Slovenija

Poudarki

  • Usoda zakonika še naprej negotova
  • DZ se je med drugim seznanil z Golobičevim odstopom
  • Kopač Mrak: Ne ustvarjamo novih istospolnih družin
  • Cukjati: Zakonik spreminja ustavno določeno definicijo družine
France Cukjati
France Cukjati meni, da je nesprejemljivo, da zakon izenačuje zakonsko in partnersko skupnost. Foto: MMC RTV SLO
       Smešna, žaljiva in perverzna je pot, na katero bomo stopili, če bomo sprejeli ta zakonik.       
 France Cukjati (SDS)
Luka Juri
Juri meni, da se nekateri v družbi bojijo napredka. Foto: MMC RTV SLO
       Zdaj bo nekdo rekel, da je še kanibalizem sprejemljiv. Tudi kanibali so ljudje, imajo pač drugačne prehrambene navade.       
 Miran Györek (SNS)
       Menimo, da je družina lahko tudi takrat, ko otrok živi v istospolni skupnosti, zato je v prenovljenem poglavju o posvojitvah poleg nove možnosti posvojitve zunajzakonskih parov izredno poudarjena enostranska posvojitev istospolnih staršev. S tem je edini cilj, da urejamo pravni položaj otrok, ki v teh družinah že živijo. Tudi sicer želimo z zakonikom urediti pravna razmerja istospolnih partnerjev. Tako predlog predvideva dva nova instituta, partnersko in zunajpartnersko skupnost, kjer skladno z odločitvijo ustavnega sodišča pravni položaj istospolnih partnerstev izenačuje z zakonsko skupnostjo, razen v segmentu skupnih posvojitev. Torej ne ustvarjamo novih istospolnih družin.       
 Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak
Svetlik meni, da nasprotniki zakonika niso navedli niti enega argumenta za svoje trditve. Foto: MMC RTV SLO
       Prav neverjetno je, da ta vlada, ta koalicija potiska glavo v pesek kot noj, namesto da bi prisluhnila argumentom in pogledom večine državljanov Republike Slovenije. Že nekajkrat je bilo povedano, da večina nasprotuje nekaterim rešitvam, ki so zapisane v zakonu. Vlada pa, kot da se nič ne dogaja, spregleda čisto vse.       
 Marjan Pojbič (SDS)
Poslanci bodo obravnavali tudi nova dopolnila k četrtemu členu zakonika glede registracije zunajzakonske skupnosti. Foto: Thinkstock
       Zakon družini ničesar ne jemlje, zato ga bom podprl.       
 Franci Kek (Zares)
Golobič se je poslancem zahvalil za podporo. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Družinski zakonik sprejet

Dodaj v

Državni zbor sprejel družinski zakonik

Poslanci so končali obravnavo družinskega zakonika
16. junij 2011 ob 07:29,
zadnji poseg: 16. junij 2011 ob 20:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poslanci so s 43 glasovi za in 38 proti sprejeli družinski zakonik, ki med drugim omogoča, da eden izmed partnerjev v istospolni partnerski zvezi posvoji partnerjevega biološkega otroka.

Kljub temu je usoda zakonika še naprej negotova. Državni svet mu napoveduje veto, opozicijske stranke in civilna iniciativa za družino in pravice otrok odločanje na referendumu, ministrstvo za delo pa je že pripravilo presojo ustavnosti omenjene pobude.

Poslanci so med drugim sprejeli amandma vlade k četrtemu členu zakonika glede registracije zunajzakonske skupnosti. Potem ko je v drugi obravnavi zakonika sprejeto dopolnilo SDS-a na to temo naletelo na nekatere kritike, sta sicer novo dopolnilo pripravili tako opozicija kot vlada.

Svetlik: Nasprotniki niso navedli argumentov
Minister za delo Ivan Svetlik je v razpravi poudaril, da družinski zakonik idealnemu tipu družine, v kateri živi polovica državljank in državljanov in ki jo sestavljajo mož, žena in otroci, ničesar ne odvzema. Zatrdil je, da nasprotniki zakonika niso navedli niti enega argumenta za trditve, da bi zakon razvrednotil tovrstni tip družine. "Druga polovica nima te želje ali sreče, in če jih želimo postaviti v drugi plan, bi šlo za razvrednotenje njihovega življenja," je pojasnil.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je povedala, da je pred poslanci kakovosten in napreden predlog družinskega zakonika, v katerem država celovito ureja celotno družinsko pravo in v interesu otroka krepi moč države v odnosih znotraj družin. Zakonik po njenih besedah ureja tudi pravna razmerja istospolnih partnerstev, z njegovim sprejetjem pa ne ustvarjajo novih istospolnih družin.

Cukjati: Zakonik spreminja ustavno določeno definicijo družine
France Cukjati
(SDS) je zatrdil, da družinski zakonik drugače definira družino, kot je bila definirana do zdaj. Opozoril je, da tudi ustava varuje družino, ki je bila v času njenega pisanja opredeljena kot skupnost staršev in otrok. "Zdaj pa tega ni več. Zakonik spreminja pojmovanje, ki je zapisano v ustavi, spreminja ustavno določbo. Menimo, da je to nesprejemljivo," je dejal.

Po njegovih besedah je sporno tudi zakonsko določilo, ki, kot pravi, izenačuje partnersko skupnost dveh istospolnih oseb in zakonsko skupnost. "Dva študenta, ker nimata dovolj denarja, najameta skupno sobo. Po štirih letih bo en umrl in bo drugi rekel, da želi dedovati, saj bo rekel, da sta živela skupaj dalj časa ter imela skupno gospodinjstvo. Kaj je pa bilo v postelji, pa tako in tako ni bistveno, saj takšne skupnosti obstajajo tudi brez spolnosti. Smešno. In taka skupnost je izenačena z zakonsko skupnostjo," je izpostavil.

Dodal je še, da bo SDS naredil vse, da zaščiti naravno družino in tudi otroke.

"Tudi otroci iz istospolnih družin so naravni"
Vito Rožej
(Zares) je poudaril, da družinski zakonik ureja tudi odnose v istospolnih družinah in pravice otrok iz takih družin, ki jih je približno 100. "Ti otroci so naravni. Tudi družine so. Če ne, jih ne bi bilo, in prav tako so v Božji milosti," je pojasnil.


Jakob Presečnik
(SLS) je prepričan, da je družinski zakonik potreben in dober v večini določil, v enem delu pa je za njihovo stranko nesprejemljiv. Kot pravi, zakonika ne bodo podprli, ker kljub pozivom v njem ostajajo določbe, ki spreminjajo definicijo zakonske zveze in družine ter s tem temeljno posegajo v slovensko družbo, ki je tradicionalno naklonjena družini.

Franc Jurša (DeSUS) je dejal, da ima vsak otrok, ne glede na to, v kakšni družini se znajde, pravico do enake obravnave, kot to velja za otroke iz klasične oz. tradicionalne družine. "Glasovanje o družinskem zakoniku v naši poslanski skupini ne bo enotno, glasovali bomo namreč po svoji vesti in prepričanju," je še dodal.

Sajovic: Zakonik pretirano vznemirja Slovenijo
Borut Sajovic
(LDS) je povedal, da družinski zakonik pretirano vznemirja Slovenijo, debate pa so po njegovem ponekod že prešle mejo strpnosti. Poudaril je, da zakon sistemsko ureja področje družinskega prava, bistven poudarek pa naj bi bil na pravicah otrok, ki naj bi bile upoštevane tudi pri spremembi definicije družine ter pri posvojitvah "takih in drugačnih". "Istospolni bodo pod enako strogimi pogoji posvajali otroke. Vedno gre za iskanje primernih staršev za otroka, in ne obratno."

Ob koncu je kljub temu poudaril, da zakon v njihovi stranki nima takšne podpore, kot bi si jo predlagatelji želeli.

"Strokovne argumente preglasila predvsem ideološka nasprotovanja"
Nepovezani poslanec Vili Rezman je poudaril, da določbe zakonika večinoma podpirajo. Prepričani so, da se tradicionalni družini s tem zakonikom ne jemlje prav nič in da ostaja vrednota, kljub temu pa je, kot trdi, prav, da se dopuščajo tudi razlike oz. drugačne vrednote ter razmerja. Napovedal je še, da bodo zakon podprli vsi trije nepovezani poslanci.

"Strokovne argumente preglasila predvsem ideološka nasprotovanja"
Andreja Črnak Meglič
(SD) je izpostavila, da se pripombe na zakonik nanašajo predvsem na ideološke teme, kot sta pravica istospolno usmerjenih do posvojitve in definicija družine. Dejala je, da želijo v stranki slediti pogledu, ki priznava spreminjanje vzorcev v družbi, na drugi strani pa se srečujejo s pogledom, ki zavrača vse, kar ne spada v tradicionalno družino. Kot pravi, se pojavlja vedno več enostarševskih družin, družin brez otrok in tudi istospolnih družin.

Zakonik naj bi uredil predvsem status zadnjih, med razpravo o njem pa naj bi strokovne argumente preglasila predvsem ideološka nasprotovanja. "Mar ne dopuščamo tega, da pravzaprav s temi ukrepi, ko te otroke iz istospolnih družin ne želimo izenačiti z drugimi otroki, ustvarjamo pankrte 21. stoletja," je še dejala.

Njen strankarski kolega Luka Juri je dodal, da je vedno v družbi nekdo, ki se napredka boji in se sklicuje na zakone narave, da bi napredek preprečil. Prepričan je, da z zakonikom ne bodo ustvarili nobenega geja ali lezbijke, temveč bodo le podelili pravice njihovim otrokom.

Viler: V veljavo dajemo "koruzništvo"
"Namesto da bi država težila k urejenemu načinu družine in družinskih razmerij, dajemo v veljavo tako imenovano "koruzništvo" in tako se večina podreja interesom manjšine. Navsezadnje zakon dovoljuje več registriranih zunajzakonskih skupnosti oziroma poleg veljavne zakonske zveze še zunajzakonsko zvezo. Torej s sprejemanjem take zakonodaje uvajamo poligamijo, čeprav je vedno znova in vsekakor poudarjajo le pravice iz zaščite otrok. V poslanski skupini SNS-a menimo, da s sprejemanjem takih členov in zakonov ne zagotavlja celovitega varstva ter zaščite otrok," pa je v imenu SNS-a poudarila Sara Viler.

Prvotni predlog družinskega zakonika ni imel dovolj podpore med poslanci, predvsem zaradi izenačevanja istospolne skupnosti z zakonsko zvezo moškega in ženske. Zato je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlagalo kompromisni predlog, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji biološkega otroka drugega.

DZ se je seznanil z Golobičevim odstopom
Poslanci so se na seji seznanili tudi z odstopom ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča. Golobič se je v obrazložitvi odstopa zahvalil poslancem za podporo, za posluh za potrebe resorja, na katerem je deloval in za "kritične pripombe". Meni, da je bilo v njegovem mandatu opravljenega veliko dela, čeprav bodo, kot pravi, mnenja o tem ostala deljena.

K. P., Aleksander Kolednik
Prijavi napako
Komentarji
Hope
# 16.06.2011 ob 07:41
dajte no... na fotki so mama, starejša sestra in novorojenček.... oče fotografira :-)
baabu
# 16.06.2011 ob 07:32
mali na sliki mislim da je proti (po izrazu na licu) :D
baabu
# 16.06.2011 ob 07:33
sicer bi jaz dve taki mami imel z veseljem
kazenx
# 16.06.2011 ob 07:52
Prikažite sliko z dvema kosmatima moškima, ki pestujeta dojenčka.
Sick of lies
# 16.06.2011 ob 07:58
bozz
# 16.06.2011 ob 07:54
Na Primčevem shodu so pa ravno tisti, ki se deklarirajo za edino pravo družino in idealne starše, zlorabili otroke za svoj politični protest in jih vlačili na shod - kaj so imeli šestletniki ali manjši otroci tam za iskati, mi povejte. In potem še njihovi starši vpijejo, da jim gre za pravice otrok. Nekako ne gre skupaj...

In dalje. Najprej so se spravili nad možnostjo posvojitve otrok s strani istospolnih zakoncev, potem so se spravili nad neporočene pare, zdaj pa sem na transparentih videl celo napise, da je edina prava družina otrok + poročena starša, in to hočejo imeti zapisano v Ustavi. Ti ljudje mojega otroka, ker nisem poročen, hočejo postaviti v drugorazreden, neenakopraven položaj. Kdo je naslednji? Tisti, ki so se poročili po tem, ko so ženske že zanosile? In ko bodo še te napadli, koga dalje? Tiste, ki so že pred poroko seksali?
Hudomuh
# 16.06.2011 ob 08:12
Hec je, da je Družina edini časopis v katerega piše najmanj piscev s starševskim iskustvom.
jodlzi
# 16.06.2011 ob 08:09
dejte pustit ljudi že živet!

sicer pa menim, da je boljša družina mama+mama (ali oče + oče) kot "normalna" družina, kjer je fotr pjanc, mat pa kur*a - oz. kot je veliko družin, da se samo kregajo doma...nobenih psiholoških dokazov ni, da otrok ne more biti vzgajan z dvema mamama ali očetoma, to je vse tabu...
bluznik
# 16.06.2011 ob 08:01
@ Sick of lies
Sem se že ustrašu, da je ta desni na sliki Werner
bull
# 16.06.2011 ob 08:20
Če bo šel zakon čez se bo desnica požrla...A nič bat! V Sloveniji je veliko več primitivcev in konzervativcev kot si mislimo...pa še kler jih bo mal podpihal...
gernika
# 16.06.2011 ob 08:20
bondi

Še enkrat naj poudarim. Na referendumu nemoreš glasovat o človekovih pravicah.

Ali pa v Sloveniji se take bedarije lahko zgodijo?
_ps_
# 16.06.2011 ob 08:41
martinkrpan7: tvoji podatki so napačni:
- družina kot jo pojmuješ ti obstaja šele z začetkom 18 stoletja.
- homoseksualnost obstaja v vseh kulturah in ima toliko veze s pedofilijo kot heteroseksualnost.
- družina ni dejstvo ampak družbeno ustvarjena definicija.
- zakonik bo prej ali slej sprejet, saj podobne zakonike sprejema čedalje več držav po svetu. Slej ko prej pa bo to tudi uredba v eu.
Obsidijan
# 16.06.2011 ob 09:05
Pa a ste sploh pismeni:
ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlagalo kompromisni predlog, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji biološkega otroka drugega.
Kar se mene tiče je prvo čista neumnost, nihče mi ne bo določal, kaj moja poroka pomeni, niti jaz ne bom sosedu vsiljeval, kaj naj si on misli o svoji poroki. Istospolne poroke bi morali omogočiti že zdavnaj.
Kar se tiče pa drugega, pa se mi zdi trenuten predlog moder. Mogoče je napačen, ampak družba na posvojitve še ni pripravljena in je pametno še malo počakati. Da pa en partner lahko posvoji otroka drugega, kdor pa temu nasprotuje je navadno zagamano teslo.
bull
# 16.06.2011 ob 08:27
bondi zbudi se in povohaj kavo! Čarovnice in homoseksualce več ne zažigamo...
_ps_
# 16.06.2011 ob 08:48
ecco: greš stavit? Ljudje sploh ne vejo zakaj se gre. Večina ljudi misli, da je vse kar piše v zakonu: "Homoseksualci bodo prišli po vaše otroke". :D
miroslav
# 16.06.2011 ob 08:37
kdaj se bomo začeli pogovarjati o ljubezni in dajanju sebe za družino pa značajskih lstnostih starša in ne o tem kaj ma kdo v gatah?
_ps_
# 16.06.2011 ob 08:32
ideja: vzgoja nima veze z razmnoževanjem. A je to tako težko razumet?
Mimogrede, z miroljubnimi protstniki opisuješ tudi neonaciste, ki so sodelovali?

Peter II: posvojitve homoseksualnih parov omogoča večino severne in južne ameriške celine, 12 držav v evropski uniji, jar, izrael, nekaj držav v jugovzhodni aziji, avstralija. Čedalje več je takih držav in še nikoli ni nobena šla nazaj. Poleg tega so tudi v Sloveniji priznane posvojitve, ki so bile sklenjene v tujini. Tako da dejansko se sploh ne gre za to, saj bo homoseksualnih družin čedalje več, ne glede na to kako zahojena bo ostala slovenska družba.
Vprašanje je le, če si katolibani želite, da bi tudi otroci v teh družinah imeli enake pravice kot ostali.
Valuk_
# 16.06.2011 ob 09:54
@Kejbošpravu

Prepričan sem, da sploh ne veš o čem je dejansko govora v trenutnem predlogu ampak samo nekaj bevskajo iz tebe predsodki.
_ps_
# 16.06.2011 ob 08:27
bondi: referenduma o tem ne bo oz. ne bi smelo biti. Enakost pred zakonom je zapisana v ustavi. Je pa res, da nekateri mislite, da ste bolj "enaki" kot drugi.
Nataliteta sploh nima tu veze. Vse vredu s tabo? Misliš, da če bodo drugače napisali nek zakon, bo pa folk nehal imet otroke? Resnično, si vredu?
In tvoje definicije družine sploh nikoli ni bilo. To je ena bolna fantazma. Že enostarševske družine se smejejo v obraz tvoji resnično debilni definiciji.
ii
# 16.06.2011 ob 07:59
Kompromisni predlog ni slab. Dejte to zrihtat in pustite ljudi živet.

Zečetne oscilacije levice in kasnejše desnice so čista ideologija, ki nima nič skupnega s potrebami in željami državljanov. Če bi bili ljudje, bi vas moralo biti sram......
nemoremsespomnit
# 16.06.2011 ob 13:59
friks

v vrtcih in šolah so otroci deležni "šikaniranja" ostalih otrok zaradi: nimajo laptopa, jeseni še hodijo naokrog v poletnih čevljih, niso bili na dopustu, imajo 10 let staro kolo..., predvsem pa so "šikanirani" zaradi neumnih staršev, ki z materialnimi dobrinami kupujejo čas, ki ga ne preživijo s svojimi otroki in bi jim morali podat vrednote, ki to dejansko so.

(v sinovem razredu - 7 razred je fant, ki živi z mamo in njeno partnerko. Nihče ga ne šikanira (čeprav je bil kak posamezen poskus v nižjih razredih), prej nasprotno - zdi se jim cool. Verjemi, otroci niso tako zavrti, kot to znamo biti odrasli...)
cement007
# 16.06.2011 ob 10:40
Če pride do morebitnega referenduma, prosim vse ljudi odprtih glav, da se enkrat udeležijo refenduma in povozimo z glasovi te zahojene in zaostale klerike, ker oni se ga bodo sigurno udeležili!! Ker res na K... mi gre, da ste tukaj skoraj vsi za, potem pa na referdumu 17% udeležba, kjer je 15% ljudi itak proti, ker jih pri nedeljski maši nagovori njihov župnik, da gredo po maši takoj voliti!
luxor
# 16.06.2011 ob 10:37
Cukjati: SDS bo naredila vse, da zaščiti naravno družino

naravno družino?
torej mati/otroci? brez očeta.

v naravi je namreč družina samica/mladiči. samca zelo kmalu ni več blizu...
primus
# 16.06.2011 ob 10:34
Ecco, Cukjati me vedno spomni na volitvah koga NE volit (SDS, NSI, SLS, SNS...) ;)
dominhio
# 16.06.2011 ob 10:28
a kdo posluša cukijatija? zanima me, kakšen človek gre na volitve in reče, super volil bom cukijatija.
Ursula2012
# 16.06.2011 ob 09:52
@macekmuri: super povedano! se popolnoma strinjam.

še posebej s tem:

"Otrok potrebuje samo razumevanje, ljubezen in nekoga, ki ga pripravi na življenje"
Valuk_
# 16.06.2011 ob 09:45
Če v tem predlogu kdo vidi še kaj spornega, bi moral resnično se vprašat, če ni kaj narobe z njem in če ne nosi malce preveč predsodkov v sebi. Zaplankanost pa taka.
luxor
# 16.06.2011 ob 09:44
Obsidijan
16. junij 2011 ob 09:05
Prijavi neprimerno vsebino
Pa a ste sploh pismeni:
ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve predlagalo kompromisni predlog, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji biološkega otroka drugega.
Kar se mene tiče je prvo čista neumnost, nihče mi ne bo določal, kaj moja poroka pomeni, niti jaz ne bom sosedu vsiljeval, kaj naj si on misli o svoji poroki. Istospolne poroke bi morali omogočiti že zdavnaj.
Kar se tiče pa drugega, pa se mi zdi trenuten predlog moder. Mogoče je napačen, ampak družba na posvojitve še ni pripravljena in je pametno še malo počakati. Da pa en partner lahko posvoji otroka drugega, kdor pa temu nasprotuje je navadno zagamano teslo.


ni kaj dodati!
samo to, da upam, da med poslanci in sodržavljani ne prevladujejo nepismeni in zagamana tesla.
RoSeR
# 16.06.2011 ob 09:09
@Obsidijan
Saj ni taki problem pismenost, problem je, kakšne ideje vse prihajajo na plano. Še malo, pa bo državna obveznost se poročit, imet otroka, bit zvest ter se nikoli ločit, če pa boš predčasno umrl, pa boš tako največji gnoj, ker boš pustil samo žensko in otroka, ki več ne bosta družina in bosta drugorazredna državljana.
AnnoZero
# 16.06.2011 ob 09:08
Kar se tiče pa drugega, pa se mi zdi trenuten predlog moder. Mogoče je napačen, ampak družba na posvojitve še ni pripravljena in je pametno še malo počakati. Da pa en partner lahko posvoji otroka drugega, kdor pa temu nasprotuje je navadno zagamano teslo

Podpišem
gernika
# 16.06.2011 ob 08:58
RoSeR

Kako se nam da? Če bi nehali, bi mogoče tile še sprejeli zakon o zažiganju čarovnic na grmadi :)
RoSeR
# 16.06.2011 ob 08:54
Kak se vam da :) ... saj takšnemu folku ne moreš z argumenti dopovedat v kakšnem času in prostoru živimo, če pa so celo življenje poslušali ena in iste besede. In sedaj se borijo na vso moč, da nekateri ne bi imeli enaki možnosti, same njih pa zakon sploh ne tangira. Zavestno hočejo ZLO drugim! .... in potem vidiš njihove umetne nasmeške, ki naj bi prikazovali "srečno" družino, v ozadju pa ....
_ps_
# 16.06.2011 ob 08:45
bondi: Homoseksualne družine na čisto popolnoma nobenem nivoju ne ogrožajo heteroseksualnih. Ne razumem zakaj tako misliš. Več jih bo glede na trenutno stanje, ker so omogočene posvojitve v tujini.

Slovenijo primerjaš z najnižje razvitimi državami? Uvedemo še burke za ženske, kamenjanje in rezanje rok?
primus
# 16.06.2011 ob 11:24
"Kje pa je prva družina Janše?"

Ššš, ne preveč omenjat tega da je Janša pustil ženo in otroke in si našel pol mlajšo žensko ki bi mu bila lahko hčerka za partnerico, ni preveč v skladu z moralizmom njegove stranke ;)
pd
# 16.06.2011 ob 11:21
Kje je družina Pahorja,Golobiča,Kresalove....

Kje pa je prva družina Janše?
AnnoZero
# 16.06.2011 ob 10:46
Cukljati ima lahko tri fakse, a definira ga samo eno. To je, da je JEZUIT!
evaevi
# 16.06.2011 ob 10:46
Halo, in pred kom bo ščitil družine, tudi mojo očitno? Na obzorju ne uzrem nobene grožnje, pa če se še tako oziram.

Ne verjamem, da je doma lahko prijetnejši, bogi tisti, ki jim je ta zdrahar za očeta...
Obsidijan
# 16.06.2011 ob 10:43
@bondi
istospol*
se pojavi 70-krat
mama se res ne pojavi,
je pa mati (v točno tej obliki: 1. skl., ed.) notri 69-krat
materin* je notri 100-krat (med temi je tudi materinstvo)
potem je še matere*, ki se pojavi 41. krat,
vseh pojavitev matere v vseh oblikah se mi ne ljubi štet, bistveno je, da zavajaš in da ne veš, o čem govoriš.
q.e.d.
gernika
# 16.06.2011 ob 10:40
Mislim, da je g. Cukijati dokaz, da je človeška vrsta izumila časovni stroj. Drugače si ne predstavljam, da lahko nekdo leta 2011 zagovarja stališča iz 15. stoletja? :)
gernika
# 16.06.2011 ob 09:17
Ta teden: Novi predlog družinskega zakonika padel v vodo.
Čez en mesec: Pripravlja se novi zakon, ki definira vse družine, kjer nista prisotna poročena mami in oče, kot drugorazredne.

Lep pozdrav iz Slovenije :)
gernika
# 16.06.2011 ob 08:54
jezičnik

Zanimiv komentar. Ga bom posredovala moji sosedi, ki je mati samohranilka, otrok pa ni nikoli imel moške vzgojne dimenzije. Seveda jo je treba opozorit, da je njen otrok brez hrbtenice oziroma agresiven, a ne?
jodlzi
# 16.06.2011 ob 08:35
@Tomaz12: možnosti so, vendar zaradi tega hetero familijam ne skenslamo pravice do otrok zaradi tega...
AnnoZero
# 16.06.2011 ob 14:16
Cukljatija Ljudmili!

SDSovci, spametujte se!
AnnoZero
# 16.06.2011 ob 10:59
Cukljati naj pol, ko bodo v vladi ob prvi priliki pove nemškenu zunanjemu ministru,
da se da njegova homoseksualnost zdraviti.

V Nemčiji!
gernika
# 16.06.2011 ob 10:44
Raje dva očka, kot Cukijati za daljnega sorodnika :D
luxor
# 16.06.2011 ob 10:39
bondi

to pa zato, ker je predlog še vedno diskriminatoren. če ne bi bil, bi se beseda "istospolni" pojavila natančno enkrat. pri definiciji zakonske zveze.....
ecco
# 16.06.2011 ob 10:30
dominhio

a kdo posluša cukijatija? zanima me, kakšen človek gre na volitve in reče, super volil bom cukijatija.

Jaz ga poslušam! Bog mu pomagaj!

Kakšne kozlarije poka!
gisky
# 16.06.2011 ob 10:22
država naj poskrbi vsem za enake pravice.

ne sme se vmeševati v to kdo in kako se poroča in vzgaja otroke. če se imajo ljudje radi, naj se poročajo, vzgajajo otroke in se imajo še naprej radi, pa ne glede nato če so hetero, bi- ali homoseksualni (al pa monoseksualni, ali karkoli pač že). dokler pri vzgoji otrok ne škodiš otroku, se nima noben nič za vmešavat (ne država, ne razna združenja).

če bi recimo jaz umrl, pa bi si potem moja žena za naslednjega partnerja omislila žensko, sem takoj zato, da ta ženska pol lahko posvoji najina otroka in jih vzgaja. saj to je normalno.
_ps_
# 16.06.2011 ob 10:06
Dej Lovec ne it spet v to. O istospolnih družinah so napisane cele knjižnjice. In obstaja desetine milijonov otrok iz takih družin, ki se jih lahko vpraša.
Pa se vseeno nihče na tem forumu s tem ne ukvarja, ker jim to ni bistveno. Glavno je da se oklepajo homofobije.
_ps_
# 16.06.2011 ob 08:57
jezičnik: Glavno da je Fritz imel perfektno družino.
Kazalo