Zoran Janković priča pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki proučuje vzroke in odgovornost za sanacijo bančnega sistema. Foto: Državni zbor
Zoran Janković priča pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki proučuje vzroke in odgovornost za sanacijo bančnega sistema. Foto: Državni zbor
Jankovič: To je politični cirkus

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki preiskuje zlorabe v bankah, je zaslišala ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Večina vprašanj pa je bila povezana s projektom Stožice.

Predsednik komisije Anže Logar (SDS) je Zorana Jankovića spraševal o njegovi vlogi pri projektu Stožice, ki ga je Mestna občina Ljubljana (MOL) izvedla v partnerstvu z zasebnim partnerjem Grep, ki je šel aprila 2013 v stečaj, njegove terjatve pa so banke na začetku leta 2014 prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Gospodarska škoda, ki je nastala davkoplačevalcem in podizvajalcem pri projektu Stožice, je po Logarjevih besedah ogromna. "Ceneje bi bilo zgraditi stadion in dvorano z davkoplačevalskim denarjem, pa še manj tragedij bi bilo," je namignil na samomor enega izmed podizvajalcev, kar pa je Janković označil za podtikanje.

Iz naslova bančnih posojil Grepu in njegovima lastnikoma Gradis skupini G in Energoplanu je po Logarjevih izračunih nastala neto 135 milijonov evrov visoka luknja, ki so jo morali plačati davkoplačevalci. Samo pri Grepu je ostalo za 17 milijonov evrov neplačanih obveznosti do podizvajalcev, skupaj z neplačanimi računi Energoplana in Gradis skupine G se ta številka povzpne na 30 milijonov evrov.

"Skupaj je to 165 milijonov evrov za davkoplačevalce, kar pomeni 56 odstotkov več kot po vašem famoznem javno-zasebnem partnerstvu," je seštel Logar in Jankovića večkrat vprašal, ali je resnično dosledno in skrbno izvajal določbe iz pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.

Janković je poudaril, da so pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu izvajali z vso skrbnostjo do mesta. "To je izjemno uspešen projekt za Ljubljano, ki je dobila prepotrebna stadion in dvorano za izjemno nizko ceno," je dejal. Vrednost projekta brez davka je bila 114 milijonov evrov.

Janković je sicer priznal, da je bil od projektnega partnerja delno zaveden, kar je razbral iz popisa terjatev, ki ga je sestavila stečajna upraviteljica Grepa. Vendar razen Energoplana in Gradis skupine G je bilo podizvajalcev, ki niso bili poplačani, po njegovih besedah izredno malo, za okoli dva milijona evrov. Logar je na drugi strani menil, da je vrednost neplačil znašala 17 milijonov evrov.

Janković na več vprašanj ni hotel odgovarjati, zaradi česar mu je Logar izrekel tudi opomin. "Vem, da smo tu zaradi političnega cirkusa, volitve so tu," je dejal že v uvodu in napovedal, da bo odgovarjal le na vprašanja, ki se mi zdijo smiselna. Poleg tega je zadeva na sodišču, z vsemi podatki pa tudi že razpolaga Nacionalni preiskovalni urad.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate sejo preiskovalne komisije.

Jankovič: To je politični cirkus