Učbeniki in delovni zvezki na začetku leta precej udarijo po denarnicah. Foto: BoBo
Učbeniki in delovni zvezki na začetku leta precej udarijo po denarnicah. Foto: BoBo
Učbeniki
Stroški za posameznega osnovnošolca znašajo več kot 200 evrov, odvisno od šole in višine razreda. Pri srednješolcih so stroški lahko še precej večji. Foto: BoBo

Šolsko leto se je začelo in starši spet tarnajo nad dragimi šolskimi potrebščinami. Predvsem ne razumejo, zakaj lahko na enih šolah shajajo z manj delovnimi zvezki in nižjimi stroški, na drugih pa za te porabijo tudi do dvakrat več denarja.

Primerjali smo cene šolskih potrebščin dveh šol v istem kraju – OŠ 8 talcev in OŠ Tabor v Logatcu:

OŠ 8 TALCEV TABOR
1. razred5657
2. razred5152
3. razred4949
4. razred41 €96 €
5. razred58 €111 €
6. razred42 €91 €
7. razred6375
8. razred80101
9. razred77106

V prvih treh razredih razlike skorajda ni oz. je le za nekaj evrov, ker je tudi izbira, ki jo imajo učitelji, zelo majhna. V zadnjih treh razredih se cene razlikujejo od deset do trideset evrov. V četrtem, petem in šestem razredu pa je cena vseh delovnih zvezkov, ki jih potrebujejo učenci OŠ Tabor dvakrat tolikšna, kot cena delovnih zvezkov na OŠ 8 talcev.

Pogovarjali smo se z ravnateljicama obeh šol. Miša Stržinar, ki vodi OŠ Tabor, kjer so učni pripomočki dražji, je izbor teh utemeljila z besedami, da na šoli s pomočjo delovnih zvezkov krepijo bralno pismenost. Ravnateljica OŠ 8 talcev, kjer so potrebščine cenejše, Karmen Cunder, pa je prepričana, da delovni zvezki z vedno enakimi tipi nalog otroke ukalupljajo. Zato svoje učitelje spodbuja, da tudi sami pripravljajo naloge.

Učitelji imajo proste roke
Učitelji se sami odločijo, s pomočjo katerega delovnega zvezka bi radi poučevali. Na razpolago jih imajo veliko – npr. za slovenščino za šesti razred kar šestnajst. Založbe pa nanje pritiskajo, za kar nekateri so, nekateri pa niso dovzetni. Ker pred leti takratnemu ministru Igorju Lukšiču ni uspelo doseči, da bi imeli vsi delovni zvezki isto ceno, so uvedli pravico staršev, da delovne zvezke, s katerimi se ne strinjajo, lahko zavrnejo.

Vendar pa v praksi ni čisto tako. Predstavnica Sveta staršev na OŠ Tabor, Janja Baretič, je povedala, da staršem seznama ni uspelo niti proučiti ali ga primerjati s kako drugo šolo: ˝Vodstvo šole nam je obljubilo, da bomo dobili seznam delovnih zvezkov pred sejo, na kateri se bomo o njem odločali. To se ni zgodilo, dobili smo ga na sami seji in v istem trenutku smo ga morali potrditi ali zavrnit˝
Vodstvo šole jim je odgovorilo, da tudi sami od ministrstva seznama delovnih zvezkov niso dobili prej. Ker starši nimajo dovolj strokovnega znanja, učiteljem zaupajo. Kar pa se velikokrat izkaže za drago odločitev.

Erika Pečnik Ladika

Posebna ponudba, izobraževalno-svetovalna oddaja
Posebna ponudba, izobraževalno-svetovalna oddaja