Slovenija
žilna opornica
Preiskovalna komisija vsem zdravstvenim ministrom od leta 2003 do leta 2016 očita objektivno odgovornost, Kolar Celarčevi pa subjektivno odgovornost. (Kirurg z žilno opornico. Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Jelka Godec
Godčeva je izrazila razočaranje, da na seji DZ-ja ni nobenega predstavnika vlade. Foto: BoBo
VIDEO
Preiskovalna zdravstvena...
VIDEO
Potrdili poročilo preisko...

Dodaj v

DZ potrdil poročilo komisije, ki Kolar Celarčevi očita subjektivno odgovornost

Zaključno poročilo preiskovalne komisije
10. april 2018 ob 15:03,
zadnji poseg: 10. april 2018 ob 21:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Končno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, ki po mnenju komisije opozarja na odtekanje denarja v zdravstvu in razkriva brezbrižnost nosilcev javnih funkcij in vodilnih v javnih zavodih, so poslanci s 40 glasovi za in šestimi proti podprli.

Ob tem so v državnem zboru komisiji naložili, naj pridobljeno dokumentacijo preda Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in specializiranemu državnemu tožilstvu. Izjema je le dokumentacija, ki jo je komisija pridobila na podlagi odredb sodišč.

Predstavitev stališč poslanskih skupin na današnji izredni seji DZ-ja je pokazala, da imajo tako v koaliciji kot opoziciji nasprotujoča si mnenja o zaključnem poročilu zdravstvene preiskovalne komisije. Naklonjenost poročilu so izrazili v SD-ju, NSi-ju, NP-ju, SDS-u in DeSUS-u, v SMC-ju in še posebej v Levici pa so bili do dela komisije in njenih ugotovitev kritični. Čeprav poslanske skupine niso našle skupnega jezika, je DZ ob koncu seje podprl ugotovitve zdravstvene preiskovalne komisije.

Do ugotovitev komisije najbolj kritična Levica
Zaključno poročilo komisije po mnenju Nade Brinovšek (SDS) opozarja na ključne težave slovenskega zdravstva: odtekanje denarja in brezbrižnost nosilcev javnih funkcij ter vodilnih v javnih zavodih. Dejala je, da je komisija pridobila dovolj kakovostnega dokaznega gradiva, zato sta zdaj na potezi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in specializirano državno tožilstvo (SDT).

Vesna Vervega (SMC) je poudarila, da v stranki ne morejo podpreti ugotovitev komisije, za katere ni dovolj dokazov. Posebej kritična je bila do ugotovitve o subjektivni odgovornosti ministrice za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojke Kolar Celarc. Dejala je, da ministrica ne more biti kriva za nepravilnosti, ki so se zgodile še pred nastopom zdajšnje vlade.

Najbolj kritični do zaključnega poročila so bili v Levici. Po besedah Mihe Kordiša komisija ni postregla s strokovnim in neodvisnim poročilom, ampak s političnim pamfletom. Ob tem je ugotovitve komisije označil za prazne. Dodal je, da v stranki zagovarjajo ustanovitev javnega podjetja za nabavo medicinskega materiala, ki bi izrinilo vse zasebne posrednike.

Zaslišali so 51 prič
Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je znova povzela ključne ugotovitve komisije. Postregla je s podatkom, da je imela komisija 35 rednih in 19 nujnih sej, zaslišala je 51 prič in opravila dve soočenji prič. Izrazila je pričakovanje, da bodo vsi poslanci, ki zagovarjajo ničelno toleranco do korupcije, tudi podprli sklep o predaji dokumentacije NPU-ju in SDT-ju.

V zaključnem poročilu je komisija navedla, da so vsi zdravstveni ministri od leta 2003 do leta 2016 objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu. Kolar Celarčeva pa je po ugotovitvah komisije tudi subjektivno odgovorna za opustitev ukrepov, ki bi jih morala sprejeti že na podlagi vmesnega poročila.

AVK ni deloval v skladu z zakonom
Prav tako je komisija ugotovila, da agencija za varstvo konkurence (AVK) ni delovala v skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence in po besedah Godčeve v preteklosti ni naredila dovolj za ugotavljanje omejevanja konkurence in prevlade od nekaterih slovenskih dobaviteljev žilnih opornic in multinacionalk.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je pristojnim organom predlagala, naj raziščejo sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivega dejanja jemanja podkupnine za vodjo SDT-ja Harija Furlana ter sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine za nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča.

Poleg tega je komisija pristojnim organom predlagala, naj raziščejo sume kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi za nekdanjega vodjo nabave v mariborskem kliničnem centru Petra Weissensteinerja. Obenem je predlagala AVK-ju, naj znova razišče primer iz leta 2013, ko naj bi šlo za omejevanje konkurence od multinacionalke Abbott pri prodaji in nabavi žilnih opornic.

Komisija je prav tako ugotovila, da je direktor AVK-ja Andrej Matvoz vedel za položaj dobavitelja Mark Medicala v Sloveniji, vendar se ni odzval. V zaključnem poročilu so tudi ugotovitve iz vmesnega poročila. Tako po mnenju komisije obstajajo sumi, da so odgovorni v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva ter delovali negospodarno in nezakonito.

Komisija je ugotovila tudi sume, da so odgovorni v obeh kliničnih centrih za izvedbo javnih naročil v obdobju 2007-2014 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter so delovali nezakonito in večkrat kršili zakon o javnem naročanju.

DZ je z 48 glasovi za in dvema proti sprejel tudi dopolnilo SDS-a. Z njim je pozval pristojne organe, naj za Janeza Zemljariča, ki je ljubljanski klinični center vodil od leta 1968 do leta 1973, raziščejo sume kaznivega dejanja krive izpovedbe. Godčeva je namreč opozorila, da je pridobila dodatno gradivo o tem, da je Zemljarič pred komisijo krivo pričal.

Kolar Celarčeva zavrača subjektivno odgovornost
Sicer je Kolar Celarčeva v odzivu na parlamentarno obravnavo znova zavrnila subjektivno odgovornost, ki ji jo očita komisija. Zapisala je, da je kot prva med zdravstvenimi ministri sprejela konkretne sistemske ukrepe proti korupciji, kar po njenih navedbah velja tudi za nabavo žilnih opornic.

"Zato v odgovor na zaključno poročilo preiskovalne komisije sporočam, da sem objektivno odgovorna za vrsto sprejetih sistemskih ukrepov proti korupciji, tudi na področju nabave žilnih opornic. Nikakor pa ne morem biti subjektivno odgovorna za zadeve, ki jih nisem smela početi - in jih zato tudi nisem," je zapisala.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
smartass2011
# 10.04.2018 ob 18:23
Ljudstvo bo zadovoljno takrat, ko bodo letele glave in se bo vrnil denar iz osebnih računov v državno blagajno. Vse ostalo je lari fari. Enako velja za TEŠ6 in NLB.
FolkloraS
# 10.04.2018 ob 15:53
Vsi krivi, saj do sedaj še nobena vlada ni uspela urediti razmer! In sedaj ko je predvolilno leto že obljubljajo tisto kar jim še ni uspelo zjebat!
a.vehar
# 10.04.2018 ob 16:20
SD, SMC in ostala koalicija skupaj z Levico je omogočila, da je ta "najbolj nesposobna ministrica v zgodovini Slovenije" tako dolgo ostala na položaju. Vsak poslanec, ki ni podprl interpelacije proti Milojki je kriv za daljše čakalne vrste in stanje v zdravstvu.
Grešnica
# 10.04.2018 ob 15:35
Levica je izredno dobro promovirana v reviji Mladina, katere lastniška povezava je segala do dvornega dobavitelja medic. materiala, ki sliši na ime MarcMedical.

Se še kdo čudi, da Levici ni do sprememb sistema? In da so za Levico rastoče čakalne vrste "dokaz vsem dostopnega zdravstva"? (npr.6 mes. čakanja, da ti operirajo raka na prostati?)
rumalina
# 10.04.2018 ob 16:08
Homer., mar ni tudi NLB državno podjetje?
runcajz
# 10.04.2018 ob 16:49
Kriv je tudi najbolj transparenten predsednik vlade Cerar, ki te nesposobne, neodgovorne, lažnive ministrice ni že po enem letu sunil v in jo zamenjal .
Pa ne le nje. Še kar nekaj takšnih ,po žup priplavanih ministric in ministrov bi bilo treba že pred leti zamenjati. Tako pa imamo sedaj neskidano štalo.
pobrisan
# 11.04.2018 ob 07:56
boro007

Za dolge čakalne vrste bi v prvi vrsti krivil zavarovalnice,
-----------------

Zakaj pa v množini? Imamo monopolno zavarovalnico, ki ima na koncu leta celo dobiček, ne pokriva pa vseh storitev, ki jih opravijo v zdravstvu.
tsinamuh0
# 11.04.2018 ob 00:40
Spet zavajate v naslovu članka. Dejansko so bile številne napake, lahko rečemo kar sistemska korupcija na področju dobaviteljev- prisotne že mnoga leta, in ne le na tem področju. Isto je bilo kot s TEŠem. Seveda pa sicer odlični ministrici, nagrajeni za presenetljivo dobro tobačno zakonodajo celo z nagrado SZO!! - MKC ni uspelo povsem vsega rešiti, a da se vedno znova pribija na križ le njo, je gnusna insinuacija, nevredna resnega medija, kot kak popteve ali Nova24. Pa kdo je ta oseba J. Godec, kakšne zasluge ima ona za zdravje?
Ja, precej bolj odgovoren za vse skupaj je bil Miklavčič in še nekateri predhodniki. Zakaj ni to v naslovu??? Res ste pokvarjene ovce. Kaj pa je koristnega naredil D. Marušič? Zakaj je že takoj odstopil minister T. Gantar? Menda ni nič mogel proti lobijem, tako pa je zdaj preprečil sprejetje zakonodaje, ki bi končala največjo posamično provizijo v zdravstvu (zavarovalniško) - redno se je dobival tako s tobačnimi kot zavarovalniškimi lobisti. Zakaj pa TEGA nikoli niste objavili????
Mislim, da je velik izvor vseh težav v Sloveniji v popolnoma skorumpiranem novinarstvu... in ljudeh, ki tega ne spregledajo.
firtoh
# 10.04.2018 ob 21:35
Slovenci smo v večini narod hipohondrov. Neupravičenih preiskav in bolniške odsotnosti(košnja,obiranje grozdja..) je malo morje.Sam delam na RTG oddelku celjske bolnišnice,konkretno na CT-u in lahko povem iz prve roke.Tisti,ki pa dejansko rabijo specialistično obravnavo in bolniško,morda celo invalidsko upokojitev, pa redko gredo do zdravnika.
Vsaka tretja preiskava ne pokaže bolezenskih sprememb ali pa ne tistih,zaradi katerih je bila napotnica napisana.Seveda je naloga zdravnika izključiti morebitne vzroke težav in zato je pri nas čakalna doba za preiskave glave in vratu pod hitro-18 dni,pod redno-46 dni.Za ostalo predvsem CT aort in ven pa od 39-81 dni.
Zadnja ministrica je kriva predvsem zato,ker ni naredila nič za začetek reorganizacije zdravstvenih zavodov,ocenjevanja zdravniške uspešnosti,vodenje evidence o zdravniških napakah,ker je EU komisija ugotovila,da je v EU, vsaki deseti zdravniški postopek z napakami.Uvedba zavarovanja osebne odgovornosti zdravstvenega osebja tudi ni na sporedu.
Jastrebe iz podjetij z medicinsko opremo in zdravili pa ni uspelo poloviti nikomur,tudi njej ne,zato težko podprem subjektivno odgovornost.V praksi bi namreč pomenilo to,da za vsako,ko nek zdravstveni zavod izvede naročilo,bi morala biti ministrica v razpisni komisiji tega zavoda.Ve se,da so odgovorni direktorji,strokovni direktorji in vodje oddelkov zdravstvenih zavodov.
janezi
# 10.04.2018 ob 15:54
čim kasneje to uredit,zavlačevat,da bo še denar pritekal izvoljencem.važna je demokracija.
rumalina
# 10.04.2018 ob 15:18
SMC, SD in Levica zagovarjata krajo, iz katere se napajajo režimski mediji in jo podpira tudi "pravosodje". Če želite torej še daljše čakalne vrste v zdravstvu, veste, koga morate voliti.
Valentin57
# 11.04.2018 ob 14:47
@xerces8
Kar je potrebno, je odgovornost vodij. Ko bo direktor nosil posledice za slabe odločitve, se jih bo začel izogibati. Prej ne.
Imaš prav. Hkrati pa jim je treba dati pooblastila, da lahko odpustijo/kaznujejo/slabo ocenijo zaposlenega, ki ne dela dobro.
gospod iskreni
# 10.04.2018 ob 16:11
Hehe kako levica podpira svojega financerja MarcMedicsl
tupamaross
# 10.04.2018 ob 21:54
Zaradi nje je nastal pravi kaos v zdravstvu. Nihče na tem
svetu ne ve, zakaj je to naredila.
a.vehar
# 10.04.2018 ob 16:34
Za vodjo SDT-ja Harija Furlana, nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča in nekdanjega vodjo nabave v mariborskem kliničnem centru Petra Weissensteinerja komisija pristojnim organom predlaga, naj raziščejo sume kaznivih dejanj.
That will be the day! Vse smrdi od korupcije, pa noben nič ne razišče... Tud novinarji bi se lahko pravili preiskovati sume korupcije pri žilnih opornicah (glasna opozorila so prihajala ves čas), pa ste bili lepo tiho kot ritke!
xerces8
# 11.04.2018 ob 13:33

Homer. je napisal(-a)

Poročila sicer nisem imel priliko brati...., ker pa so vedno bila poročila taka, verjamem da je temu tako.
To pa je daleč od tega, da bi Levica podpirala krajo, saj je pravzaprav edina, ki zagovarja, da je treba vso nabavo prenesti na neko državno podjetje.

Ja, podržaviti vse. Preverjen recept za uspeh.

A ima kdo kakega sorodnika ali znanca v javnem sektorju? A vam je kdaj povedal kaki cirkus je že pri nabavi enega svinčnika in radirke?
Učinkovitost na minus neskončno.
In Levica bi to še širila.

Kar je potrebno, je odgovornost vodij. Ko bo direktor nosil posledice za slabe odločitve, se jih bo začel izogibati. Prej ne.
Marko32
# 11.04.2018 ob 12:13
Levica očitno lobira za dvorne dobavitelje, ki imajo po jadranu in drugod vile, jahte itd.
božo1
# 11.04.2018 ob 03:01
tsinamuhuh0
Vse za 5 ali bolje za 10!
Grešnica
# 12.04.2018 ob 08:55
Valentin57,
podpiram, ampak verjemi, da LEVI ne bodo nikoli podprli tvoje realne rešitve "Hkrati pa jim je treba dati pooblastila, da lahko odpustijo/kaznujejo/slabo ocenijo zaposlenega, ki ne dela dobro"

Imajo tam preveč "naših", da stolčke grejejo ....
Homer.
# 11.04.2018 ob 10:46
Torej je Levica, ki nima nobene "teže" v parlamentu, kriva za katastrofo zdravstva.
Vprašati se je treba, kaj imajo med ušesi komentatorji, ki to trdijo.
Nikolaj
# 11.04.2018 ob 08:17
Končno nekaj.
Torej bo že jutrri v zaporu.
Homer.
# 11.04.2018 ob 12:18
@Marko32
A res?
Iz česa si to izluščil?
tsinamuh0
# 11.04.2018 ob 01:12
In kako je prišlo do tega halo efekta, ''zdravstvo se podira, ministrica je vse uničila'' in podobnih bedastih floskul? To je prvi trobil popteve (preverite njihove lastnike in kdo jim diktira poročanje), in vsi so jim kot ovce sledili, nazadnje pa so začeli verejti v to.
Ob tem pa so sistematično delali spin iz vsake novice... človek bi lahko mislil, da so začeli že umirat ljudje v srednjih letih in epidemije med otroki... glede na vaše poročanje.
A daleč od tega, v zadnjih nekaj letih se je šele začelo marsikaj obračati na bolje!
tsinamuh0
# 11.04.2018 ob 01:00
Propagandistične novinarje na slovenski nacionalni televiziji, ki naj bi bila uravnotežena in objektivna, pa tako radi pljuvajo po zdravstvu in še posebej po odlični ministrici, bi rad vprašal, zakaj niste nikoli objavili zadnje novice o dostopnosti zdravstva, citiram:
Lancet je v letu 2017 objavila rezultate globalne raziskave kakovosti in dostopnosti zdravstvenega varstva od leta 1990 do 2015 v 192 državah in je Slovenijo uvrstila na 18 mesto. Za Slovenijo so po kakovosti in dostopnosti v tej raziskavi uvrščene Nemčija na 20 , Danska na 24 , Velika Britanija na 30 , Hrvaška na 33 in Madžarska na 38 mestu. Med kazalniki kakovosti zdravstvenega sistema smo pretežno nad njihovim povprečjem, kljub nižjim izdatkom za zdravstvo. Celotna novica:
http://www.mz.gov.si/si/medijsko_sredisc
e/novica/7617/
tsinamuh0
# 11.04.2018 ob 00:49
To je čisto politikantsko poročilo, ki ste ga tukaj poročali z ''ustreznim'' spinom, s precej neprikritim namenom blatiti MKC in SMC tik pred volitvami.
Milojka, ne se dat, bila si z velikim naskokom najboljša ministrica za zdravje v zgodovini Slovenije, nagrajena celo s prestižno nagrado SZO. Jo je dobil še kak naš minister mogoče?? MKC se pač ni nikomur uklonila in cena za to je medijski pogrom, ki traja že več kot eno leto.
Eh, rumeni novinarji... kako ste neetični in nehvaležni, pišete pa neposredno po nareku raznih lobijev. Že če pomislim na propagando za legalizacijo marihuane, kjer niti 1 medij ni objavil, da je vsa medicinska stroka enotno proti, se mi obrne želodec ob vašem delu.
Kakorkoli, hvala za vse, Milojka!
ElTorro
# 10.04.2018 ob 17:18
Dejala je, da vlada kljub opozorilom o povišanem korupcijskem tveganju v zdravstvu ni izvedla obljubljenih sistemskih sprememb

Pa kako lahko to reče, če pa so ja predlagali drugačen način pobiranja dodatnega zavarovanja?
boro007
# 11.04.2018 ob 06:21
@Grešnica

Levica je izredno dobro promovirana v reviji Mladina, katere lastniška povezava je segala do dvornega dobavitelja medic. materiala, ki sliši na ime MarcMedical.

Se še kdo čudi, da Levici ni do sprememb sistema? In da so za Levico rastoče čakalne vrste "dokaz vsem dostopnega zdravstva"? (npr.6 mes. čakanja, da ti operirajo raka na prostati?)


No v Mladini je še kaj drugega kot le Levica... In za čakalne vrste niti ne more biti odgovorna Levica ker do sedaj noben od zdravstvenih ministrov/ic ni bil iz njihove stranke. Za dolge čakalne vrste bi v prvi vrsti krivil zavarovalnice, v drugi pa vse do sedanje vlade ki niso želele ali pa bile dovolj sposobne da bi naredile red.

Čakalne dobe:
Nujno: 32 dni
Normalno: 157 dni
Samoplačniki: 3 - 7 dni

Kdo se tukaj iz koga nosrca dela? Sigurno ne Levica.
galoper
# 10.04.2018 ob 20:02
Kolar Celarčeva se ni odzvala na vmesno poročilo, ker to še ni bilo dokončno in veljavno na pravni osnovi. Našteta so dejanja, ki ne kažejo funkcije političnega vpliva.
Homer.
# 10.04.2018 ob 15:58
@rumalina
@Grešnica
Očitno ste slabo prebrali......
Levica je "kritična do poročil" , ker komisija ni postregla s strokovnim in neodvisnim poročilom, ampak s političnim pamfletom. Ob tem je ugotovitve komisije označil za prazne.
Poročila sicer nisem imel priliko brati...., ker pa so vedno bila poročila taka, verjamem da je temu tako.
To pa je daleč od tega, da bi Levica podpirala krajo, saj je pravzaprav edina, ki zagovarja, da je treba vso nabavo prenesti na neko državno podjetje.
To sicer samo po sebi še ne zagotavlja transparentnosti, je pa vsekakor lažji nadzor.......
Homer.
# 10.04.2018 ob 16:30
@-2
rumalina
Banka ni podjetje
Kazalo