, ki rad igra umazano igro v lepi obleki.Prepirljivost in zdrahe so folklora iz spisov pravdnih postopkov na sodiščih, ki so realna statistika in ogledalo naroda.
Racionalist
# 11.10.2012 ob 13:44
Zapatist mogoče je res večina Slovencev poštena, je pa preveč tolerantna oz. celo občuduje (ker se znajdejo) do tistih ki kradejo naš skupni denar (tajkuni, delodajalci na črno, koruptivni napajalci pri državnih jaslih,...). Po drugi strani to pomeni več davkov in trošarin ter zategovanja pasu za poštene državljane .
ma_ri_bor
# 11.10.2012 ob 13:26
sanja, z malce zlobe bi, glede na vojaško osebje, tej peticiji lahko rekli tudi falangistična. Zakaj mislimo, da sploh potrebujemo vlado ?
stoychi
# 26.10.2012 ob 12:23
"Državljani smo soodgovorni za ravnanja svojih elit" točno toliko kolikor smo odgovorni za to, ali sije sonce, ali pada dež. Se lepo vidi da je ta tovariš AK še en realsocialistični produkt FDV
Torej zakaj nismo dogovorni za ravnanje kvazi elit;
1. vse volitve do zdaj so bile zgoljufane, RVK je v rokah bivših partijcev in ostalih preverjenih kadrov, kot bivših policajev itd
2. že dvajset let se državljanom bivših jugo republik prodaja slovenska državljanstva, edini pogoj poleg plačila je, da glasujejo za sd, ps, lds skratka kontinuitetne stranke, teh novih državljanov se je v dvajsetih letih nabralo za par sto tisoč novih volilcev. Seveda ima od tega korist kontinuiteta, veliko teh novih državljanov pa hudo najeda proračun, ker so brezposelni in so odvisni od socialnih transferjev.
3. vsi mediji imajo virus H1N571, ki o politikih, ki bi morali biti po zaporih že dvajset let pišejo hvalospeve. Dvajset let se ti isti kar naprej pojavljajo v vseh medijih.
In seveda nikomur ni to čudno
sparky
# 11.10.2012 ob 15:59
zgleda, da SDS že nadzoruje internet in to v živo. smo k na kitajskem.
moj komentar so skenslal, čeprav je pisalo "Komentar je bil uspešno oddan!".
nikhrast
# 11.10.2012 ob 15:46
Za slovenkse volivce je najbolj pomebno če je politik komunajzer ali klerofašist, vsi ostali kriteriji niso pomembni. Spominja me na Ulster, tam je prvi kriterij, si katolik ali anglikanec.
Mentaliteta pa ta, lahko je največji lopov, samo ta je naš lopov.
generalni
# 11.10.2012 ob 12:48
http://www.youtube.com/watch?v=SNtvxc2-E_Y&feature=related
Edina rešitev!!! Vse ostalo je brezveze!!!
diazepam
# 11.10.2012 ob 12:37
Se ne bi mogel bolj strinjati.
geral
# 06.12.2012 ob 11:33
Komu pa so sploh potrevne elite ?. Ljudstvu ne . Namesto elit so nam potrebni zastopniki, ki bodo zastopali interese in hotenja ljudi, Zakonodajna ,izvršilna in sodna oblast ni tu zato, da si izgrajuje ljudstvo elito pač pa za to, da v okviru svojih zakonitosti opravljajo posel za ljudi, za narod. Isto velja za oblast, ki jo imajo mediji in jo prav tako zlorabljajo kot politiki. Še več nekaj jih je postalo kar servilni in ponižni suport elitniški protiljidski politični strukturi. Politika naj ne bo estrada. Politik naj bo povezan z ljudmi, naj razume njihove potrebe, bolečine in stiske ter jih odpravlja s politično usmeritvijo, zakoni , uredbami in dejavnostmi v korist ljudstva. Ne rabimoo ne političnih zvezd ne priviligiranih in z oligarhi povezanih ter korumpiranih političnih elit. Oblast, čast in moč gre ljudstvu!
partibrejker
# 30.11.2012 ob 22:17
ni kolektivne odgovornosti
Eska
# 24.11.2012 ob 15:17
Breathe
# 11.10.2012 ob 12:34
Prijavi neprimerno vsebino
Mene pa zanima, zakaj se skupini lopovov reče "elita"?

V križankah najdeš pod: Izbrana družba
Forex
# 19.11.2012 ob 22:41
Grožnje, da se država razgrajuje zaradi podpisov za referendum, kar je dejstvo, a vseeno, referendum je možno izvesti in poiskati je potrebno zaključek! Verjamem Pahorju, da ni enostavno voditi državo, če ti vsak dan pišejo t.i. STRICI ( ki niso mafija) , čeprav jim lahko z lahkoto tako rečeš! Kučan, Jankovič Turk,Zemljarič, Spomenka Hribar.... dejansko vlečejo poteze iz ozadja! Ko izločimo Turka z JJ na oblasti- TI STRICI OSTANEJO BREZ MOČI! In to boli. Volil sem SDS in na naslednjih volitvah jih ne bom več- razlog zelo enostaven: DOVOLJ STRICEV! Bojim se, da bi lahko SDS prevzel primat stricev, ki jih NE RABIMO! GOGOGO PAHOR!
kawboy
# 18.10.2012 ob 18:46
Ja kako pa bomo dejavni, če se država oziroma pristojne državne institucije obnašajo preveč pasivno oziroma preveč mačehovsko do svojih državljanov. In tako nikjer ne moreš uspeti, saj ti s svojim nedelovanjem celo onemogočajo namesto, da bi ti pomagale.
Eska
# 16.10.2012 ob 21:09
"Državljani smo soodgovorni za ravnanja svojih elit"

Trditev bo ureničljiva, ko bo ukinjeno obvezno dovoljenje za orožje
roli
# 12.10.2012 ob 11:16
Kirbiš
bo moral še preštudirati veliko ,da bo razumel
za kaj v SLO sploh gre. Dejstvo je,da si je
partija z mirnim prehodom ozurpirala še
demokracijo in tako pod plaščem le te,
hara kot je prej od 41 leta naprej.Kdor to ne vidi je
slep.
roli
# 12.10.2012 ob 11:12
Sikami
kaj ti ne poslušaš POTRATE;Vebra,Lukšiča in ostale
partijske rdeče elite? Oni so pa res mojstri deskreditacije.
To so se učili od mojstrov.Le čakam,kdaj bodo začeli še likvidirati.
Janši itak že grozijo 20 let.
roli
# 12.10.2012 ob 11:09
Sparky
hudo bluziš.RTV je še po mojem vedenju v rokah partije.
Pa še marsikaj drugega.Ko bo po tvoje,bodo stvari laufale,
kot laufa stranka SDS in kot je laufalo vse,česar se je naš
Janez lotil haha.
Tvoj Jankovič ima pa še monopolno privat firmo v bankrotu.
roli
# 12.10.2012 ob 11:06
Slovenci si nič ne zaslužimo in si ne bomo.
Mladi fant asistent ne ve,da je slovenski narod
deformiran in da ga je deformirala kriminalna
stalinova partija in da se nam bo to vleklo še dolgo dolgo
in posledice bodo za vedno vidne.
Samo poglejte posledice ATA TURKA v turčiji in
TITOVE v bivši jugi.
Kdo lahko koga čast?
zapatist
# 11.10.2012 ob 13:49
@generusus
Kaj pa ti meniš o jasni poziciji?
rdeči baron
# 15.10.2012 ob 18:23
Slovenija ima predsednika vlade v kazenskem postopku, vodjo največje opozicijske stranke v predkazenskem postopku ter
.... raziskovalec pozabi povedati, da obtožba, ki se začne : na neznanem kraju, neznanega dne, z neznano osebo....itd.. ne more biti verodostojna obtožba.
Takšno obtožnico lahko spišejo le v bababa republiki sloveniji v kateri deluje babana sodstvo in tožilstvo.
Kazalo