Pogled na zaslon: 50 glasov za in 31 proti spremembam državnega proračuna za leto 2014. Foto: BoBo
Pogled na zaslon: 50 glasov za in 31 proti spremembam državnega proračuna za leto 2014. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Čestitke po dani zaupnici. Foto: Reuters
Koalicija
V koaliciji dozdajšnje delo ocenjujejo kot dobro. Foto: BoBo
Möderndorfer
Vlada je na pravi poti, meni Möderndorfer. Foto: BoBo
Matjaž Han
Nismo preveč zarezali v dohodke javnih uslužbencev, se je pohvalil Matjaž Han. Foto: MMC RTV SLO
Jurša
Če bo stanje umirjeno, potrebe po novi zaupnici ne bo, meni DeSUS-ov poslanec Franc Jurša. Foto: BoBo
Andrej Šircelj
Šircelj ne vidi izpolnjenih obljub vlade. Foto: BoBo
Stanko Stepišnik
Bo minister Stepišnik obdržal svoj položaj? Foto: BoBo

Premierka Alenka Bratušek se je po prejeti zaupnici v državnem zboru oz. potrditvi sprememb proračuna za leto 2014 poslancem zahvalila za zaupanje, ministrom pa za opravljeno delo. Zaupnica pa, kot pravi, ni edina obljuba, ki jo izpolnjuje. Prepričana je, da so razmere v Sloveniji boljše, po njenih besedah pa je država tudi na poti, da svoje težave reši sama.

Zelo optimistična je glede ocene Evropske komisije in prepričana, da če bo vlada še naprej tako nadaljevala svoje delo, bo prihodnje leto ob tem času že pozitivna gospodarska rast in manj brezposelnih. Sicer pa je spomnila, da je sama izpolnila tudi obljubo, da se ne bo ukvarjala s preteklostjo, ampak bo gledala v prihodnost.

In kaj so ob zaupnici, ki je bila vezana na sprejem predloga proračuna za leto 2014, poslanci še sprejeli na tej maratonski seji?

Nepremičninski davek po vseh zapletih in spremembah sprejet


Zniževanje primanjkljaja

Vlada želi s proračunoma za prihodnji leti konsolidirati javne finance. Proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v vrednosti 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov ali na 2,9 odstotka BDP-ja. Leta 2015 se bo dodatno znižal na 2,4 odstotka BDP-ja.

Prihodnje leto je predvidenih 8,6 milijarde evrov proračunskih prihodkov, odhodki pa bodo znašali 9,6 milijarde evrov. V letu 2015 se prihodki povečujejo za nekaj milijonov evrov, bolj pa se zmanjšuje poraba, tako da se bo proračunski primanjkljaj zmanjšal na 859 milijonov evrov.

V PS-ju se ne pogovarjajo o zamenjavah
Vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer je pred glasovanjem poudaril, da bo kmalu prišel čas, ko se bo celotna koalicija usedla in pogovarjala o načrtih za prihodnost. Zatrdil je, da se v stranki ne pogovarjajo o morebitni zamenjavi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika. Ta se namreč najpogosteje omenja kot tisti, ki bi ga utegnili v vladnih vrstah zamenjati.
Vodja poslancev PS-ja priznava, da je bil na začetku mandata narejen terminski načrt, kdaj se bo kaj zgodilo, vendar "je vlada naletela na nekaj ovir". A sam verjame, da bodo te v bližnji prihodnosti odpravljene, in tako dozdajšnji mandat vlade ocenjuje pozitivno. Prepričan je, da mora vlada še kaj postoriti, da pa je že umirila strasti v državi in ustvarila pogoje za izpolnjevanje programa izhoda iz krize.

SD: Premalo narejenega na gospodarstvu
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa med dozdajšnje dosežke vlade uvršča to, da niso preveč zarezali v socialne transferje in plače javnih uslužbencev. Zaveda pa se, kot je dejal, da so premalo naredili na področju gospodarstva. Zato jih delo na tem področju še čaka.

Izpostavlja pa, da rešitev gospodarstva ni odvisna od enega človeka. Torej težava ni v Stanku Stepišniku, ampak se mora po njegovem mnenju celotna vlada bistveno bolj osredotočiti na gospodarski razvoj. Seveda pa mora biti na mestu gospodarskega ministra človek, ki ima vizijo, zna delati z uradniki in ima ta trenutek voljo, da kaj spremeni, je dodal.
Han si ne upa napovedati, ali bo vlada pod vodstvom Bratuškove zdržala do konca mandata. Kot pravi, imajo koalicijsko pogodbo podpisano do marca prihodnje leto, zato jo bo treba na novo opredeliti.

DL za nov dolgoročni načrt
Tudi vodja poslancev DL-ja Rihard Braniselj pravi, da se bo koalicija takoj po izglasovani zaupnici usedla in naredila nov dolgoročni načrt. Lahko rečemo, da je ta vlada uspešna, je dejal. Spomnil je sicer, da vemo, zakaj slabe banke še ni, prepočasi gre po njegovem mnenju tudi udejanjanje zakona o slovenskem državnem holdingu. Prav tako se mu zdi, da prepočasi poteka privatizacija.

Tudi DeSUS za nov dogovor
Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša medtem težko ocenjuje, ali bi premierka morala zaupnico spomladi še enkrat vložiti. Če bo stanje umirjeno, ji tega ni treba, sicer pa, pravi Jurša. Tudi po njegovem mnenju je pred koalicijskimi strankami naloga, da pripravijo nov dogovor o nadaljnjem sodelovanju v vladi. O tem oz. o prenovi dogovora naj bi koalicija že v petek spregovorila na novinarski konferenci.

Premierka sicer po besedah Jurše ni posebej omenila morebitne zamenjave Stepišnika. A po mnenju vodje poslancev DeSUS-a je delna rekonstrukcija vlade po vsem dogajanju v zadnjem obdobju realna. Predvideva, da bodo naslednje državnozborske volitve leta 2015.

Veber: Zagotovili smo stabilnost
Predsedniku DZ-ja Janku Vebru pa se zdi pomembno, da jim je v času vlade Alenke Bratušek uspelo zagotoviti politično stabilnost in da je bilo zelo jasno povedano, da Slovenija lahko sama rešuje posledice gospodarske in finančne krize. Zdaj jo čaka nadaljevanje politične stabilnosti in izvajanje ukrepov, ki bodo ohranjali predviden proračunski primanjkljaj in javnofinančni primanjkljaj, ki bo bistveno nižji kot v številnih drugih evropskih državah, je dejal.

Vlada in koalicija morata po njegovem mnenju moči usmeriti predvsem v gospodarski razvoj in rast. Veber sicer meni, da bo zaupnica kot "veter v jadra", in ne izključuje razprave o mogočih spremembah v vladni ekipi.

"Niso naredili drugega kot zviševali davke"
Opozicija pa je v razpravi poudarjala pomanjkljivosti pri delovanju vlade. "Vlada od tistega, kar je obljubila, ni naredila nič drugega, kot da je zviševala davke," je dejal Andrej Šircelj (SDS) in proračunu očital, da Slovenije ne bo popeljal iz krize.

Vlada po nepotrebnem s proračunom prehiteva mnenje Evropske komisije, pravi Jožef Horvat (NSi): "Večina držav čaka s proračunskim odločanjem o prihodnjem letu. Nam se mudi." Tudi Franc Bogovič (SLS) meni, da je predsednica vlade pohitela z glasovanjem o zaupnici: "Zato sem trdno prepričan, da bi bila zaupnica, če bi o njej glasovali po enem letu, kot je bilo rečeno, dosti realnejša in težja."

Sicer pa so poslanci opozicije ob obravnavi proračunov opozarjali, da sta nerealna in nista razvojno naravnana.

Kaj bo prinesel nepremičninski davek?
Maratonska seja, davek potrjen
Bruselj zadovoljen s slovenskim proračunom
Zaupnica vladi izglasovana
Besedno izčrpavanje v parlamentu
Vse glasneje o Stepišnikovem odhodu
Kaj bo prinesel nepremičninski davek?
Maratonska seja, davek potrjen
Bruselj zadovoljen s slovenskim proračunom
Zaupnica vladi izglasovana
Besedno izčrpavanje v parlamentu
Vse glasneje o Stepišnikovem odhodu