Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 16 glasov Ocenite to novico!
Novela zakona o izvršbi in novela zakona o izvrševanju kazenskih sankcij imata v Državnem zboru široko podporo. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Primeri, kot je bil ta, ko je Litijsko sodišče zaradi 124 evrov dolga na javni dražbi prodalo hišo Vaskrsićevih, ne bodo več mogoči. Foto: BoBo

DZ: Velika podpora omejitvi izvršbe nizkih dolgov na nepremičninah

Drugi dan 38. redne februarske seje
13. februar 2018 ob 08:36,
zadnji poseg: 13. februar 2018 ob 18:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na redni seji v državnem zboru so poslanci izkazali široko podporo noveli zakona o izvršbi, ki bo preprečila, da bi dolžniki z nizkimi dolgovi ostali brez nepremičnine, v kateri živijo.

Novela, ki jo je pripravilo Ministrstvo za pravosodje, bo zdaj sodiščem naložila, da morajo upoštevati načela sorazmernosti, vključiti v proces center za socialno delo, ki bi dolžniku lahko pomagal pri plačilu dolga, in dolžniku dati možnost, da se izvršba odloži, če obstaja možnost poplačila dolga.

Prav tako novela prinaša dodatno varovalko, s katero omogoča, da lahko dolžnik tudi po poteku roka osmih dni od vročitve sklepa o izvršbi, vendar najpozneje do izdaje odredbe o javni dražbi, predlaga, naj sodišče dovoli drugo sredstvo izvršbe ali naj se opravi izvršba na drugi nepremičnini.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je novelo predstavil kot odgovor na t. i. socialne izvršbe, ko prihaja do deložacij zaradi nizkih zneskov, ki jih dolgujejo dolžniki. Poleg koalicijskih poslancev je novelo v drugi obravnavi podprl tudi večji del opozicije.

Prenos alternativnih kazni
S 46 glasovi za in nobenim proti je DZ sprejel novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki jo je pripravilo ministrstvo za pravosodje. Novela nadzor nad alternativnimi zapornimi kaznimi prenaša na upravo za probacijo.

Pravosodni minister Klemenčič je ob tem pojasnil, da novela nekatere pristojnosti nad izvrševanjem alternativnih kazni zapora, kot sta na primer hišni zapor ali delo v splošno korist, prenaša na novo ustanovljeno upravo za probacijo oz. probacijsko službo.

Vladna novela prinaša tudi določbe, ki omogočajo izvrševanje sankcij, ki jih izrečejo mednarodna sodišča. Prav tako jasneje ureja področje prostovoljstva in naloge pravosodnih policistov.

Novela o posebnih pravicah manjšin
Državni zbor je tudi sprejel novelo zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti v vzgoji in izobraževanju. Po navedbah vlade novela jasneje določa obvezo znanja obeh jezikov za poučevanje v dvojezični šoli ter zavezo države, da bo financirala programe na visokošolski ravni in podpirala izobraževanje učiteljev. Za novelo je glasovalo 50 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

Nova pravila odstranjevanja tovornih vozil
DZ je z 51 glasovi za in štirimi proti podprl novelo zakona o cestah, ki med drugim ureja problematiko odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih tovornih vozil na hitrih cestah in avtocestah.

Na novo zastavljeni sistem odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih vozil na avtocestah in hitrih cestah po pojasnilih ministra za infrastrukturo ne posega v pravice uporabnikov, temveč za uporabnike uvaja novosti zgolj v tem, da bo lahko odvoz tovornega vozila opravil tisti izvajalec, s katerim bo Dars po izvedenem javnem razpisu sklenil pogodbo.

Pogodbeni izvajalec odvoza vozil bo lahko svojo storitev zaračunal v skladu s cenikom, v katerem bodo določene najvišje cene, ki jih bo mogoče zaračunati za posamezno storitev.

VIDEO
DZ omejil deložacije zaradi dolgov
La. Da., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Ogroženi
# 13.02.2018 ob 09:40
Še en ekspliciten dokaz, kako je v Sloveniji NUJNO, da se ustanovi skupnost SOS - Socialno ogroženi Slovenije, skupnost za zaščito pravic socialno ogroženih, brezposelnih oseb in njih pravic.

Podivjana vlada Mira Cerarja in tudi prejšnje so zlorabile institut pravičnosti tako, da so dopustile, da se je zakon izvrševal v škodo malemu človeku ter v korist oz. poplačilo tistemu, ki do teh koristi ni bil upravičen v takšni meri (pravnomočni primer Vaskrsić).

Ogromno je primerov, ko bi se socialne stiske lahko preprečile ali vsaj omejile, če bi o svojih pravicah bili ti ljudje poučeni, pa jim vlada preko svojih institutov (CSD) tega ni omogočala drugače kot na zakonski ravni (lahko bi vedeli?).
Institut skupnosti SOS - Socialno ogroženi Slovenije bi takšno nevednost preprečeval, preden bi prišlo do neželenih posledic.

Obupno je, da sicer v Sloveniji imamo institut, kateri bi moral varovati te pravice. To je urad varuha človekovih pravic. Žal je ta institut popolnoma nekoristen in ne opravlja svoje funkcije. Že sama nastavitev varuhinje pa kaže na zvrhano mero klientelističnega nastavljanja uradnikov in visokih funkcionarjev.

Vlasta Nussdorfer je simpatizerka stranke SD.
Borut Pahor (kateri jo je nastavil) je bivši predsednik SD.
Ministrstvo za delo, družino... v celoti oblvadujejo politično nastavljeni uradniki stranke SD.

Razumete, kam pes taco moli?
Imamo opravka z korupcijsko in klientelistično kliko, ki bolj, kot pravice tistih, za katere varovanje so pristojni, varuje samega sebe.

Jedro teh težav se skriva v klienteli imenovani stranka SD - Socialni demokrati! Vsi tisti, ki bi v preteklosti morali opraviti svoje delo, pa tega niso storili, prihajajo iz te stranke. Vsi.

NUJNA je ustanovitev skupnosti SOS - Socialno ogroženi Slovenije! NUJNA!
fgmb
# 13.02.2018 ob 09:04
Sodišče bo dobilo navodilo, da mora upoštevati načelo sorazmernosti...Le kam smo prišli, da potrebuje tak napotek. Že sedaj so ga uporabljala pri določanju višine kazni....samo pri izvršbah ne.
xnplater
# 13.02.2018 ob 13:08
100 let nazaj so bili normalni zakoni. predlagam, da si prebere kakšni so bili in jih obnovite!

takrat so vedeli, da če dolžniku pobereš orodje za opravljanje dejavnosti, ne boš dobil denarja. danes pa naši vrli strokovnjaki tudi toliko logike ne premorejo.
ElTorro
# 13.02.2018 ob 10:05
Po eni strani sicer res ni smiselno nekomu zarubiti nepremičnine zaradi 100 EUR dolga.

Po drugi strani pa mora obstajati nek mehanizem za ukrepanje proti takšnim, ki se preprosto požvižgajo na svoje obveznosti, ker jim pač nihče nič ne more.
Henrik
# 13.02.2018 ob 10:15
Mislim, imam mešane občutke glede tega... Imam vloženo izvršbo zaradi dolga v višini cca 400€, pa bom čakal vsaj leto dni na del denarja ... zaradi vrste izvršb, medtem ko dolžnik kar naprej živi, vozi več avtomobilov, nič jim ne manjka ... Mislim.
maja kibira
# 13.02.2018 ob 10:00
Najprej naj sprejmejo definicijo kaj v Sloveniji sploh je zapor..potem pa naj odpravijo omejitev sklepa o izvrsbi iz sedanjih 10 let na dobo do odplacila dolga.
In vzpostavijo naj sodni register upnikov in dolznikov ki bi skrbel da se dolzniki ne bi mogli vec izogibat poplacilu dolga
fritaja
# 13.02.2018 ob 16:47
@Mitemu
Kolikor je meni znano, pri Vaskršiču ni šlo za to, da naj bi bil plačilno nesposoben. Lahko bi se mu usedli na račun, a si je sodnica najbrž zaželela njegove hiše. Sicer pa je dobil tožbo na ESČP, torej najbrž tukajšnja sodišča le niso delela popolnoma "by the book".
Mitemu
# 13.02.2018 ob 15:18
Vaskrsič je bil, je in bo baraba.
Človk se voz v BMW 5-ki za 15. jurju in ko j*be komunalo, bodo že odpisali dolg (plačali mi ostali).
Strikto je treba ločit socialno ogrožene ki se trudijo plačati obveznosti, upokojence ki živijo sami, ljudi brez dohodkov in klasične neplačnike tipa Vaskrsič. Prav je da so mu vzeli hišo. Ni prav da je dobil odškodnino. To kaže na nepravno državo.
AntiPanti123123
# 13.02.2018 ob 11:49
WTF - ma kaj tega Klemenčiča ni še nihče poslal na zdravljenje zaradi alkoholizma ??.....
hogar13
# 13.02.2018 ob 10:43
@ henrik
Modus operandi je pri teh enak, pa naj gre za velike ribe ali male lumpe. Razpršijo premoženje na sorodnike in žali se potem ti komur hočeš. Še vedno živijo v urejenih hišah, uporabljajo vsaj en ponavadi dober avto in se enostavno požvižgajo na vse...
KosmataPazduha
# 13.02.2018 ob 16:10
A danes pa je minister ze zdrav? Cudezne tablete.

samo dilerja je moral zamenjat, ker je zdajšnji trenutno priprt v braziliji.
Delilah16
# 13.02.2018 ob 13:44
Sedaj ste vsi kritični do predlagane novele.

Se še spomnite druzine, ki je bila zaradi parih neplačanih položnic ob hišo? Takrat ste vsi vzklikali kje je socialna drzava.

Res niste nikoli zadovoljni. Upam da v svojem življenju ste.
Šentvid
# 14.02.2018 ob 09:52
S takšno zakonodajo krepite moč goljufom da dajajo posojila ljudem z overjenim notarskim zapisom , se poznata , in izpiskom iz zemljiske knjige na založeno nepremičnino , hišo , stanovanje , posestvo , po zelji upnika.
Če upnik terjatev zoper dolžnika oceni da je to cas za razveljavitev pogodbe , jo razveljavi in sproži sodni spor , vvse na skodo najemnika posojila . In se ekstremo prirejen dolg poravna s prodajo na javni dražbi.
Rešitev je evidentirati taksne goljufe , , notare in sodnike povezane v verigi , se poznavava , in obravnavati kot kriminalno , koruptivno združbo .
V vse ostalo je ozakonjevanje gljufije in kraje .
Mijalko Rasnicki preess
p.s.
lastne izkušnje .
Miša
# 14.02.2018 ob 08:12
Na javni dražbi so prodalo hišo Vaskrsićevih in to zato, ker se je možakar obnašal arogantno in posmehljivo do tistih, ki so ravnali po zakonu. Nihče me ne bo prepričal, da Vaskrsić ni imel 150 EUR.
Trdim, da izvršbo niso dosledno izvajali, spomnite se rubeža pri Jankoviču, kjer so mu zarubili kavč in blagajno, hiše pa ne, četudi z rubežem niso pokrili njegovega dolga.
semaino
# 13.02.2018 ob 17:35
Veliki blabla lapac g. Klemencic je pokazal koliko lahko naredi z zlicko za kavico.

Ko je bil na KPK je mislil oz nam lagal, da ne more storiti nicesar ker ima v rokah cajno zlicko.

V resnici je v tej veliki glavi samo ena mala zlicka, ki ni sposobna narediti skoraj nicesar ali pa mu je zlicka zaradi moralne oporecnosti zarjavela.
zapravico
# 13.02.2018 ob 17:04
Pred volitvami je treba mal dobrih del narediti
semaino
# 13.02.2018 ob 14:49
A danes pa je minister ze zdrav? Cudezne tablete.
Bono
# 13.02.2018 ob 13:42
Edino pravilno!
Skippy
# 13.02.2018 ob 19:21
Kdaj bo konec s tem socializmom pri nas? Čemu je zdaj spet potrebno omogočiti posel enemu podjetju, da bo tovornjake vozil z avtoceste? Pa mu pri tem določiti še cene??
fritaja
# 13.02.2018 ob 16:44
AntiPanti123123
# 13.02.2018 ob 11:49
WTF - ma kaj tega Klemenčiča ni še nihče poslal na zdravljenje zaradi alkoholizma ??.....


Saj tebe so poslali na zdravljenje, pa nisi ubogal...
AMFIBIJA
# 13.02.2018 ob 14:17
S. D.

KDO NI SODAR

Od sodov služi si denar,
sam sode izdeluje nove,
ko veže hrastov les v okove,
tak mož poklicni je sodár.

Sodárjev dom pač ni sodišče,
delavnica mu je sodarna,
primerjava prav bizarna,
podobnost naj se tu ne išče.

Sodárstvo časten je poklic,
sodár med častivredne sodi,
v družbe slabe mož ne hodi,
ker etike ga vodi klic.

Sodar ve, kaj je hektoliter,
spoštuje vselej mere prave,
to del njegove je narave,
pošten pri delu, dober, hiter.

Mu mera vedno je enaka,
saj zanj pravičnost je vrlina
in ne glede na barvo vina
enakovredna sorta vsaka.

Naj naročnik bo kdor si bodi,
volumen soda bo enak,
o tem prepričan bodi vsak,
pravilnih mer prav vsi so sodi.

Če namreč kakšen bi sodár
poljubno merico prikrajal,
če manjše sode bi prodajal,
bi rekli kajpak mu: slepar.

Sodár-slepar ravna zavestno,
da dvojna v rabi so merila,
poklicna kršena pravila,
a zanj je to le »delo vestno«.

Umesten je zatorej glas,
da takšen mož pač ni sodár,
je le goljuf, capin, slepar,
potreben zanj je drug izraz.

Sodár se več mu ne prilega,
je za sodarstvo to žalitev,
primeren bo izraz bolj plitev.
Kako naj reši se zadrega?

Potreben tu ni učeník,
da bi ponudil nam razlago,
v slovarju najdemo podlago,
to je izraz: gospod sodnik.
boskid
# 13.02.2018 ob 11:35
Sem totalno proti ločevanju malih in velikih dolžnikov. Dolžnik dolguje upniku, upnika mora država zaščititi preko pravosodja v največji možni meri. Določiti znesek, kam sodi dolg je tudi zelo nepravično, ker bo lahko nekaj evrov razlike pomenilo ogromno razliko za upnika in dolžnika.
Če je dolžnik socialni problem naj tudi tu pomaga država, tudi preko brezplačne pravne pomoči in socialnih transferjev.
Največkrat šele grožnja s prodajo nepremičnine povzroči poravnavo dolga, umik te grožnje pomeni slabšo poplačljivost upnikov.
divacvlade
# 13.02.2018 ob 21:45
Napaka. Pošljamo signal, da plačilo ni potrebno.
Zlobni škrat
# 13.02.2018 ob 12:03
Nepomenbna tema namesto, da bi se pogovarjali kako zavarovati mejo.
Samo na deloenjskem koncu v 1 mesecu 196 ilegalnih prestovo meje.
boskid
# 13.02.2018 ob 11:53
@AntiPanti123123
fakenews
komsomolec
# 13.02.2018 ob 15:22
mafija odloča in mrcvari "malega " človeka. tega socializmu ni bilo.
Skippy
# 13.02.2018 ob 09:24
To je zdaj tako ... imamo primere, ko ljudje namerno ne plačajo nečesa in to po 5 let ali več. A kaj ga naj v neskončno čakamo?
Kazalo