Aleš Primc je med svojo predstavitvijo zakona poslance povabil, da se v okviru časa, ki ga je imel na voljo, z minuto molka poklonijo
Aleš Primc je med svojo predstavitvijo zakona poslance povabil, da se v okviru časa, ki ga je imel na voljo, z minuto molka poklonijo "vsem žrtvam zlorab v pravosodju". Da je to neprimerno in v neskladju s poslovnikom, je opozoril predsednik DZ-ja Milan Brglez. Zaradi zlorabe je Primcu izrekel opomin. Foto: BoBo

Državni zbor je s 54 glasovi za in 16 proti sklenil, da predlog zakona za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki ga je vložil Odbor 2014, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlog zakona je med drugim predvideval javnost izidov glasovanja v senatih sodišč, ločena mnenja sodnikov v senatih sodišč, možnost snemanja sojenja in fotografiranja sodnikov, javno evidenco sodnikov kršilcev človekovih pravic in pregleden sistem napredovanja sodnikov. Prav tako je predlog določal odškodninsko odgovornost sodnikov in tožilcev. Predlagali so tudi preprečevanje takojšnjega prehajanja sodnikov in tožilcev med odvetnike ter zagotavljanje nadzora javnosti nad delom sodnikov in javnost premoženjskega stanja sodnikov.

Predlog ni imel podpore vlade, saj gre za zbirko novel posameznih zakonov, spremembe pa urejajo zelo različna področja, je pojasnila državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Tina Brecelj. Spremembe, ki jih predlaga 5.000 volivcev, pa na ministrstvu že urejajo v sistemskih zakonih, ki so v pripravi. Pri tem je omenila predvsem področje javnosti in transparentnosti ter pristojnosti sodnega sveta.

Druga obravnava dimnikarskega zakona
Predlog zakona o dimnikarskih storitvah bo ukinil koncesijski sistem in izbiro dimnikarja prepustil uporabnikom. Med dopolnili k predlaganemu zakonu o dimnikarskih storitvah, ki so jih danes potrdili poslanci, je tudi dopolnilo, ki določa, da bodo porabniki izvajalca dimnikarskih storitev izbrali do konca junija 2017, in sicer za prihodnjih 12 mesecev, v nasprotnem primeru se bo štelo, da so z izvajalcem zadovoljni in bo to delo opravljal tisti, ki ga je doslej.

Predlog zakona sicer po pojasnilih ministrice za okolje in prostor Irene Majcen predvideva licenčni sistem na področju izvajanja dimnikarskih storitev, izvajalcem bodo licence, če bodo izpolnjevali pogoje, podeljevale in odvzemale upravne enote. Licence ne bodo krajevno omejene in bodo veljale za celotno območje države, tudi ne bodo časovno omejene.

Boljši nadzor
Nadzor nad malimi kurilnimi napravami naj bi okrepili z nadgradnjo evidenc, v katere bi vpisovali podatke tako o uporabnikih kot izvajalcih in njihovi usposobljenosti. Opustitev zdajšnjega koncesioniranega načina je bila načrtovana že s koncem leta 2015. Vendar zaradi nestrinjanja vseh deležnikov ni bila sprejeta zakonodajna podlaga. Tudi s tokratnim predlogom vlade ne zagovorniki ne nasprotniki zdajšnjega sistema niso (povsem) zadovoljni.

Nov sistem ureditve izvajanja dimnikarske storitve naj bi zaživel z letom 2017. O podpori celotnemu zakonu bo DZ odločal na naslednji seji.