Slovenija

Poudarki

  • Rez enim da, drugim ne?
Duhovniki
Po letu 1983 se za duhovnike plačujejo pokojninski prispevki. Foto: EPA
VIDEO
Kakšne pokojnine prejemaj...

Dodaj v

Duhovniki imajo nizke pokojnine, del prispevkov pa lahko plača država

Problematiko sprožila poslanka Pozitivne Slovenije
10. julij 2012 ob 19:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Upokojeni duhovniki so plačevali najnižje prispevke, zato so njihove pokojnine nizke in pod pragom tistih, ki so jih prizadeli varčevalni ukrepi, so pojasnili na SŠK-ju. A do 113 evrov za prispevke vsak mesec lahko primakne država.

Vprašanje pokojnin duhovnikov je na seji vlade DZ-ja sprožila poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner Tavš, ki je predsednika vlade Janeza Janšo opomnila, da je vlada znižala pokojnine nekdanjih vrhunskih športnikov, pokojnin duhovnikov pa ne.

Sporen naj bi bil 198. člen zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki z zakonom za uravnoteženje javnih financ ni bil deležen negativne uskladitve, je za TV Dnevnik poročala Alenka Pogačnik. Zakon namreč pravi, da se za duhovnike in redovnike, ki so versko službo opravljali pred letom 1983, pokojnino izplačuje iz proračuna.

Če vložijo zahtevek, pomaga država
Po tem letu pa duhovniki pokojnino dobivajo na podlagi plačanih prispevkov, a kot je povedal Branko Kokot iz Zpiza, lahko, "če vložijo ustrezne zahtevke", do 113 evrov ali 48 odstotkov prispevka za povprečne plače dobijo iz državnega proračuna.

S Slovenske škofovske konference so sicer sporočili, da se za duhovnike vplačuje najnižja prispevna stopnja, zato so pokojnine nizke in jih varčevanje ne prizadeva. Dodali so še, da so mnogi upokojeni duhovniki svojo službo opravljali tudi po upokojitvi, ko ostanejo v svojih župnijah ali v domovih za ostarele duhovnike ali redovnike, je še poročala Pogačnikova.

Rez enim da, drugim ne?
Žgajner Tavševa je sicer še dodala, da razlikovanje med upokojenci pomeni protiustavno delitev, in jo označila za politično ideologijo, ki jo kaže tudi to, da so pokojnine znižali tudi žrtvam nacizma in fašizma, ne pa tudi žrtvam komunizma.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 10.07.2012 ob 19:56
Duhovniki imajo nizke pokojnine, del prispevkov pa lahko plača država

Kako je že rekel danes veliki Ablastnik Janša ?

Ukinjajo se izplačevanje pokojnin za katere niso bili plačani prispevki. Torej !!! Tudi klerikom ukinit penzije. Davkov ne plačujejo, prispevkov ne plačujejo, prihodke od verskih obredov imajo zase. RKC je največji posamezni lastnik nepremičnin v Sloveniji. Prispevkov za uporabo stavbnega zemljišča ne plačujejo. Tudi bodočega davka na nepremičnine bodo oproščeni.

Zakaj jim potem še plačevati pokojnine ???

Odgovor je preprost. Oni so bili vedno na ''pravi'' strani.
bondi
# 10.07.2012 ob 19:46
Tu pa ima Žgajnarjeva prav. Najbogatejši instituciji v SLO moramo davkoplačevalci plačevati 48% prispevkov, ostaki si jih pa moramo sami oz od naše bruto plače...svinjarija!
ferit
# 10.07.2012 ob 19:51
Prosim no, v SDS so lepo povedali, da je omenjanje možnosti varčevanja pri cerkvi ODPIRANJE IDEOLOŠKIH TEM. To se pa ne dela.

Sploh pa če se lahko več vzame komunajzerjem in borcem NOB, res ni treba šparat še na naših...
KLIPAN
# 10.07.2012 ob 20:07
Modeel,
Vatikan je ena najbogatejših držav na svetu- naj jih plača!
yanker
# 10.07.2012 ob 19:57
BOG JE VSEMOGOČEN... naj jim še pokojnine zrihta ali pa če citiram Gorenaka: "Tam kjer ni še vojska ne more vzet"! Naj prodajo kakšno cerkev, zlati lestenec, kakšen gozd,... saj imajo.
sanauna
# 10.07.2012 ob 19:45
Saj primarni del duhovscine ne zagovarja materializma ampak duhovnost,torej naj vsi duhovniki prezivijo z minimalnim dohodkom oz. pokojnino,ne glede za katero cerkev gre na slovenskem (rkc,evang.,pravoslavci,muslimani,.....)
.
Ramus
# 10.07.2012 ob 20:10
"Duhovniki imajo nizke pokojnine, del prispevkov pa lahko plača država"

Človek ostane brez besed ob takšni novici, če se spomni 800 miljonskega dolga mariborkse nadškofije in njenih družb,...
cairns
# 10.07.2012 ob 20:00
Če vložijo zahtevek, pomaga država

Njim ja. Pravim socialnim problemom pa ne. Ukinjajo se pomoči na vseh področjih.
Zakaj pa ne bi RKC prodala nekaj nepremičnin. S prodajo nekaj % nepremičnin bi lahko vsi kleriki živeli nadaljnih 50 let.
whitewalker
# 10.07.2012 ob 20:48
Ločimo cerkev od države! Odprava plačevanj prispevkov za verske uslužbence bi bila zagotovo pravi korak v to smer!
polo
# 10.07.2012 ob 21:46
Toliko sovraštva, kot ga premorejo naša (kvazi) levica ne premore nihče.
_____________
kot da bi bila (kvazi)desnica kaj drugačna...
danes so štrajkali penzionisti..
in ta prvo je bilo rečeno-borčevske penzije
in to zgolj in samo iz sovraštva..

kar seješ to žanješ press
oxo
# 10.07.2012 ob 20:48
Ja črni ovratniki so pa res reveži... Ker so vplačevali (pre)malo imajo zdaj (pre)malo in jim mora država priskočiti na pomoč...

A sem jaz nor ali...

A meni pa država še toliko ne bo dala kot sem vpalačal????

In cerkvene miške prosim = ne nabijat, da je duhovščina družbeno koristna!
To je PROFITNA organizacija, s spolno neuravnovešenimi člani....

in cerkevne miške prosim = ne nabijat, da to ni res... Mariborska škofija in njen pohlep po denarju vodi v razporodajo slovenske kulturne dediščine (lep primer iz domačega okolja) ... okoli spolnih izpadov pa: Poglejte si film "Song for a Raggy boy" in se zamislite komu dajete vsako nedeljo v pušco.
sanauna
# 10.07.2012 ob 20:59
Betnava ,Zvon,.....gozdovi,....ahhhhh RKC , skoda besed.
papiga
# 10.07.2012 ob 21:52
ciracara, daj navedi, kkašne davke plačujejo duhovniki? Naj slišimo? In cerkev, kakšne davke plačuje? Od kdaj, komu? Navedi Zakone po katerih duhovnki plačujejo davke, naj te slišimo in vidimo, ti nakladač lažnivi.
cairns
# 10.07.2012 ob 21:32
mooodeeel
Duhovniki si zasluzijo postene pokojnine!

To pomeni 0 € ( z besedo nič €)
roxdegabba
# 10.07.2012 ob 20:48
KAKŠNA GNILA LAŽ! MMC, kako si drznete tako ogabno lagati in zavajati javnost? Noben duhovnik ni v Sloveniji še nikoli plačal niti centa pokojninskih prispevkov, duhovnikom prospevke za ZPIZ plačuje država oz. mi, davkoplačevalci.

Duhovniki ne plačujejo prispevkov in trditev, ki ste jo zapisali v podnaslovu, je zavajanje.
tagomago
# 10.07.2012 ob 20:58
RKC ima v svetovnem merilu instirucije,ki z vero nimajo veze,svoje banke,podjetja,gozdove,posestva.........
..za duhovno oskrbo najbrž to ni,torej naj bodo izenačeni z ostalimi!
LFC
# 10.07.2012 ob 20:56
... pa ne živimo več vsi v srednjem veku.
roxdegabba
# 10.07.2012 ob 22:56
@ciracara: Sedaj je že mrtev. Pa njegovo izsiljevanje ni bilo kaznivo, svojim ubogim faranom je govoril, da bodo šli v pekel, če ne bodo storili po njegovo in večinoma je dosegel svoje. Tudi moj ded se je moral na njegov ukaz poročiti z neko žensko, ki je sploh ni hotel, sicer mu je grozil pekel in pa seveda to, da bi župnik ostale vaščane nahujskal proti njemu.

Tega se policiji ne da prijaviti, za neukega vernika, ki se že vse življenje boji pekla, pa je to strašno izsiljevanje. Ampak taki so pač farje, tako delajo. In mi jim za nagrado dajemo penzije, ki si jih niso zaslužili, pri tem pa moramo svojim otrokom jemati od ust. Sramotna je ta država, resnično sramotna.
roxdegabba
# 10.07.2012 ob 22:51
@NM: Nepoštenost ni opravičljiva z nepoštenostjo drugega. Nepoštenost je treba preganjati, kjerkoli je.

Za parkomate, ki jih omenjaš, v resnici ne vem. Vem samo, da se ponavadi pri prakomatu dobi listek, za katerega smatram, da velja kot račun. Če se tukaj pere ali krade denar, je to treba ustaviti in krivce kaznovati.

Da pa farje svojo dejavnost opravljajo neobdavčeno, je pa sistemska napaka, anomalija, ki nima nobenega smisla. Če mora davek plačati kino ali maser ali glasbenik, ki služi s svojimi storitvami, bi jih morala plačevati tudi cerkev. Da se plačilu za cerkvene storitve reče donacija, je ogabno sprenevedanje, ki ga cerkev uporablja skozi ves svoj obstoj.

Primer: pred cerkveno poroko mora par na nekakšen tečaj, ki je plačljiv, poleg tečaja mora kupiti nekakšno knjigo in nekakšno svečo, oboje je treba plačati. Temu denarju potem cerkev pravi donacija. Sramota.

Tudi ko ljudje kupijo mašo za pokojnega ali v spomin komu, cerkev to imenuje donacija, lčeprav gre v resnici za čisto navadno prodajo storitev. Plačaj, pa bo župnik molil v tvojem imenu. Vse te dejavnosti bi morale biti obdavčene enako, kot vse ostale storitvene dejavnosti.
ateistek
# 10.07.2012 ob 22:37
Naj jih plačuje Vatikan, saj delajo v njegovem imenu, ne pa Slovenija.
vzhodnik
# 10.07.2012 ob 22:25
MAJHNA DRŽAVA Z VELIKIMI BOGOVI! Govorijo o skromnosti,pa poglejte redovnice in duhovnike z kakšnimi avti se prevažajo! Tudi tu blizu MXIJA,ka postavite se ob dramo in se ozrite kakšno je njihovo vozno premoženje! Zakaj si zatiskajo oči pred revščino ljudstva,hkrati pa govorijo o skromnem cerkvenem življenju in premoženju.A jih to uči vsemogočni!? 21 stoletje polno nasprotij in sprenevedanj vlade in klerikov z cerkvenim blagoslovom:!! Cerkev dobro ve kakšna je njena politika in dober primer je MB nadškofija! Stem sem povedal vse.
Vera ni slaba,slabo je vsemogočno cerkveno - duhovniško obnašanje.Postavljajo se z samimi lažmi in intrigami.Da pa duhovniki ne naredijo toliko škode kot komunisti je ponižujoče,zgodovina nam pove vse od pritireformacije naprej vse do danes vključno z polpreteklo zgodovino! Mafija-koza nostra -opus dej??!!
roxdegabba
# 10.07.2012 ob 22:12
@ciracara: to, o čemer govoriš, so razvpiti osamljeni primeri. Z bencinom so polili enega, potne liste pa so komunisti pobirali vsem državljanom, ne samo farom. S temi izjavami zavajaš.

Poznam župnika, ki je skozi vse komunistično obdobje živel na veliki nogi, teroriziral svoje vernike (reveži so mu pač verjeli tiste zgodbe o peklu), jih izsiljeval, jim diktiral poroke, imena otrok, pobiral cerkveni davek in tako dalje. Takih je bilo zelo veliko tudi v komunizmu.

Da ne govorimo o tem, kaj počnejo nekateri med njimi z ubogimi ministranti in ostalimi otroci pri verouku. In zato si sedaj zaslužijo, da so izvzeti iz varčevanja? Zakaj? Ker so okupatorjem in njegovim lakajem dajali odpustke za mučenje in pobijanje zavednih slovencev?
true blue mb
# 10.07.2012 ob 22:06
@ciracara
Prisežem, da je to zadnji odgovor na tvoje neuravnovešeno klerikalne poste. Moj bog koga so v Sloveniji zažgali. Na desetine? Daj ne zajebavaj.
roxdegabba
# 10.07.2012 ob 22:03
polo, to, kar je danes Slovenija, so zgradili delovni ljudje, ki so tukaj živeli skozi stoletja, pa naj so bili kristjani ali ne.

Vendar nikdar v zgodovini cerkev ni plačevala davkov od dohodkov, ki jih prejema za svoje storitve, kot tudi ne plačuje davkov iz premoženja. Cerkveni uslužbenci so plačani iz prihodkov, ki so popolnoma neobdavčeni, zraven pa še prispevkov za pokojnino in zdravstvo ne plačujejo. Poleg vsega tega pa cerkev dobiva še denar od države kar tako na lepe oči.

In sedaj, ko mora cela država varčevati, ko so se skoraj vse plače in pokojnine znižale, sedaj je duhovščina izvzeta iz varčevanja. Ves čas se bogatunski pogoltni farški žepi parajo od tega, ker so tako obilno nabasani z našim denarjem. Ampak ko je treba pa šparati, se pa špara pri plačah snažilk in knjižničark in medicinskih sester, farški žepi pa še naprej požirajo naše miljarde.

Sramota za to državo. Očitno ustavno določilo, da je Slovenija socialna država, velja samo za duhovščino, za nas, navadne ljudi, pa je postala neoliberalistični raj.
elephant1958
# 10.07.2012 ob 22:01
@ciracara
Katere davke pa placujejo duhovniki. Povsod lahko beremo, da so oprosceni placevanja davkov,
Pojasni nam, da ne bomo ziveli v nevednosti
mikitr
# 10.07.2012 ob 21:14
Mislim ,da malo preveč pljuvate po duhovnikih.Jaz jih poznam kar nekaj in jih tudi spoštujem,živijo skromno,trudijo se za tisto kar je v dobro rednim in občasnim vernikom.Drugo pa so tisti ,ki so vodili cerkvene gospodarske družbe,se ukvarjajo z nepotrebnim in prekomernim premoženjem ter ga ne cerkveno še grebejo skupaj,ti bi si prispevke morali plačevati sami,prav tako vsi ,ki ne delajo kot uči vera(spolneži,..)
za gospodarstvo
# 10.07.2012 ob 23:06
@ciracara: "Ja 250miljonov€ dobijo borci, zdej koliko kakšen borc dobi jst nevem."

Marsičesa ne veš.
za gospodarstvo
# 10.07.2012 ob 23:05
@ciracara:
Pri tebi me je vedno najbolj fasciniralo, kako brez zadržkov razkazuješ svoje omejene mentalne sposobnosti in še nisi skapiral, da si napumpan.
P.S. Prej sem pozabil povedati še nekaj: ne samo, da ti hudič čuva mesto pri sebi; na pamet se boš moral nadudlati vse Uradne liste, ki so bili izdani v FLRJ in SFRJ, lepo po republikah, v vseh jezikih takratnih narodov in narodnosti, za kazen pa boš moral, medtem ko se boš cvrl, pokazati iskreno navdušenje nad to vsebino. Potem pa pridejo na vrsto še narodno-gospodarski računi.
za gospodarstvo
# 10.07.2012 ob 22:58
@ciracara:
Tako pri borcih kot pri nekaterih drugih kategorijah mešate pojme. Borci, denimo, dobijo samo del pokojnine iz tega naslov. Nekdo, ki je šel v partizane pri 18, nato pa se je po vojni zaposlil, denimo, ko je bil(a) star 22 let in oddelal celotno delovno dobo, je torej ves čas plačeval prispeveke. Tako kot tisti, ki se je rodil leta 1940, se zaposlil leta 1960 in šel leta 2000 v pokoj.

Da tem ljudem torej "pripišete", da vso penzijo dobivajo na račun leta, dveh ali treh v partizanih, je podlo in sprevrženo. Torej, ponavljam: hudič ti že čuva mesto.
tech
# 10.07.2012 ob 21:14
Če država pomaga stari teti, ji po smrti vzame del dediščine...kaj pa bo vzela duhovnikom oziroma RKC-ju?
LFC
# 10.07.2012 ob 20:56
Tomažin... Če se ti drugače ne znaš z družino skup dobit, kot za praznik pa v cerkvi... pol ste pa res ubogi.
MojBananistan
# 10.07.2012 ob 20:55
Banda, vsem vzet vse privilegije !!!! kdo pa rabi manipulantsko organizacijo !! jaz NE!!
slakol
# 10.07.2012 ob 20:40
od kje imajo pa tako drage avtomobile in ostale stvari ?
true blue mb
# 11.07.2012 ob 08:17
@ak
Sem se zamislil, ampak me preveč moti celibat.
roxdegabba
# 10.07.2012 ob 23:24
ciracara, križarske vojne niso bile samo tiste na bližnjem vzhodu, bile so tudi v današnji Španiji in na vzhodu Evrope. Bilo jih je več, mislim da 6 vse skupaj, čeprav sta bili samo dve kolikor toliko uspešni. Pa raztegnjene so bile čez več kot 200 let.

Veliko veliko mrtvih je bilo. Nenazadnje so bili poklani vsi prebivalci Jeruzalema, ko so ga vaši zavzeli.

Po načelu "pobijte vse, bog bo že prepoznal svoje ". Cerkev je vedno tako delovala.
polo
# 10.07.2012 ob 22:17
polo

Ne razumem, kaj ima tukaj en farški duhovnik ali nuna z skladi. Naš farski duhovnik, velik antikomunist, nima z skladi nič.

Posplošuješ dogodke na vse cerkvene ljudi.
___________
sej ne vem al se zajebavaš al misliš resno..
če misliš resno ti ni pomoči...
polo
# 10.07.2012 ob 22:11
no zdej pa tko...
vsi vi ki verujete..
ne zavedate se(zavestno ali podzavestno) Kristusovega nauka..
Kristus se ni branil..še manj pa kazal s prstom...
in spreobračanje tega je temljni greh Cerkve..
od apostolov naprej..

in nebesa so napl prazna..v peklu pa delajo v treh izmenah s polno paro
že tisoč in več let...

ampak-ko sam ja da vam sudim...
true blue mb
# 10.07.2012 ob 22:03
@ciracara
Daj ne zavajaj. Nune so v samostanu oziroma v župnijah. Stanovanja ne plačajo, hrane tudi ne, obleka je uniforma. Ko gredo v pokoj se nič ne spremeni.
demetra
# 10.07.2012 ob 21:57
zvon ena zvon dva zvon tri zvon štir....komu zvoni...
cairns
# 10.07.2012 ob 21:51
timslum
Še več: pokojnine duhovnikov so na ravni socialne pomoči,

Podatki za leto 2008 Financiranje iz proračuna

Obnova in vzdrževanje cerkvenih sakralnih objektov: več kot 2 milijona
- Cerkveno srednje šolstvo: okoli 7 milijonov
- Socialni projekti: okoli 900.000
- Karitas: več kot 2 milijona
- Cerkveni arhivi: okoli 150.000
- Obnova in vzdrževanje gozdov: okoli 180.000
- Slovenske katoliške misije po svetu in Rafaelova družba: okoli 100.000
- Socialni prispevki za duhovnike: okoli 2 milijona
- Teološka fakulteta: okoli 2 milijona
- Cerkveni vrtci: več kot 1 milijon
- Katoliški mediji: okoli 290.000 evrov
- Kurati: okoli 200.000 evrov
- Pomoč katoliški cerkvi: 35.000
- Ostalo: ... ?
Vir: podatki državnih organov

Nakazila nekaterih občin v letu 2008 (v evrih):
- Ljubljana: okoli 1 milijon (tudi nakup nepremičnine)
- Vrhnika: 300.000
- Domžale: več kot 200.000
- Logatec: okoli 200.000
- Celje, Železniki in Slovenska Bistrica: vsaka okoli 150.000
- Maribor: okoli 110.000

Nekam velika je ta socialna pomoč. Sicer pa naj ukinejo pokojnine ki se plačujejo iz proračuna, ker zanje niso bili plačani prispevki. Vir: Vlada R Slovenije. konkretno Janez Janša.
polo
# 10.07.2012 ob 21:48
Mi kristjani smo zgradili to, kar je danes slovenija, ne komunisti!

Levica se povezuje na temelju sovraštva zato bo tudi končala v ognju, kar se je tudi že zgodilo!
_____________
s tem pa se res ni za hvalit...
Ladu
# 10.07.2012 ob 20:32
Vatikan obdavčuje vse slovenske in vse cerkve nasploh. Treba je tudi njih obdavčit, tako kot vse ostale. V vatikanu pa se ve, da je ta Vatikan ena sama komercijala, razvrat in požrešnost in taki potem nam pridigajo... (da ne bo pomote proti cerki in njihovim služabnikom nimam nič, proti Vatikanu kot takem pa sem že povedal)
jaskelainen
# 11.07.2012 ob 07:46
@royalclub - pozabil si napisati še 6 milijono Židov med II. WW (kjer Vatikan ni naredil nič, da bi vsaj poskšal ustaviti to morijo!!!).
pankracij
# 11.07.2012 ob 07:35
Vsak naj si naj sam plačuje svojo cerkev, lipove bogove ali zlata teleta.
Cerkev je po ustavi ločena od države in je protiustavno njim karkoli plačevati iz davkov.
Imajo svojega boga pa naj jim on plačuje penzije.
silvab
# 11.07.2012 ob 01:19
Krivično je do nas davkoplačevalcev, da moramo duhovnikom plačevati prispevke, ker pri vsaki maši pobirajo prostovoljne darove (gotovino), poleg tega računajo posebej vsak pogreb, krst, poroko in vsakodnevne maše za pokojnike, ki jih svojci želijo. Duhovniki imajo veliko denarja, to tudi sama vem, da jim ob vsakem takem dogodku ljudje veliko darujejo. Ko se upokojijo, dobivajo pokojnino, zraven pa naprej delajo. Zato pa je RKC tako bogata.
Milkijevizakladi
# 10.07.2012 ob 23:39
čeračara, še enkrat.
Če nekdo nasprotuje tvoji ljubljeni cerkvi ne pomeni da je komunist, KAPIRAŠ?
Zelo enostavna stvar ateist ni enako komunist, to je to.

+križarji gor ali dol. Ve se kaj so počeli in v imenu koga so to počeli. Pobijanje ljudi je obsojanja vredno, pobijanje ljudi v imenu religije pa je res onstran okusnega. Če hočeš z relativizacijo češ saj jih niso pobili pol miljona, so jih nekaj majn, postaviti križarje v pozitivno luč(kar očitno počneš zgolj in samo zaradi svojega prepričanja/copy paste zna malček v vrtcu) potem naj ti povem da kristus ni učil pobijati ampak odpuščati. Ampak to verjetno že veš. Malo si razčisti pojme.
roxdegabba
# 10.07.2012 ob 23:01
@NM: Sploh me ne zanimajo te strankarske gluposti, vsi so isti lopovi, Janša skrbi za farške žepe, Janković bi pa na njegovem mestu skrbel za žepe svojih prijateljčkov, starih komunajzarjev in podobnih. V obeh primerih se ožema naše žepe in polni žepe režimskih priviligirancev. Politiki imajo vedno dvojna merila, njihova stran je vedno najbolj poštena, najbolj sposobna, najbolj delovna in sploh v vseh pogledih najboljša, nasprotna pa nasprotno v vseh pogledih najslabša. To nič novega. Jaz nobenega politika ne zagovarjam.

Če avtomat ne izda računa, je to protizakonito. Prijavi na tržno inšpekcijo. Če bom imel čas zadevo preveriti, bom prijavil jaz.
za gospodarstvo
# 10.07.2012 ob 22:49
@ciracara:
Tako lažeš in tako napačne podatke mečeš v kiber prostor, da se boš cvrl v peklu.
royalclub
# 10.07.2012 ob 22:28
sir_enca

# 10.07.2012 ob 20:33
Prijavi neprimerno vsebino Nekaj je sigurno ,duhovniki ne naredijo toliko škode kot komunisti . Ta bi morali imeti večje pokojnine.


NAJBOLJ črne napovedi pravijo da so komunisti pobili 70 milijonov ljudi po celem svetu.
CERKEV je na drugi strani v imenu religije ubila:

- Križarske vojne = 1 milijon
- Inkvizicija = 350.000
- Lov na "čarovnice" = 1 milijon
- Democid v obeh Amerikah, Afriki in Avstraliji = 14 milijonov
- Suženjstvo = 17 milijonov

+ kdovekoliko posiljenih in drugače zlorabljenih.

Drugič ko boš rekel "duhovniki ne naredijo toliko škode kot komunisti" raje drži jezik za zobmi. Vsaka "diktatura" ubija nasprotnike. Pa naj gre za fašiste, komuniste, naciste, islam ali krščanstvo.
polo
# 10.07.2012 ob 22:15
Koliko duhovnikom so odvzeli potne liste v komunizmu ali jih polivali z bencionom in jih zapalili??

Na desetine!
____________
to je laž in potvarjanje..
zgodilo se je Vovku v Novem mestu..

potne liste pa so v Jugi dobili v začetku 60-ih...

ti nebes ne boš videl..
oziroma bo potrebno veliko žajve in sirkove krtače v vicah...
Kazalo