Slovenija
evro
Sprejeti predlog osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarno socialno pomoč za samsko osebo tudi od 1. januarja 2019 ohranja v veljavni višini 392,75 evra, cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo v višini 577,34 evra, pogrebnino v višini 785,05 evra in posmrtnino v višini 392,75 evra. Foto: Pixabay
Državni zbor
O problematiki črpanja evropskih sredstev je na začetku tedna že razpravljal odbor DZ-ja za zadeve EU-ja. Foto: BoBo

DZ: Denarna socialna pomoč tudi po novem letu ostaja enaka

Izredna seja državnega zbora
9. november 2018 ob 09:53,
zadnji poseg: 9. november 2018 ob 19:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državni zbor je na izredni seji s 44 glasovi za in petimi proti sprejel spremembo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki je bila v obravnavi po nujnem postopku. V skladu z njo se zdajšnji znesek denarne socialne pomoči po 1. januarju 2019 ne bo znižal.

Osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarna socialna pomoč za samsko osebo po spomladi sprejeti noveli od 1. junija do 31. decembra znaša 385,05 evra, s 1. avgustom se je valorizirala na 392,75 evra, od 1. januarja 2019 pa bi se morala v skladu z omenjeno novelo znižati na 331,26 evra, je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

Sprejeti predlog pa osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarno socialno pomoč za samsko osebo tudi od 1. januarja 2019 ohranja v veljavni višini 392,75 evra, cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo v višini 577,34 evra, pogrebnino v višini 785,05 evra in posmrtnino v višini 392,75 evra.

Centri za socialno delo bodo po spremembi vsem tistim prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ki po sprejetju zdaj veljavne novele niso zaprosili za preračun pravice na višji znesek, po uradni dolžnosti ugotovili upravičenost do pravice v višjem znesku. Po trenutnih podatkih ministrstva to pomeni preračun po uradni dolžnosti za nekaj manj kot 4.000 prejemnikov.

"Socialna pomoč ni previsoka, ampak je minimalna pomoč prenizka"
V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v LMŠ-ju posvarili pred nevarnostjo, ki jo predstavlja primerjanje prejemkov različnih družbenih skupin. Spremembe, ki bodo izboljšale položaj tudi drugim skupinam z nizkimi prejemki, so že vložene ali pa še bodo, je dejal Aljaž Kovačič. Podobno so v SD-ju opozorili na nevarnost zlorabljanja prizadevanj za zvišanje najnižjih prejemkov v politične namene. V SMC-ju pa so poudarili, da so pozivi k dvigu najnižjih pokojnin sicer legitimni, vendar ne sodijo v obravnavani zakon.

Ohranitev veljavnega zneska minimalnega dohodka pomeni, da bodo obremenjeni tudi proračuni lokalnih skupnosti, je dejal Jurij Lep iz DeSUS-a. Le rahel obliž za ta poseg je po njegovi oceni nedavno zvišanje povprečnine.

V SAB-u po besedah Maše Kociper gasilskim ukrepom niso naklonjeni. Vladni predlog so sicer podprli, vendar bodo zahtevali strog nadzor nad izvajanjem pravice.

V Levici so zavrnili očitke o pasti neaktivnosti, po katerih je socialna pomoč v primerjavi z minimalno plačo previsoka in se zato ne splača delati. "Socialna pomoč ni previsoka, ampak je minimalna pomoč prenizka," je poudaril koordinator Levice Luka Mesec. Glede na to so v četrtek že vložili predlog za zvišanje minimalne plače. Strinjajo pa se tudi s tem, da je treba popraviti krivice na področju pokojnin.

NSi: Gre za razvrednotenje dela
V NSi-ju so ocenili, da je razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo premajhna. To pomeni razvrednotenje dela, zato predloga niso podprli.

Tako so se odločili tudi v SDS-u. Menijo namreč, da je treba upoštevati tudi druge z nizkimi prejemki, tako upokojence, invalide in zaposlene z minimalno plačo. Spomnili so na svoje dopolnilo, s katerim bi se finančni položaj upokojencev z najnižjimi pokojninami izboljšal. Vendar ga je odbor za delo zavrnil.

V SNS-u pa so menili, da ni pravega nadzora nad prejemanjem socialne pomoči. Dobiti jo morajo tisti, ki so do nje tudi upravičeni, so opozorili.

DZ vlado pozval, naj pripravi načrt
DZ je v okviru izredne seje sicer opravil tudi razpravo o črpanju evropskih sredstev in vlado pozval, naj v 30 dneh pripravi načrt, kako bi pospešili črpanje evropskih sredstev. Slovenija namreč pri tem ni uspešna, so opozarjali poslanci SDS-a, ki so sklic seje zahtevali. Navzoči so sklep sprejeli soglasno, čeprav se vsi niso strinjali, da je črpanje katastrofalno.

Slovenija je v programskem obdobju 2014-2020 upravičena do evropskih sredstev v višini 3,1 milijarde evrov. Od tega je bilo do konca letošnjega septembra preko izdanih odločb o podpori dodeljenih 2,1 milijarde evrov, izplačil iz državnega proračuna je bilo za 508 milijonov evrov, danih zahtevkov za izplačila iz proračuna EU-ja pa za 310 milijonov evrov, kar predstavlja 10 odstotkov razpoložljivih sredstev.

"Navedeni podatki so ob dejstvu, da se izteka peto leto obstoječe finančne perspektive, naravnost katastrofalni," je v imenu predlagateljev komentirala Suzana Lep Šimenko (SDS). Kot je dodala, so to pogosto edina razvojna sredstva, ki jih imamo na voljo, in prav zaradi tega bi morali biti pri črpanju še toliko bolj aktivni, ne nazadnje lahko z njimi prispevamo k zmanjšanju razlik v razvoju regij.

V SDS-u so zato predlagali, naj DZ vlado zadolži, da v 30 dneh pripravi načrt, kako bi črpanje sredstev evropske kohezijske politike pospešili. Sklep je naletel na široko podporo, saj je zanj glasovalo vseh 60 navzočih na seji. Marko Bandelli, ki je kot minister brez listnice pristojen za evropsko kohezijsko politiko, je ob tem opozoril, da v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko takšen načrt celo že pripravljajo.

Odkar je nova vlada nastopila mandat, so v vladni službi preverili stanje na tem področju, pregledali, kje vse se zatika, uvajajo tudi že izboljšave. Med drugim je napovedal vzpostavitev terenskih pisarn in poudaril: "Delam vse za to, da bi Slovenija počrpala čim več teh sredstev." Kot ključni razlog za težave pri črpanju je sicer Bandelli izpostavil informacijski sistem.

VIDEO
Po novem letu se višina socialne pomoči ne bo spremenila
L. L., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 09.11.2018 ob 10:04
Poslance zanima zakaj je Slovenija počrpala le 10 odstotkov evropskih sredstev

Ker je s temi sredstvi treba delati transparentno in razne excel ter druge finte, kako ukrasti del teh sredstev v teh primerih ne vžgejo. In zato se s temi sredstvi raje nihče ne ukvarja. Kdo (pri zdravi slovenski pameti) pa bi si dajal delo za nekaj od česar si ne more nič nakrasti?
ni maitre
# 09.11.2018 ob 10:01
Mene pa zanima kaj ima Slovenija od Eu poslancev sds-a?
Bolek
# 09.11.2018 ob 10:30
ni maitre
# 09.11.2018 ob 10:01
Mene pa zanima kaj ima Slovenija od Eu poslancev sds-a?
+++++
Za črpanje EU-sredstev je odgovorna vlada.
A je SDS v vladi?
stari maček
# 09.11.2018 ob 10:50
Zato,ker male občine nimajo strokovnega kadra,da bi znal predstaviti projekte.
pobrisan
# 09.11.2018 ob 11:15
ni maitre

Mene pa zanima kaj ima Slovenija od Eu poslancev sds-a?
----------------

Od Fajonove in Vajgla imamo polno državo Kosovarjev in ilegalnih migrantov. Kaj ti je bolj všeč?
nepokorni
# 09.11.2018 ob 10:25
Enostavno, ker se stara in nova perspektiva vedno prekrivata za 2 leti. Prejšnja vlada je počistila staro perspektivo, ki je bila l. 2014 na 50% realizacije. V dveh letih (2014, 2015) je prišla na 99%. Do konca tekoče perspektive je pa še več kot polovica obdobja - 5 let. Panike ni.

Gre še za eno nebulozo SĐS, izgubljanje časa in davkoplačevalskega denarja.
deželan
# 09.11.2018 ob 10:28
Če se bomo zamerili sedanjemu ministru ne bomo dobili niti 10 odstotkov ... v tem stilu so verjetno tudi ostali razlogi zakaj se ne črpa !
Disfenocingul
# 09.11.2018 ob 10:09
Ker je s temi sredstvi treba delati transparentno in razne excel ter druge finte, kako ukrasti del teh sredstev v teh primerih ne vžgejo. In zato se s temi sredstvi raje nihče ne ukvarja. Kdo (pri zdravi slovenski pameti) pa bi si dajal delo za nekaj od česar si ne more nič nakrasti?

V bistvu je res, da marsikdo ni intelektualno dorasel kompleksnosti EU sredstev.
Ni pa res, da se ne da ''pošteno kradit'' pri EU projektih. Papir vse prenese. Samo, se pa strinjam, da za ta papir se pa marsikomu ne da.
slo_kritik
# 09.11.2018 ob 11:06
Zaradi prenozkega povprečnega IQ-ja na mestih, ki imajo do omenjenih sredstev v imenu Slovenije omogočen dostop.
Anves
# 09.11.2018 ob 10:33
Poslance zanima, zakaj je Slovenija počrpala le 10 odstotkov evropskih sredstev...le zakaj, verjetno zato ker nam država funkcionira le na 10 % ravni od razpoložljive 100 % ravni. SLO politika in JS slovenistana izgleda pravkar doživljata svoj funkcionalni in delovni vrhunec.
Anar Hija
# 09.11.2018 ob 11:58
Vse ustvarjeno gre v Beograd....... ah, pardon, v Bruselj. V BRU-SELJ. :)
ni maitre
# 09.11.2018 ob 11:37
pobrisan
Ne zanimajo me tvoje blodnje, zanima me konkretno kaj ima Slovenija od Eu poslancev sds-a?
navigator007
# 09.11.2018 ob 11:24
Kot glavni vzrok za težave je označil novi informacijski sistem službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.
Torej je Ipmit po mnenju ministra odgovoren za 90% ne-počrpanih sredstev? Saj verjamem, da programski izdelek ni nek biser, ampak potem naj ta podaljšek vlade odgovori na vprašanje, kaj je v resnici cel prejšnji mandat počel Koprivnikar, ki je še na zadnjem zaslišanju v DZ razlagal, kako je digitaliziral in centraliziral procese v javni upravi, s svojimi podrepniki postavil državni oblak in oh in sploh naredil kvantni skok na področju državne informacijske opreme. Nič ni naredil, razen morda kakšnega dejanja za lastno korist.
pobrisan
# 09.11.2018 ob 11:17
nepokorni

Enostavno, ker se stara in nova perspektiva vedno prekrivata za 2 leti. Prejšnja vlada je počistila staro perspektivo, ki je bila l. 2014 na 50% realizacije. V dveh letih (2014, 2015) je prišla na 99%. Do konca tekoče perspektive je pa še več kot polovica obdobja - 5 let.
--------------
Matematika šepa?

2020 - 2018 ni enako 5
shark77
# 09.11.2018 ob 10:35
Zakaj samo 10% ? Kaj pa če so vzeli Zokija za svetovalca.. :-)
QUENDI
# 09.11.2018 ob 13:01
........,mogoče ker je preveč SLS.....,SDS županov......
trrmtrrm
# 09.11.2018 ob 12:54
Spoiler alert za vse Janšiste:

Kučan je kriv.
adamus
# 09.11.2018 ob 11:50
#Mene pa zanima kaj ima Slovenija od Eu poslancev sds-a?

Mene pa zanima kaj ima Slovenija od Eu poslancev sd-a?
smallbudget
# 09.11.2018 ob 11:49
@Rasta75
Načrt za pospešitev črpanja, pripravljen v 5 minutah: vsak, ki uspešno pridobi ta sredstva, si lahko 10% pospravi v žep. Garantirana 100% počrpanost teh evropskih sredstev.

LOL. Se bojim, da je v v Sloveniji tarifa vsaj 25%.
Rasta75
# 09.11.2018 ob 11:28
... soglašal pa s predlogom sklepa, naj vlada v 30 dneh pripravi načrt za pospešitev črpanja.

Načrt za pospešitev črpanja, pripravljen v 5 minutah: vsak, ki uspešno pridobi ta sredstva, si lahko 10% pospravi v žep. Garantirana 100% počrpanost teh evropskih sredstev.
GORILA
# 09.11.2018 ob 11:20
Za črpanje EU-sredstev je odgovorna vlada.
A je SDS v vladi?


...kdo pa blokira projekte, ki bi dobili EU denar???
...kdo ne da dveh skal za 10 miljonov evrčkov???
ronzi
# 09.11.2018 ob 13:05
Poslance zanima, zakaj je Slovenija počrpala le 10 odstotkov evropskih sredstev

Dokler se boste poslanci obremenjevali z preteklostjo,bodo hrvati počrpali več eu sredstev kot jih je slovenija zadnjih 10 let.....pa ko se boste nehali delit na leve in desne,ter stopli skupaj pa naredili kaj,pa boste počrpali več eu sredstev....
resnica/boli
# 09.11.2018 ob 12:38
Ni pomembno, nagrada za nedelo je nov mandat nesposobne vlade, z veliko nadgradnjo še bolj neučinkovitih prisklednikov. Glede na to, da je novi minister za kohezijo Betonelli, šerif nad šerifi, lahko samo upamo da ne bomo že jutri postali neto plačnica v proračun EU!
sportivko
# 09.11.2018 ob 12:20
"Poslance zanima, zakaj je Slovenija počrpala le 10 odstotkov evropskih sredstev"

V bistvu je počrpala 100%, od tega je 10% javno, 90% pa je romalo na zasebne TRR-je.
Tko se govori ...
SpicyWeiner
# 09.11.2018 ob 11:56
samo 10%? Pod Bandelijem bo to padlo na 1% lol
SKing
# 09.11.2018 ob 10:34
Bolek - SDS je v resnici v vladi.... Ker zaradi JJ-ja cveti levi pol. On je njihov najboljši promotor. On je večni predsednik SDS. Po tej logiki...je SDS neuradno v vladi ;)
opaz
# 09.11.2018 ob 12:07
Neučinkovitost... ta beseda vse pove
pomladnidnevi
# 12.11.2018 ob 14:35
Stranka Desus pa o pokojninah niti besede. Gamad.
esspero
# 10.11.2018 ob 23:34
NSI ,se vidi kakšne podgane so to.Koliko ljudi so oni zaposlili 50 plus? So morda odprli nova delovna mesta za socialce -delomrzneže po njihovo.? Prav NSI so protagonisti razvrednotenja dela ,zakaj sta zajamčena in minimalna zako niski. No morda zaradi Levice ,SD Desusa?.Ali zaradi njih.? Da , zaradi njih in njim podobnim strankam ,ki zagovarjajo samo kapital in kapitaliste.Tudi SDS odloča s figo v žepu. Že videno.!
HOR
# 09.11.2018 ob 16:31
Tako se je Slovenija dokaj približala ( ne pa čisto dosegla) razmerju socijalne pomoči v Avstriji glede na višino BDP na prebivalca...
firtoh
# 09.11.2018 ob 12:42
Problem pri evropskem denarju je,da gre redko za 100 % financiranje. Občine nimajo denarja,niti kadrov.
Drugič,velikokrat se državno in občinsko delno prekrivata.
Tretjič,dolgotrajno čakanje na gradbena dovoljenja,soglasja....zato se nekateri niti ne lotijo projektov,ker ne vedo ali bodo sploh dobili dovoljenja in denar ter vse skupaj izvedli v predvidenih rokih,ki so eden od pogojev pri evropskih sredstvih
janezi
# 09.11.2018 ob 11:36
spet ta SDS,kaj pa naj s tistimi 3 000 000 000 eurov ?Naj jih porabijo bolj potrebne države.
Kazalo