Julijana Bizjak Mlakar je v Odmevih ponovila, da je na vse Cerarjeve očitke odgovorila s protiargumenti. Foto: MMC RTV SLO
Julijana Bizjak Mlakar je v Odmevih ponovila, da je na vse Cerarjeve očitke odgovorila s protiargumenti. Foto: MMC RTV SLO
false
Nekdanja ministrica za kulturo se vrača v poslansko skupino DeSUS-a. Foto: DZ/Barbara Žejavac
false
Kulturna ministrica je poslance obvestila, da odstopa s svojega položaja. Foto: BoBo

Poslanci DZ-ja so najprej s tretjim branjem vladne novele zakona o prekrških nadaljevali redno sejo, nato pa se je začela izredna seja, na kateri naj bi poslanci razpravljali o predlogu razrešitve kulturne ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Vendar je ta pred tem nepreklicno odstopila, predtem pa poslancem predstavila pogled na opravljeno delo in zavrnila očitke premierja Mira Cerarja. Ta je predlagal njeno razrešitev, saj po njegovem mnenju ni izkazala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade, očital pa ji je tudi nekorekten odnos.

A zdaj že nekdanja ministrica Cerarju ni ostala dolžna, tako je med drugim vladi očitala, da deluje v interesu lobijev in najpremožnejših. Tako je po navedbah ministrice ključen povod za njeno napovedano razrešitev v interesu lobijev, zbranih okoli javnega zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. "To je javni zavod, ki bi moral opravljati negospodarske dejavnosti, ne pa celo vrsto gospodarskih, ki jih je v svojem sklepu opredelila vlada," je v Odmevih povedala Bizjak Mlakarjeva.

"Kadar nekdo krši zakon, da bi se zgodilo nekaj, kar ni v javnem interesu, se je treba vprašati, čigav interes je v ozadju," je dejala Bizjak Mlakarjeva, ki pa konkretnih imen lobijev, ki naj bi bili v ozadju idrijskega centra, ni želela navesti. Dejala je le, da nanjo niso pritiskali, saj bi bilo to zaman, je pa sama premierju večkrat poudarila, da je sklep vlade, s katerim bi dejavnosti idrijskega rudnika prenesli v pristojnost javnega zavoda, neskladen z zakonom.

Cerar: Ministričin odnos je bil nekorekten
Cerar je predlagal njeno razrešitev, saj po njegovem mnenju ni izkazala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade, očital pa ji je tudi nekorekten odnos: "Ministrica je doslej pogosto iskala vzroke za neizvajanje svojih nalog z izpostavljanjem nerazpoložljivosti zadostnih proračunskih sredstev. Ti njeni pogosto tudi javni nastopi so nekorektni zato, ker je te zaveze sprejela skupaj z vlado. Proračun za kulturo je ta vlada vse od začetka svojega mandata v skladu z zmožnostmi povečevala, kar ministrica v javnosti pogosto zamolči, neupravičeno pa napada vlado in njene člane," je bil oster.

"Vzvišeno so pričakovali brezpogojno pokornost"
Oster je bil tudi odziv Julijane Bizjak Mlakar, ki je dejala, da njegove navedbe o neizpolnjevanju sklepov vlade ne držijo, in opozorila, da je bilo na dan 31. 12. 2015 neizvedenih 32 sklepov vlade. "Zakaj niste pozvali k odstopu ministrov, ki pa niso izvršili preostalih 30 sklepov vlade," je vprašala.

Cerarju pa je očitala tudi, da se o težavah ni želel pogovoriti. "Hkrati pa ste vzvišeno od mene pričakovali brezpogojno pokornost in 'poslušnost', izpolnitev s pravnimi mnenji dokazano neizvedljivih sklepov vlade," je dodala.

"V vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim," je dejala in Cerarju po svojem govoru predala odstopno izjavo. Bizjak Mlakarjeva pa sedaj se vrača v poslanske klopi DeSUS-a.

Cerar začuden nad očitki o lobijih
Premier Miro Cerar je po očitkih Julijane Bizjak Mlakar dejal, da se ne vidi v vladi, ki deluje v interesu lobijev poudaril, da sam zagotovo nima nič z nobenim lobijem. "Obžalujem, da to od Bizjak Mlakarjeve slišim šele zdaj, brez jasnih dokazov, kajti če je to vedela, bi morala že sama sprožiti postopke," je povedal.

Cerar je povedal, da je ministrica za kulturo v odstopu večkrat izražala različne domneve in dodal, da se "o domnevah ne moremo resno pogovarjati". Če je imela dokaze o lobističnem pritisku, bi morala po njegovih besedah že kot ministrica nemudoma ukrepati.

Bizjak Mlakarjeva je na koncu svojega govora na današnji izredni seji DZ-ja izrekla tudi nezaupnico Cerarjevi vladi. Po besedah premierja je izjava ministrice v odstopu o nezaupnici vladi še en dokaz, da ne razume, kakšen položaj ima minister v vladi: "Mislim, da tega sploh ni treba komentirati. Veste, kdo vodi vlado in kdo je minister."

Kulturo bo začasno vodil minister za zamejce
Po Cerarjevih besedah bo še danes določeno, da bo kulturni resor začasno vodil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Bizjak Mlakarjeva pa se vrača med poslance. Na vprašanje, ali bo s tem podpirala vlado, ki ji ne zaupa več, pa je dejala, da bo podprla predloge, ki bodo v korist ljudi. Zanikala je navedbe, da naj bi se pridružila nepovezanim poslancem.

Cerar zdaj pričakuje najprej predloge DeSUS-a, saj po koalicijskem sporazumu sodi v njihovo domeno, da predlagajo kandidata ali kandidatko za novega ministra, njegova naloga pa bo, da preuči, kateri kandidat oziroma kandidatka bo za to vlogo najprimernejši. Spomnil je, da je že izboru Bizjak Mlakarjeve dal veliko težo. Sklical je sestanek, ki so se ga udeležili številni predstavniki kulture, ki so ji izrazili podporo. Tudi zato se je tedaj odločil, da DeSUS-ov predlog podpre.

Julijana Bizjak Mlakar: Vlada deluje v interesu lobijev
Odstop ministrice za kulturo
Julijana Bizjak Mlakar: Vlada deluje v interesu lobijev
Odstop ministrice za kulturo