Mandatno volilna komisija  DZ-ja je naredila seznam kandidatov za nove programske svetnike DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Mandatno volilna komisija DZ-ja je naredila seznam kandidatov za nove programske svetnike DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Na seznamu predlaganih kandidatov za 29-članski programski svet RTVS je iz nabora civilne družbe osem kandidatov in sicer Metka Hojnik Verdev, Jedrt Jež Furlan, Sašo Lap, Milan Lovrenčič, Jože Osterman, Brankica Petkovič, Matjaž Sterže in Božidar Zorko.

Iz nabora strank pa je MVK za nove člane programskega sveta zavoda predlagal Cirila Baškoviča (SD), Danico Cmrečnjak (DeSUS), Nikolo Damjanića (PS), Miho Kluna (SDS) in Jelko Stergel (DL).

Pri štetju glasov za kandidate iz kvote civilne družbe je prišlo tudi do napake in zato do ponovnega štetja.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je zaplet ocenil kot nedopusten za ugled MVK-ja, zato je predlagal razveljavitev postopka in ponovitev javnega poziva. Tankov predlog ni naletel na podporo komisije.

Zapletlo se je tudi pri oblikovanju predloga kandidatov za pet novih članov nadzornega sveta RTVS. Komisija je izbirala med sedmimi kandidati, ki so jih predlagale stranke. Po preštetih glasovnicah bi se na seznam kandidatov za 11-članski nadzorni svet zavoda uvrstili Marko Bandelli (PS), Janez Čadež (SLS), Bogomir Eržen (SD), Damijan Knap (DL) in Rosvita Svenšek (DeSUS).

Tanko je nato oporekal izidu glasovanja, češ, da izbrani kandidati ne odražajo razmerja strank v DZ-ju, kot to narekuje zakon o RTVS-ju. Zato je predlagal prekinitev seje komisije, na kar je nazadnje pristala tudi predsednica MVK Melita Župevc (PS).

V nadaljevanju MVK čaka med drugim tudi določitev člana komisije za izbiro primernih kandidatov za imenovanje predsednika in namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. MVK naj bi izbirala med dvema kandidatoma za člana izbirne komisije, Župevčevo in Tankom.