Ministrstvo ocenjuje, da bo dvig stal do 100 milijonov evrov na leto. Foto: Radio Koper/web
Ministrstvo ocenjuje, da bo dvig stal do 100 milijonov evrov na leto. Foto: Radio Koper/web
Na novelo zakona o igrah na srečo so državni svetniki izglasovali odložilni veto, zato jo bo moralo tokrat podpreti 46 poslancev. Na prvem glasovanju je novelo podprlo le 35 poslancev. Foto: DZ/Borut Peršolja
Športna loterija in Loterija Slovenije bosta še naprej imeli praktično monopol. Foto: e-stave.com

Državni zbor je danes sprejel nov "sveženj arbitražne zakonodaje" in potrdil tri zakone, ki jih je vlada predlagala zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z arbitražno razsodbo o meji s Hrvaško. V SDS-u so sicer odločanje obstruirali, zakonov pa prav tako niso podprli poslanci NSi-ja. DZ je odločal o noveli zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, o predlogu za prenehanje veljavnosti zakona o razglasitvi zaščitnega ekološkega območja in epikontinentalnem pasu Slovenije ter o noveli zakona o ohranjanju narave.


Ta bo glede na prehodne določbe v obdobju od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov.

Vlada je predlagala zvišanje osnovnega zneska minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z veljavnih 297 na 331 evrov že z začetkom uporabe novele 1. junija. Vendar je matični parlamentarni odbor za delo 11. aprila predlog novele dopolnil z dopolnilom Levice, da znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znaša 385 evrov.

Kot so pri obravnavi predloga novele v DZ-ju v sredo opozorili v SMC-ju, so s podporo temu dopolnilu Levice na seji odbora dali "jasen signal", da se bo morala nova vlada čim prej, najpozneje pa do konca leta, resno lotiti vprašanja glede višine denarne socialne pomoči.

Znesek 331 evrov, ki ga je predlagala vlada in pomeni 11-odstotno zvišanje zdaj veljavnega zneska, je po pojasnilu ministrice za delo Anje Kopač Mrak, ki opravlja tekoče posle, določen tudi glede na višino minimalne plače. Ta mora biti po njenem opozorilu višja od denarne socialne pomoči. Povišanje bo veljalo za samske osebe in za pare brez otrok.

Zavrnili liberalizacijo športnih stav
Državni zbor je danes s 35 glasovi za in 26 glasovi proti zavrnil novelo zakona o igrah na srečo. Pripravil jo je Branko Zorman (SMC), ki je zato tudi izstopil iz stranke.
Po lastnih besedah je želel sprostiti trg športnih stav, ki jih zdaj zakonito prireja le Športna loterija. Po Zormanovih navedbah je bil predlog novele namenjen slovenskemu športu, invalidom in humanitarcem. Ker bi tudi tuji ponudniki plačevali koncesijske dajatve, bi dobil tudi proračun. S predlogom je želel zaščiti slovenske igralce, ki stavijo pri tujih prirediteljih in ne uživajo zaščite, ki jo z nadzorom zagotavljajo slovenski organi.

Vlada je predlogu zakona nasprotovala, saj je presodila, da predlog prinaša delne rešitve zgolj na področju stav, medtem ko Slovenija potrebuje celovite nove rešitve, ki bi temeljile na predhodno izvedenih analizah, ki so potrebne tudi zaradi uskladitve z evropsko zakonodajo.

V državnem svetu sprejet veto na novelo zakona je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem. Ta je presodila, da spremenjena ureditev na področju športnih stav ne bo prinesla napovedanih učinkov, temveč bo poslabšala stanje na sicer urejenem področju iger na srečo.

Podpora športnih zvez in klubov
Podobna stališča je zagovarjala tudi Športna loterija. Novelo zakona so sicer v torek javno podprli poslovni direktor nogometnega kluba Domžale Matej Oražem, poslovni direktor nogometnega kluba Olimpija Dejan Stamenković, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec, vodja marketinga Košarkarske zveze Slovenije Damir Rađenović, predsednik Sindikata športnikov Slovenije Dejan Stefanović in davčni strokovnjak Ivan Simič.

"Z glasovanjem za ta zakon boste jasno izrazili tudi nestrinjanje s korupcijo, ki vlada na tem področju," je v DZ-ju med drugim dejal Zorman. V SMC-ju so napovedali, da bodo glasovali "po lastni presoji".

Podporo so zakonu napovedali v poslanski skupini nepovezanih poslancev in SDS-u, medtem ko so mu podporo odrekli v DeSUS-u in Levici.

"Športna loterija pozdravlja odločitev poslancev državnega zbora, ki ohranja celovito ureditev področja iger na srečo v Sloveniji in tudi sistemskega financiranja športnih ter invalidskih in humanitarnih organizacij iz sredstev od iger na srečo, zbranih za dober namen," je v odzivu za STA pojasnil direktor marketinga pri Športni loteriji, Luka Steiner.

Tako področje urejanja iger na srečo, še posebej športnih stav, kot tudi področje urejanja sistemskega financiranja športa, si po mnenju uprave Športne loterije zaslužita celovito, konstruktivno in poglobljeno razpravo ter rešitve. "Športna loterija bo kompetenten in konstruktiven sogovornik pri nadaljnjem zakonodajnem urejanju in napredku področja iger na srečo v Sloveniji in si bo še naprej prizadevala dosegati najvišje standarde na področju prirejanja iger na srečo," je še dejal Steiner.

Koliko bo znašal minimalni dohodek?
DZ je tudi sprejel novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči. Ta bo v obdobju od začetka junija do konca leta znašala 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov. Poslanci so potrdili tudi novelo zakona o varstvu potrošnikov. Največja sprememba je natančnejša opredelitev turističnega paketa, spremembe pa se nanašajo še na prenos evropske direktive o paketnih potovanjih in povezanih potovalnih aranžmajih.

Sprejeta je bila tudi novela zakona o divjadi in lovstvu, katere cilj je zagotoviti financiranje nalog, ki jih Lovska zveza Slovenije izvaja v javnem interesu. Z novelo se tudi odpravljajo nejasnosti, kdaj se lahko lovska izkaznica prekliče oz. se ji veljavnost ne podaljša. Poenotene so tudi kazni.

DZ je sprejel tudi novelo zakona o osebni asistenci, ki določa, da ocenjevanje upravičencev do osebne asistence začasno zaradi preobremenjenosti centrov za socialno delo preide v okvir skupnosti centrov za socialno delo.

Državni zbor je danes sprejel nov "sveženj arbitražne zakonodaje" in potrdil tri zakone, ki jih je vlada predlagala zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z arbitražno razsodbo o meji s Hrvaško. V SDS-u so sicer odločanje obstruirali, zakonov pa prav tako niso podprli poslanci NSi-ja. DZ je odločal o noveli zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, o predlogu za prenehanje veljavnosti zakona o razglasitvi zaščitnega ekološkega območja in epikontinentalnem pasu Slovenije ter o noveli zakona o ohranjanju narave.